LEKOVITO I AROMATIČNO BILJE: Proizvodnja sadnog materijala u organskoj poljoprivredi

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Uzgajanje lekovitog i aromatičnog bilja može biti vrlo unosan i isplativ biznis za sve one koji se ozbiljno posvete ovom poslu. S obzirom na to da organska poljoprivreda uzima maha i da je sve popularnija, danas govorimo o proizvodnji sadnog materijala lekovitog bilja u organskoj poljoprivredi.

Veći broj lekovitih i aromatičnih kultura se zasniva putem proizvodnje rasada, pa iako je ona u izvesnoj meri specifična za svaku vrstu pojedinačno, postoji i nekoliko opštih pravila u ovom procesu. Kada je u pitanju proizvodnja sadnog materijala za podizanje organske plantaže aromatičnog i lekovitog bilja, treba znati da ovaj proces mogu organizovati i sami proizvođači poštujući principe organske proizvodnje. Iako je ovaj metod nešto skuplji, on je u većini slučajeva sigurniji od direktne setve semena u polju.

U zavisnosti od specifičnosti vrsta, zasnivanje kulture iz rasada se odvija u proleće (najčešće kod jednogodišnjih vrsta - bosiljak i majoran) i u jesen kod višegodišnjih vrsta (odoljen, angelika, origano, matičnjak, timijan). Shodno tome i proizvodnja rasada se odvija u dva perioda, zimsko-prolećnom (u zatvorenom prostoru) i u letnjem periodu u, takozvanim, otvorenim lejama.

Primena principa organske proizvodnje u proizvodnji rasada u staklenicima i plastenicima je slična kao i kod povrća. Radi zaštite mladih biljaka od niskih temperatura, grada, instekata i slično, dozvoljena je upotreba proizvoda na bazi polietilena i polipropilena i ostalih polikarbonata. Nije dozvoljena upotreba materijala poreklom od polivinil-hlorida (PVC) i drugih plastičnih masa koje sadrže hlor. U zaštićenom prostoru dozvoljena je toplotna izolacija, kao što je prekrivanje zemljišta materijalom koji se može reciklirati, ali nije dozvoljena primena veštačkog svetla. Nije dozvoljena proizvodnja na kamenoj vuni i vodenoj kulturi, kao ni upotreba hranljivog filma. Količina treseta u supstratu za proizvodnju rasada lekovitog bilja je dozvoljena maksimalno do 50% (težinski). Treset ne sme da sadrži supstance koje nisu dozvoljene u organskoj proizvodnji. Od gotovih pripremljenih mešavina dozvoljene su one sa najviše 70% treseta. Zabranjena je primena sintetičkih materijala i čistog treseta za supstrat. Za sterilizaciju zemljišta i supstrata dozvoljene su fizičke metode i sterilizacija zemljišta toplotom: parenje i solarizacija.

Za većinu višegodišnjih vrsta rasad se proizvodi u, takozvanim, otvorenim lejama u letnjem periodu, a kultura se zasniva u jesen ili u rano proleće. Ovakva praksa je veoma zastupljena kod proizvođača lekovitog bilja u našoj zemlji. Glavna prednost je niska cena proizvodnje rasada u letnjem periodu u poređenju sa zimskom proizvodnjom u zatvorenom prostoru. Troškovi se odnose samo na seme i održavanje leja (redovno zalivanje, plevljenje i zastiranje u cilju zaštite od prejake insolacije). Pored toga, sadnice proizvedene na ovaj način su snažnije, vitalnije i po pravilu daju dobre prinose već u prvoj proizvodnoj godini.

U organskoj proizvodnji rasada u letnjim lejama, jedno od centralnih pitanja je održavanje optimalne vlažnosti površinskog sloja, što se uz redovno zalivanje kvalitetnom vodom obezbeđuje i zastiranjem leja dozvoljenim prirodnim materijalima (asure od prirodnog materijala, lese od drvenih letvica i slično). Za ovu namenu nije dozvoljeno korišćenje zastora od PVC. Kod nekih vrsta koje otežano klijaju (lincura, na primer), za prekidanje dormantnosti semena nije dozvoljena upotreba hormonskih preparata (giberelinska kiselina i drugo). U obzir dolaze samo mehaničko–fizičke mere tretiranja semena (hlađenje u određenom periodu, vlaženje, skarifikacija i drugo).

Pored ovoga, neke lekovite biljke se zasnivaju sadnjom vegetativnih organa za razmnožavanje – pitoma nana (Mentha piperita) i estragon (Artemisia dracunculus) – stolonima, a perunika (Iris gemanica) – rizomima. Ovi vegetativni organi se sade u otvorene brazde u jesen ili rano u proleće. Jesenja sadnja u našim krajevima po pravilu daje bolje rezultate u poređenju sa prolećnom. U organskoj proizvodnji vrsta koje se razmnožavaju vegetativnim organima obavezna je upotreba sadnog materijala koji potiče iz organske proizvodnje.

Više o samoj isplativosti gajenja lekovitog i aromatičnog bilja kod nas pronađite OVDE.

Agroinfo.rs/agrotv.net

LEKOVITO I AROMATIČNO BILJE: Proizvodnja sadnog materijala u organskoj poljoprivredi

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Organska proizvodnja generalno poslednjih godina u Srbiji beleži porast. Kada je u pitanju proizvodnja višnje, situacijia je ista, naročito ako se govori o domaćem ekotipu, oblačinskoj višnji koja je vrlo pogodna za gajenje, a ostvaruje i dobru cenu.

Organska proizvodnja je u usponu kada je Srbija u pitanju, a procene su da će naša zemlja ove godine imati izvoz veći od 40 miliona evra organskih proizvoda, što je oko devet puta više u odnosu na period pre deset godina.

Potrošnja za organsku hranu u EU je u proseku oko 50 evra, dok u nekim zemljama poput Holandije dostiže čak i 300 evra po stanovniku. U Srbiji se godišnje po glavi stanovnika potroši svega 2,4 evra za organsku hranu.

Za organsku proizvodnju ove godine je izdvojeno više nego dvostruko novca od prvobitno planiranog, navodi Nacionalna asocijacija za organsku proizvodnju ”Serbia organica”

Grad Zrenjanin je raspisao javni poziv za podnošenje prijava za korišćenje sredstava za unapređenje organske proizvodnje na teritoriji Grada za 2021. godinu

Ambasadorka Švedske, Anika Ben David i ministar poljoprivrede Srbije, Branislav Nedimović sastali su se kako bi razgovarali o nastavku saradnje dve zemlje, naročito u oblasti agrara.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета