Za zdrave bubrege, pluća i mokraćne kanale: KILAVICA je naš moćan saveznik!

Foto: Youtube/Printscreen

Foto: Youtube/Printscreen

Priroda nam je podarila bezbroj vrsta biljaka koje možemo iskoristiti za lečenje brojnih tegoba. Jedna od njih je kilavica koja ima brojna korisna svojstva po naš organizam. U nastavku teksta zaznajte o lekovitosti kilavice.

Kilavica (lat. Herniaria glabra) je jednogodišnja, dvogodišnja, a može biti i višegodišnja sitnozeljasta biljka. Stabljika je polegnuta po zemlji i razgranata. Listovi su sedeći, goli, sitni, nasuprotni i eliptičnog oblika. Po rubu su celoviti. U pazuhu listova se nalaze skupine od 5 do 12 cvetova koji su takodje sitni, zeleno-žute boje. Drugi nazivi ove biljke su sitnica ili turska trava.

Stanište

Kilavica je na pojedinim staništima prilično raširena i česta biljka. Raširena je na peskovitim i suvim poljima, neplodnim tlima i pašnjacima. Stanište su joj Evropa, Azija i sverna Afrika. Raste u području sa umerenom klimom i voli krš, kamen, stene, ali i šljunkovita i peskovita mesta. 

Lekoviti deo biljke

Za lek se bere čitava biljka u cvatu. Biljku je potrebno pažljivo sušiti na senovitom mestu. Ukoliko se ne osuši kako treba, postaje bezvredna. Dok je sveža, biljka je bez mirisa, a osušena ima miris nalik na kumarin. Osušena biljka čuva se u tamnim staklenim posudama. Ne preporučuje se čuvati je u metalnim posudama. Kilavica se suši u hladu na promaji. 

Lekovito delovanje

Kilavica je odličan lek kod vodene bolesti kao i za lečenje bolesti pluća, bubrega i mokraćnog mehura. Posebno se preporučuje kod upale mokraćnih kanala, bolnog pritiska na mokrenje, kod zadržavarija mokraće, izlučivanja belančevina u mokraći kao i kod kamenca i drugih taloženja u mokraćnim organima. Važno je napomenuti da osobe koje pate od oboljenja jetre i žuči ne bi trebalo da je koriste.

Čaj od kilavice

Jednu kašiku osušene biljke preliti sa 2 dl hladne vode i zagrevati do ključanja. Posle toga skloniti sa vatre i ostaviti da odstoji 15 minuta. Potom procediti. Ovakav čaj se pije 2-3 šolje na dan.

Agroinfo.rs

Za zdrave bubrege, pluća i mokraćne kanale: KILAVICA je naš moćan saveznik!

Komentari

propecia disconts online Cell 153 910 918

where to buy cialis A clinical study by Mewis and Young 3 found an incidence of 9 for choroidal metastases in asymptomatic patients who had metastatic breast carcinoma

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Borovnice su toliko blagotvorne, da zaslužuju mesto u ishrani čak i kada su van sezone. Da biste uživali u njima tokom svih 12 meseci u godini, možete da zamrznete sveže ili da kupite već smrznute bez dodanih sastojaka

Ova biljka raste na livadama, svetlim šumama i na čistinama planinskog i subalpskog pojasa. Veoma je rasprostranjena i na našim prostorima a često je možemo videti na mestima gde raste i Mrazovac.

Dijeta koja je razvijena za regulisanje visokog pritiska, masnoće i šećera u krvi već godinama važi za jednu od najzdravijih i preporučuje se i ljudima koji jednostavno žele da smršaju bez velikih promena u načinu ishrane.

Sredstva za čišćenje znaju često da budu jaka, iritirajuća ili potpuno neefikasna. Evo recepta za domaći sprej za čišćenje svih nečistoća po kući.

Mnogo je recepata za zdrave smutije i napitke koji nam daju snagu i vitalnost, a čuvena glumica Žaklin Smit, zvezda "Čarlijevih anđela" je otkrila recept za svoj "čarobni napitak".

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета