Popara tradicionalno jelo srpske kuhinje

Foto:pixabay.free

Foto:pixabay.free

Jelo popara se spominje i u tradicionalnoj kuhinji Grka i nosi sličan naziv – Παπάρα, pripremaju ga i susedi Bugari i zovu ga isto kao mi, s tim što ga ponekad prave od svežeg hleba. Na prostoru Turske, poparu zovu tirit i to je za njih specijalitet narodne kuhinje.

Osnovni sastojci za pripremu popare su voda, stari hleb i so, a sladokusci obično dodaju puter ili kajmak, sir ili pavlaku (kiselo mleko). 

Pravi se od starog ili bajatog hleba koji se iseče na kockice, zatim od mladog crnog luka, izmrvljenog belog sira i peršuna. Sve ovo se prelije vrelom vodom i proceđenom supom.

Nisu samo ljudi u siromašnijim krajevima štedljivi, kada je hrana u pitanju. U Engleskoj su se takođe sakupljali ostaci hleba, pa su se od njih pravila jela sa dodatkom ostalih namirnica koje su im bile pri ruci. Tamo se popara pravila češće kao slatkiš, jer su se u nju dodavala jaja, šećer i vanilin šećer, a oni ovaj specijalitet zovu puding od hleba.

Ovo dobro staro jelo je nekada bilo neizostavni deo odrastanja. Mnoge generacije su gotovo svake nedelje imale poparu na meniju. Zašto se to jelo danas sve ređe sprema, pitanje je za neka opsežnija istraživanja, ali nije na odmet da ovde podelimo recepte koji će možda neke čitaoce da podsete i nateraju ih da se vrate ovom ukusnom obroku.

Osnovni recept za starinsku poparu je sledeći:

600 g starog hleba (3 dana), možete koristiti običan kupovni hleb, potom baget ili svaki drugi koji ćete rukom izlomiti ili iseckati nožem na kockice;
puter ili kajmak oko 4 kašičice;
oko litar vode (količina vode zavisiće od toga koliko je hleb suv i da li više volite gustu ili retku poparu);
malo soli;
domaći sir, nekih 100 g (neko više voli fetu, neko mocarelu, neko parmezan za kraj).
Popara se priprema tako što se uzme jedna veća šerpa i u nju sipa voda, zatim se posoli i pusti da provri. Hleb se izlomi ili isecka na komade i ubaci se u provrelu vodu, pa se snizi temperatura na šporetu. Kada hleb pokupi vodu, ostatak vode se odlije.

Hleb se krčka nekoliko minuta i blago se meša. Potom se skloni sa šporeta i doda se sir. Promeša se, a zatim se popara sipa u tanjire. U svaki tanjir se ubaci po kašičica kajmaka ili putera. Ko voli da bude više slano, može da doda soli po želji i ukusu. Kada se popara pravi za mališane, onda je recept u suštini isti, ali se gleda da kajmak ili sir ne budu jaki i slani, već mladi i blagi. 

Popara se može davati bebama koje su navršile sedam meseci. 

Sastojci za poparu:

- 3 kriške starog hleba bez korice;
- vrlo malo soli;
- malo putera;
- kašika mladog kajmaka;
- 500 ml vode.

Procedura pripreme popare:

Hleb ćete iseći na kockice u veličini kako sami budete odlučili. Zatim ćete u šerpu nasuti pola litra vode i u to staviti puter i so. Šerpicu ćete poklopiti i pustiti da voda provri.

Nakon toga, snižavate temperaturu ringle i stavljate iseckan stari hleb. Neka hleb vri na tišoj vatri, sve dok voda ne ispari. Sklonite šerpicu sa ringle i sipajte kajmak. Izmešajte ravnomerno i prespite u tanjir.

 

Popara tradicionalno jelo srpske kuhinje

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Mnogi ljudi u svetu vole dobar komad sira, a svaka regija ima svoj način proizvodnje. Sir je mlečni proizvod koji je i univerzalan i svestran.

Mnogima od nas se dešava da u kući imamo stari hleb koji ne znamo kako da iskoristimo. Evo jednog starog recepta koji dolazi iz Velike Britanije, a koji nam omogućava da od bajatog hleba napravimo ukusan kolač.

Navikli smo da slušamo o namirnicama koje su zamena za pravo meso, med, pa i mleko koje se može dobiti iz soje. Sada se govori o jednom novom načinu koji podrazumeva korišćenje gljiva u proizvodnji mlečnih proizvoda.

Ljubitelji sireva možda posle ovoga neće biti oduševljeni, a neke možda neće ni začuditi ovakva vrsta sira s obzirom na to da je ova namirnica dostupna u mnogim varijantama. Predstavljamo vam najopasniji sir na svetu.

Sama pomisao na jagode i trešnje u periodu kada im nije sezona tera nas na razmišljanje kako da ih što duže očuvamo.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета