Foto:pixabay

Foto:pixabay

Sok od svežeg, mladog kupusa jak je antioksidans, bogat vitaminom C, a sadrži i aminokiselinu glutamin, koja čisti creva i obnavlja sluznicu organa probavnog sustava.

 Ovo je veoma važno ukoliko imate helikobakteriju ili pak patite od žgaravice, refluksa ili stanja koja prethode čiru na želucu i dvanaesniku. Sok od kupusa može se piti svakodnevno, ali kod pojedinih osoba može prouzročiti nadimanje.

Priprema:

Može se koristiti svaka vrsta kupusa, ali treba znati da crveni kupus sadrži daleko više antocijanina – antioksidansa koji stanice mozga štiti od oštećenja slobodnim radikalima. 

Najjednostavniji način za dobivanje soka od kupusa je upotreba sokovnika. Treba piti po 1 dl triput dnevno prije jela, s tim što se uvek priprema sveža količina soka. Ukoliko odstoji na zraku, sok od kupusa oksidira i gubi veliki deo lekovitih svojstava. Može se koristiti u kombinaciji s šargarepom, ali mu ne treba dodavati so, limun ili neki drugi začin.

 

Sok od kupusa štiti želudac

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Bliži nam se Vaskrs, najradosniji hrišćanski praznik, a sa njim dolaze i nove ideje za bojenje jaja. Ukoliko želite da ih farbate samo prirodnim putem, na pravom ste mestu!

Redovan unos vitamina je vrlo bitan. Svakodnevno unošenje svežeg voća i povrća je neophpdno, a salata čiji recept predstavljamo će vam dati neophodnu energiju da zdravi izgurate dan.

Crveni kupus se pojavljuje sa kasnom jeseni. Razlika između crvenog i belog kupusa nije samo u boji.

Osećaj žarenja, peckanja i bola u grudima izazvan gorušicom u direktnoj je vezi s načinom ishrane.

Kupus je najstarije povrće, prirodni sok od kupusa najčešće se pravi od belih i crvenih vrsta i nije nimalo neukusan.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета