Da li ste znali koji je NAJOPASNIJI SIR NA SVETU?

Foto: Pinterest

Foto: Pinterest

Ljubitelji sireva možda posle ovoga neće biti oduševljeni, a neke možda neće ni začuditi ovakva vrsta sira s obzirom na to da je ova namirnica dostupna u mnogim varijantama. Predstavljamo vam najopasniji sir na svetu.

Sir koji stiže sa Sardinije proglašen je najopasnijim sirom na svetu i ovo je zabeleženo u Ginisovoj knjizi rekorda. U pitanju je ovčiji sir imena Casu Marzu ili pokvareni sir, a u sebi sadrži specifičan sastojak. Njegovu prodaju je zabranila Komisija za hranu Evropske unije.

Ovaj ovčiji sir poreklom sa Sardinije ima specifičan sastojak, a to su crvi. Iako je proizvodnja ovog sira zabranjena još od 1960. godine, u većini domaćinstava na italijanskom ostrvu se ovaj sir još uvek može naći jer se smatra posebnom poslasticom. Takođe se može i kupiti po ceni od 20 evra za kilogram

Proizvodnja Casu Marzu sira

Poenta je da se koristi sir vrste Pecorino. U kolutu sira se napravi rupa kako bi muva (Piophila casei) na tom mestu položila jaja. Na ovaj način se dobija posebna pikantnost ove namirnice, a takođe je specifično što izlegli crvi izbacuju kiseline i na taj način smanjuju masnoću sira.

Crvi u siru su živi, a neretko se dešava da iz istog iskoče ako su uznemireni. Sir je mekane teksture, a mnogi ljudi prilikom konzumiranja ni ne vade crve iako je muva koja polaže jaja posetitelj leševa uginulih životinja.

Zvanično je zabranjena proizvodnja i distribucija sira

Odluka o zabrani ove vrste sira je donesena nakon što je utvrđeno da muve koje polažu jaja i kote se u siru mogu da prežive i nakon što dođu u stomak. Ovo može dovesti do oštećenja unutar stomaka i infekcija koje mogu naštetiti zdravlju čoveka. Sa druge strane, ovaj sir se vekovima već proizvodi i jede na Sardiniji gde predstavlja lokalni specijalitet. Do sada nije dokumentovano da on šteti zdravlju.

Agroinfo.rs

Da li ste znali koji je NAJOPASNIJI SIR NA SVETU?

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Mnogi ljudi u svetu vole dobar komad sira, a svaka regija ima svoj način proizvodnje. Sir je mlečni proizvod koji je i univerzalan i svestran.

Ugovor o saradnji između Novosadskog sajma i Sajma u Pordenoneu u Italiji potpisan je od strane direktora ove dve sajamske kuće, Slobodana Cvetkovića i Renato Pujatia.

Navikli smo da slušamo o namirnicama koje su zamena za pravo meso, med, pa i mleko koje se može dobiti iz soje. Sada se govori o jednom novom načinu koji podrazumeva korišćenje gljiva u proizvodnji mlečnih proizvoda.

Bilans pšenice za ekonomsku 2020/21 godinu sačinjen je na osnovu zvaničnih statističkih podataka o proizvodnji pšenice roda 2020. godine i podataka koji se odnose na mesečni izvoz pšenice i brašna iz Srbije.

Ne čudi što pobuna kreće baš iz ove zemlje, budući da je Italija prva u svetu po količini proizvedenog vina.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета