DOMAĆE PIVO: Kompletan Proces Proizvodnje

Foto: instagram/print screen

Foto: instagram/print screen

U prošlom članku o proizvodnji domaćeg piva, pregledali smo opremu i glavne sastojke koji su vam potrebni. Sada je red i da napravimo to pivo.

Tehnički detalji

Nas omiljeni recept:

 Prinos: 20 litara

Izvorna težina: 1.057

Konačna gravitacija: 1.014

Boja / SRM: Amber

Zapremina alkohola: 5,55%

IBU (predviđa se da alfa kiseline mogu varirati): 31

 Specijalna zrna: Dark Munich, Cristal 120L, Victori

Hmelj: ​​Klaster (ključanje), Saaz (završna obrada)

Kompletan recept uključuje: tečni slad, specijalne žitarice u kesi sa zrnom i hmelj Sadržaj alkohola sa 5,5% ABV ne nadvladava slast Victori i Minhenskog slada, a miris saaz hmelja prolazi lepo. Ovaj poseban recept je savršen za početnike i dobro je izbalansiran i za iskusne pivare.

Sada da prođemo kroz korake za pravljenje vašeg piva.

Procedura

 Uvijek pročitajte sva uputstva prije nego što započnete s pivom, kako biste bili sigurni da imate sve što vam je potrebno (opremu, sastojke) i da u potpunosti razumete postupak.

 Očistite i očistite

 Temeljito očistite celokupnu opremu za varenje.

 Natapanje zrna

 Započnite zagrevanjem 2,5 litra vode u vašoj posudi. U vrećicu za zrno dodajte (zdrobljene) specijalne žitarice.

Vežite čvor na jednom kraju vrećice za žito, ostavljajući prostor da zrna budu slobodna u kesi. Stavite vrećicu zrna u vodu. Polako podignite temperaturu sa 60 ° C na 70 ° C. Držite potopljena zrna na ovoj temperaturi 20 minuta, zatim izvadite kesu zrna. Ne stiskajte kesu; samo pustite da tečnost istekne iz vreće u lonac. Sada zvanično imate „pivo“ - nefermentirano pivo. Sledi nekoliko koraka kojima će te  svoje nefermentirano pivo pripremiti za fermentaciju.

Započnite ključanje

 Dovedite pivo do ključalog vrenja, pazeći da ne preterate. Kada postignete ključanje, izvadite lonac za pivo iz izvora toplote. sad dodajete specijalno zrnevlje i hmelj. Mešajte pivo dok se ekstrakt slada potpuno ne rastopi. 

 Dodajte aromatični hmelj

 Hmelj se dodaje posle kuvanja od 55 minuta. Ovo je vaš aromatični (ili završni) hmelj. Budući da se kuva samo pet minuta, on ne dodaje gorčinu, već doprinosi sa svojom aromom i mirisom gotovom pivu.

 Ohladite smesu

Nakon kuvanja od oko 60 minuta, mora ćete da ohladite smesu što je brže moguće ispod 38 ° C. Mnogo je načina da se to postigne, ali mi na preporučujemo upotrebu hladnjaka. 

Ako već niste, sada je pravo vrijeme da pročistite svoju fermentacijsku opremu. Dakle, vazdušni otvor, crevo i hidrometar. Vaša oprema je u ovom trenutku velika gozba za mikrobe i ne želite da se neki nepozvani gosti pojave na večeri. Dakle, sve što može doći u kontakt sa pivom treba biti sanitarno.

 Prenesite smesu u Fermenter

Sipajte ohlađenu sladovinu u svoju primarnu posudu za fermentaciju a zatim dodajte dovoljno hladne vode da imate pet litara smese. Takođe ćete želeti da pročistite pivo, pomoću difuzionog kamena ili jednostavnim ljuljanjem fermentera napred i nazad kada poklopac bude na mestu.

Sada je vreme da se koristi hidrometar za merenje originalne gravitacije sladovine (OG), što u osnovi pokazuje broj prisutnih fermentirajućih šećera. 

 Dodavanje kvasca

Sada je vrijeme da se kvas doda u vaš slad. Tokom fermentacije, kvasac će trošiti šećere iz slada i stvarati alkohol i CO2. Masu treba ohladiti na oko 25 ° C pre nego što ubacite svoj kvasac. Pažljivo sledite procedure navedene u pakovanju kvasca. 

Nakon što nakvasite kvasac, dobro zapečatite fermentor, pričvrstite pročišćeni otvor i čep i napunite vazdušni otvor vodom.

Pustite da smesa fermentira

Stavite fermentor na mesto i držite ga na stabilnoj temperaturi. U smesi će postojati aktivnost u sledećih 24-48 sati, zato što će CO2 polako izlaziti iz vazdušnog otvora. Trebaće da prođe od jedne do dvije nedelje da se fermentacija završi, a za to vrijeme ništa ne smete dirati.

Neke pivare ili pivari uključuju i sekundarni korak fermentacije nakon otprilike nedelju dana. To uključuje sipanje piva u sekundarni fermentor, kao što je stakleni karbon, zatim treba da odstoji još  dodatnih nedelju ili dve. Ovaj korak je opcionalan (bar za neko pivo), ali prednosti uključuju omogućavanje pivu da se više očisti, što rezultira sa manje taloga nakon što ga ubacite u bačvu ili flaširate.

Bačva ili flaširanje svog pivoa

Sipajte gotovo pivo u kantu za flaširanje. Ako recept zahteva da se u kantu za punjenje dodaju bilo kakvi aditivi za flaširanje (poput šećera za punjenje), dodajte ih sada.

U ovom trenutku, pristupite flaširanju. Logično:)

To je sve što treba da uradite da bi napraviti svoje pivo.Vreme je da ga podelite sa prijateljima i porodicom... i hvalite se kako ste ga sami napravili.

Redakcija Agroinfa.rs

DOMAĆE PIVO: Kompletan Proces Proizvodnje

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Pivo napravljeno od graška i kiselog kupusa prodaje se i pije na Islandu! Več zamišljamo kakav je to ukus! Na islandu već vlada velika potražnja za ovim pivom!

Pivo napravljeno od graška i mariniranog kupusa, takozvano Božićno, postalo je hit među kupcima na Islandu i za svega nekoliko sati nestalo sa polica u trgovinama.

Svi ljubitelji dobrog piva, ali i raznih drugih sadržaja moći će da uživaju na još jednom tradicionalnom novosadskom Oktoberfestu.

U Srbiji se popije 61 litar piva po glavi stanovnika godišnje, čime je naša zemlja na sredini evropske liste, ističu iz Udruženja pivara i poručuju da je izuzetno važno da uživanje u ovom piću bude odgovorno i da se širi svest o važnosti umerenosti.

Na prestižnom globalnom takmičenju 'The World Beer Awards', pivo Salto Stout, koje je proizvela beogradska pivara Salto, osvojilo je prvu nagradu u kategoriji stout piva sa dodatkom ovsa (oatmeal stout) kao najbolje stout pivo na svetu.

Peti Festival zanatskog piva u Nišu počinje danas i trajaće do nedelje 12. septembra. Nakon godinu dana pauze zbog aktuelne situacije sa virusom, ljubitelji piva ponovo će imati priliku da uživaju u omiljenom napitku u dvorištu Banovine u Nišu.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета