PROBLEMI AERO ZAGAĐENJA: Ovim biljkama zaštitite svoje disajne organe od nečistoća iz vazduha

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Zagađenje vazduha predstavlja vrlo ozbiljan problem koji može dovesti do komplikacija kako kod osetljiivih grupa, tako i kod potpuno zdravih ljudi. Iz ovih razloga vrlo je korisno koristiti određene biljne vrste koje će zaštiti pluća od aero zagađenja.

Uzročnici zagađenog vazduha su brojni. U zimskom periodu i u vreme grejne sezone, različiti produkti sagorevanja dospevaju u naše disajne organe, što može dovesti do velikih problema, različitih oblika oboljevanja respiratornih organa i prevremen smrti. Osim dima i izduvnih gasova, brojni su drugi uzročnici povećane koncentracije prašine, virusa, bakterija. Udahnuta toksična hemijska jedinjenja mogu dovesti do lokalne iritacije disajnih organa ili putem pluća dospeti u krvotok, te izazvati intoksikaciju čitavog organizma.

Lekovite biljke koje treba koristiti

S obzirom na to da nam priroda daje mnoge mogućnosti, evo preporuka za neke biljke koje nam mogu pomoći da predupredimo pomenute probleme i očuvamo zdravlje. Naime, vrlo je važno koristiti one biljke koje u sebi sadrže sluzne materije, jedinjenja sa antiseptičnim, antibakterijskim i antiviralnim dejstvom, jedinjenja sa ekspektorantnim efektom, kao i ono koje sadrži aktivne materije sa spazmolitičnim delovanjem. One će nam pomoći u očuvanju fzioloških funkcija disajnih organa.

Biljke koje u sebi sadrže sluzne materije, koje razređuju bronhijalni sekret, olakšavaju iskašljavanje, "hvataju" mehaničke nečistoće i sprečavaju iritaciju su bokvica, beli slez i podbel. Za podstižcanje iskašljavanja još se može koristiti cvet i koren jagorčevine.

Osim pomenutih, odlična biljka za ublažavanje upale disajnih organa je zova, odnosno njen cvet, a antiseptično dejstvo imaju majčina dušica, timijan, miloduh i oman. Da biste smanjili ili ublažili simptome kašlja, koristite čajne mešavine biljaka sa sluznim i antiseptičnim materijama.

Kod dugotrajne iritacije disajnih puteva koja može dovesti do spazma, preporučuje se čajna mešavina od sledećih biljnih lekovitih vrsta: koren sladića i belog sleza, plod anisa, cvet bagrema, list bokvice, herba majčine dušice, cvet kamilice, herba vranilovke.

Agroinfo.rs

PROBLEMI AERO ZAGAĐENJA: Ovim biljkama zaštitite svoje disajne organe od nečistoća iz vazduha

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Postoje mnogi recepti za mršavljenje, a jedan od njih je i ova supa koja će vam zasigurno pomoći da se rešite viška kilograma. Najvažnije je da je konzumirate onda kada ste sigurno kod kuće.

Najnovija istraživanja donose listu od 20 najjačih bolova koje čovek može da oseti, ali na njoj nema porođajnih koji se često navode kao najjači bolovi u prirodi.

Ruzmarin je lekovita, aromatična biljka koja se koristi u fitoterapiji, kozmetici i vrlo je popularan začin. Med od ruzmarina poboljšava cirkulaciju, pa je dobar izbor za sve one koji imaju kardiovaskularne probleme.

Novije savremeno doba sa sobom nosi i češću pojavu autoimunih bolesti, a hrana je jedan od bitnih faktora rizika.

Svi znamo da slatkiši nisu zdrave namirnice, pogotovo ako se konzumiraju u velikim količinama. Ako želite da se rešite ovog problema, saveti u nastavku teksta će vam itekako biti od koristi.

Čorba od pečuraka se lako pravi i odlična je za zimske dane kada je potrebno konstantno jačati imunitet.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета