LEKOVITO I AROMATIČNO BILJE: Proizvodnja sadnog materijala u organskoj poljoprivredi

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Uzgajanje lekovitog i aromatičnog bilja može biti vrlo unosan i isplativ biznis za sve one koji se ozbiljno posvete ovom poslu. S obzirom na to da organska poljoprivreda uzima maha i da je sve popularnija, danas govorimo o proizvodnji sadnog materijala lekovitog bilja u organskoj poljoprivredi.

Veći broj lekovitih i aromatičnih kultura se zasniva putem proizvodnje rasada, pa iako je ona u izvesnoj meri specifična za svaku vrstu pojedinačno, postoji i nekoliko opštih pravila u ovom procesu. Kada je u pitanju proizvodnja sadnog materijala za podizanje organske plantaže aromatičnog i lekovitog bilja, treba znati da ovaj proces mogu organizovati i sami proizvođači poštujući principe organske proizvodnje. Iako je ovaj metod nešto skuplji, on je u većini slučajeva sigurniji od direktne setve semena u polju.

U zavisnosti od specifičnosti vrsta, zasnivanje kulture iz rasada se odvija u proleće (najčešće kod jednogodišnjih vrsta - bosiljak i majoran) i u jesen kod višegodišnjih vrsta (odoljen, angelika, origano, matičnjak, timijan). Shodno tome i proizvodnja rasada se odvija u dva perioda, zimsko-prolećnom (u zatvorenom prostoru) i u letnjem periodu u, takozvanim, otvorenim lejama.

Primena principa organske proizvodnje u proizvodnji rasada u staklenicima i plastenicima je slična kao i kod povrća. Radi zaštite mladih biljaka od niskih temperatura, grada, instekata i slično, dozvoljena je upotreba proizvoda na bazi polietilena i polipropilena i ostalih polikarbonata. Nije dozvoljena upotreba materijala poreklom od polivinil-hlorida (PVC) i drugih plastičnih masa koje sadrže hlor. U zaštićenom prostoru dozvoljena je toplotna izolacija, kao što je prekrivanje zemljišta materijalom koji se može reciklirati, ali nije dozvoljena primena veštačkog svetla. Nije dozvoljena proizvodnja na kamenoj vuni i vodenoj kulturi, kao ni upotreba hranljivog filma. Količina treseta u supstratu za proizvodnju rasada lekovitog bilja je dozvoljena maksimalno do 50% (težinski). Treset ne sme da sadrži supstance koje nisu dozvoljene u organskoj proizvodnji. Od gotovih pripremljenih mešavina dozvoljene su one sa najviše 70% treseta. Zabranjena je primena sintetičkih materijala i čistog treseta za supstrat. Za sterilizaciju zemljišta i supstrata dozvoljene su fizičke metode i sterilizacija zemljišta toplotom: parenje i solarizacija.

Za većinu višegodišnjih vrsta rasad se proizvodi u, takozvanim, otvorenim lejama u letnjem periodu, a kultura se zasniva u jesen ili u rano proleće. Ovakva praksa je veoma zastupljena kod proizvođača lekovitog bilja u našoj zemlji. Glavna prednost je niska cena proizvodnje rasada u letnjem periodu u poređenju sa zimskom proizvodnjom u zatvorenom prostoru. Troškovi se odnose samo na seme i održavanje leja (redovno zalivanje, plevljenje i zastiranje u cilju zaštite od prejake insolacije). Pored toga, sadnice proizvedene na ovaj način su snažnije, vitalnije i po pravilu daju dobre prinose već u prvoj proizvodnoj godini.

U organskoj proizvodnji rasada u letnjim lejama, jedno od centralnih pitanja je održavanje optimalne vlažnosti površinskog sloja, što se uz redovno zalivanje kvalitetnom vodom obezbeđuje i zastiranjem leja dozvoljenim prirodnim materijalima (asure od prirodnog materijala, lese od drvenih letvica i slično). Za ovu namenu nije dozvoljeno korišćenje zastora od PVC. Kod nekih vrsta koje otežano klijaju (lincura, na primer), za prekidanje dormantnosti semena nije dozvoljena upotreba hormonskih preparata (giberelinska kiselina i drugo). U obzir dolaze samo mehaničko–fizičke mere tretiranja semena (hlađenje u određenom periodu, vlaženje, skarifikacija i drugo).

Pored ovoga, neke lekovite biljke se zasnivaju sadnjom vegetativnih organa za razmnožavanje – pitoma nana (Mentha piperita) i estragon (Artemisia dracunculus) – stolonima, a perunika (Iris gemanica) – rizomima. Ovi vegetativni organi se sade u otvorene brazde u jesen ili rano u proleće. Jesenja sadnja u našim krajevima po pravilu daje bolje rezultate u poređenju sa prolećnom. U organskoj proizvodnji vrsta koje se razmnožavaju vegetativnim organima obavezna je upotreba sadnog materijala koji potiče iz organske proizvodnje.

Više o samoj isplativosti gajenja lekovitog i aromatičnog bilja kod nas pronađite OVDE.

Agroinfo.rs/agrotv.net

LEKOVITO I AROMATIČNO BILJE: Proizvodnja sadnog materijala u organskoj poljoprivredi

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede objavilo je spisak ovlašćenih organizacija za obavljanje poslova kontrole i sertifikacije u organskoj proizvodnji za 2023. godinu.

Nacionalno udruženje za razvoj organske proizvodnje, Serbia Organika, uz podršku GIZ projekta za razvoj privatnog sektora u Srbiji organizuje treninge iz oblasti organske proizvodnje. Ovi treninzi su namenjeni osoblju Regionalnih razvojnih agencija i lokalnih samouprava iz sektora poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Svi zainteresovani koji žele da ostvare prava na podsticaje u organskoj proizvodnji zahtev će moći da podnesu od 15. aprila do 31. oktobra 2022. godine.

Vrednost izvoza organskih proizvoda u našoj zemlji svake godine, a naročito u poslednje dve godine. Vrednost spoljnotrgovinske razmene je u prošloj godini porasla za 53 odsto u odnosu na 2020. godinu, odnosno ta vrednost je bila 57,4 miliona evra.

Organska proizvodnja generalno poslednjih godina u Srbiji beleži porast. Kada je u pitanju proizvodnja višnje, situacijia je ista, naročito ako se govori o domaćem ekotipu, oblačinskoj višnji koja je vrlo pogodna za gajenje, a ostvaruje i dobru cenu.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета