ZABRINJAVAJUĆI PODACI: Zbog rata u Ukrajini killogram hleba u Italiji i do 10 evra!

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Ratno stanje u Ukrajini se odražava na ceo svet. Pored poskupljenja goriva i struje, poskupljuju i osnovne životne namirnice, pa je tako za kilogram hleba danas u Italiji potrebno izdvojiti i do 10 evra.

Već nakon samo jedne nedelje rata u Ukrajini cena kukuruza u Italiji, koja uvozi čak 64 odsto pšenice, porasla je za 17 procenata, a soja za prehranu životinja za šest odsto, pokazuje analiza Koldiretija - najvećeg udruženja za zastupanje i pomoć italijanskoj poljoprivredi.

Do povećanja cena dovodi zatvaranje luka na Crnom moru koje sprečava isporuke i stvara nestašice na svetskom tržištu na kom Rusija i Ukrajina zajedno čine 29 odsto izvoza pšenice i 19 odsto kukuruza. Takođe, Italija je direktno pogođena jer uvozi 64 odsto pšenice dok je Ukrajina drugi dobavljač kukuruza ove zemlje sa više od 20 odsto.

- Ovo je trenutak velike neizvesnosti usled rata u Ukrajini. Mi ćemo se truditi da hleb ne nedostaje na stolovima Italijana i nadamo se da pekari neće podići cene s obzirom na to da znaju kroz šta prolaze porodice - izjavio je Mateo Kunsolo, predsednik Udruženja Pekara grada Milana i okoline, a prenosi RTS.

Prosečna cena hleba je 5,31 evro po kilogramu, dok je u gradu Forli dostigla 9, a u Ferari čak 9,8 evra za kilogram. Najjeftinije provincije su Napulj (maksimalno 2 evra), Kozenca (2,5 evra) i Benevento (2,65 evra). Što se tiče testenina, prosečan kilogram koštao je dva evra, a sada dostiže i cenu do 4,71 evro, koliko je u najskupljoj Kaljariji na Sardiniji.

Osim toga, u ovoj zemlji se beleži jako veliko povećanje cena benzina, ribe, voća i povrća, a istraživanja pokazuju da će svaka italijanska porodica za osnovne životne namirnice morati da izdvoji 1.719 evra više u 2022. godini u odnosu na prethodni period. 

Agroinfo.rs

ZABRINJAVAJUĆI PODACI: Zbog rata u Ukrajini killogram hleba u Italiji i do 10 evra!

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

U Hrvatskoj se proizvede oko 500 hiljada komada pršuta godišnje, a potroši se oko milion

Ponude za ranu kupovinu od proizvođača poljoprivrednih mašina počinju u avgustu i septembru. Međutim, ove godine proizvodnju poljomehanizacije prate problemi u lancima snabdevanja i dostupnosti komponenti s čime se bori i Fendt iz Marktoberdorfa, piše Frankfurter Allgemeine.

Koliko se zadrži trenutna otkupna cena ili tovljenici uskoro poskupe, što stočari priželjkuju, moguće je očekivati da pojedini obori više ne budu prazni

Kraft Hajnc je, komentarišući nadolazeća povećanja cena, rekao da ona odražavaju troškove proizvodnje sa kojima se suočava cela industrija

Od kada se prati stanje na tržištu, u ovom regionu nije zabeležena cena od 450 dinara po kilogramu, objavio STIPS

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета