SOK OD KUPUSA: Odličan,prirodan i pristupačan lek za želudac

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Kupus je najstarije povrće, prirodni sok od kupusa najčešće se pravi od belih i crvenih vrsta i nije nimalo neukusan.

Ova zelena biljka spada u red vrlo zdravog i lekovitog povrća i često je prisutna na našim trpezama. Kupusov napitak se vekovima koristi kao narodni lek za bolesti želuca, upale debelog creva i zatvora. Pokazao se odličnim u lečenju gihta, artritisa, reume, upale zglobova, ali i drugih oboljenja. Primenjuje se i za jačanje imuniteta, čišćenje organizma od toksina, te poboljšanje krvne slike. Kupus u sebi sadrži vitamine, minerale i zdrava vlakna. Bogat je izvor minerala i to kalcijuma, kalijuma, gvožđa, fosfora, cinka, magnezijuma i bakra. U sebi sadrži i sve najvažnije vitamine A, B 1 i B2, C, K i P.  Oni su neophodni za pravilno funkcionisanje organizma u celosti.

Kupus kalorije sadrži u maloj količini. U 100 grama nalazi se svega 23 kcal. Stoga se isti često koristi u dijetama. 

Leči anemiju i popravlja krvnu sliku

Kako je kupus bogat mineralima među kojima su značajno zastupljeni gvožđe, cink, magnezijum i fosfor, ispijanje ovog napitka može u velikoj meri poboljšati krvnu sliku. Pre svega se preporučuje mladim ženama, koje imaju obilne menstruacije, jer najčešće i imaju ovakvih problema. Osobe koje pate od anemije bi ga trebale koristiti redovno. 

Kupus u kombinaciji sa medom, ne zvuči baš najbolje, ali je odličan za zaštitu i lečenje pluća od upale. Deluje vrlo uspešno u prevenciji i lečenju bronhitisa i astme, jer pročišćava disajne puteve. Ako vas boli grlo umesto septoleta, mućkajte usta i grguljajte sok od kupusa. On se pokazao kao dobar prirodni lek za inflamatorne procese.

Osobe koje imaju Helikobakteriju, imaju simptome kao što su mučnina, nadutost, bolovi u gornjem stomaku, nedostatak apetita i loš zadah. Često osećaju sitost i posle unete manje količine hrane, vrtoglavicu i tamu stolicu. Smatra se kako ova bakterija može dovesti do razvoja raka.Sveži domaći sok od kupusa je starinski prirodni lek za helikobakter. Preporučuje se konzumacija na prazan stomak, 2 decilitra dnevno.

Sok od kupusa

Iseckajte četvrtinu glavice kupusa, koju ste prethodno dobro oprali. Očistite i iseckajte jednu šargarepu. Sve stavite u sokovnik i dodajte pola čaše vode.
Ovo je osnovni recept, koji možete dalje nadograđivati. Dodajte malo izdrendanog svežeg đumbira, celer ili jabuku za još bolji efekat.

Izvor:dijetamesecevemene.com

SOK OD KUPUSA: Odličan,prirodan i pristupačan lek za želudac

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Sok od svežeg, mladog kupusa jak je antioksidans, bogat vitaminom C, a sadrži i aminokiselinu glutamin, koja čisti creva i obnavlja sluznicu organa probavnog sustava.

Zakomplikovan izvoz na rusko tržište, ali i veliki uvoz, tvrde leskovački povrtari, oborili su cenu kupusa.

Kupus je veoma zdrav i pun vitamina, ali da bi uspeo u bašti nije samo potrebno brinuti o njegovom uzgoju, već je vrlo važan njegov položaj u odnosu na ostale zasejane kulture, odnosno, važno je koje ga biljke okružuju.

Opština Nova Crnja za potrebe subvencionisanja poljoprivrede je obezbedila 3 miliona dinara, dok će najviše sredstava (1,6 miliona dinara) biti izdvojeno za ratarstvo, dok je za voćarstvo i vinogradarstvo, povrtarstvo i cvećarstvo izdvojeno million dinara. Za unapređenje pčelarstva predviđeno je 400 hiljada dinara.

Postoje biljne vrste koje treba saditi uz paradajz, koje pored njega dobro uspevaju i koje samom paradajzu pomažu da bude jači i ima bolje i ukusnije plodove. Takođe, postoje i one kulture koje nikako ne treba gajiti uz paradajz.

Uskoro se očekuje početak setve krompira namenjenog za jesenju proizvodnju usled čega je potrebno sprovesti preventivne mere kako bi proizvodnja bila uspešna.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета