Na Produktnoj berzi pale cene kukuruza i pšenice

Foto: pixabay.free

Foto: pixabay.free

Ponuda je bila izuzetno slaba, nekim danima pšenice nije ni bilo u ponudi a cena se kretala između 21,50 i 22,00 dinara po kilogramu bez PDV-a

Prethodne nedelje na Produktnoj berzi u Novom Sadu pale su cene kukuruza i pšenice, kao i obim prometa koji je u odnosu na nedelju dana ranije bio manji za 19,54 odsto, a najviše se trgovalo kukuruzom i stočnim ječmom ovogodišnjeg roda, navodi se u nedeljnom izveštaju ove berze, prenosi Tanjug.

Promet na berzi je iznosio 2.100 tona robe a njegova finansijska vrednost bila je 47,6 miliona dinara. 

Na tržištu kukuruza tokom cele nedelje ponuda je bila slaba, ova žitarica je u ukupnom prometu učestvovala sa 38 odsto a njome se trgovalo u cenovnom rasponu od 18,00 do 18,50 dinara po kilogramu bez PDV-a.

Za razliku od prethodnih nedelja, kada je pšenica zauzimala vodeće mesto u obimu trgovanja, prethodne nedelje tržište je mirovalo, pa su berzanski ugovori za pšenicu zaključeni tek poslednjeg dana u nedelji.

Ponuda je bila izuzetno slaba, nekim danima pšenice nije ni bilo u ponudi a cena se kretala između 21,50 i 22,00 dinara po kilogramu bez PDV-a.

U odnosu na nedelju dana ranije, kada na tržištu soje nije bilo trgovanja, prethodne nedelje su berzanski ugovori zaključivani na cenovnom nivou od 50,50 dinara po kilogramu bez PDV-a.

Trgovalo se i sojom sa primesama do 5,0 odsto po ceni od 47,50 do 50,50 dinara po kilogramu bez PDV-a, suncokretovom sačmom sa 33 odsto proteina po ceni od 37,00 dinara po kilogramu bez PDV-a.

Stočni ječam novog roda 2023. godine sa hektolitrom manjim od 62 kg prodavan je u cenovnom opsegu od 15,20 do 16,00 dinara po kilogramu bez PDV-a, i imao je udeo u ukupnom obimu trgovanja od 40 odsto.

Na Produktnoj berzi pale cene kukuruza i pšenice

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Na domaćem robno-berzanskom tržištu prisutan je dalji pad cena žitarica i uljarica. Drugu nedelju zaredom, pšenica je beležila primat u trgovanju na Produtnoj berzi u Novom Sadu, a tokom sedam dana prometovano je 2.273 tona robe, ukupne vrednosti 71.267.430 dinara.

Prvi ugovor za kukuruz novog roda i rast cena sojinog zrna obeležili su nedelju za nama na robno-berzanskom tržištu. Ukupan promet iznosio je 3.095 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 145.531.200,00 dinara.

Pad cene kukuruza, stabilan cenovni nivo pšenice i rast cene soje obeležio je nedelju za nama.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета