IZNENADNA SMRT KOD OVACA: Upoznajte se sa ovom pojavom

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Stiče se utisak da su ovce rođene samo da bi umrle,ponekad se to dešava bez ikakve naznake da nešto nije u redu,dok ne bude prekasno.Kada dođe do toga da odrasla ovca počne da umire bez ikakvog razloga, prosto moramo zastati i razmisliti o čemu je zapravo reč.

Većina obdukcija koje su izvršene na zahtev vlasnika ovaca koje su uginule iznenadnom smrću ukazuju na nedostatak selena u njihovoj ishrani. 

Uzgajivači ovaca uglavnom koriste ili stočnu so ili mineralne lizalice,pa ipak nije jasno odakle takav deficit u selenu u samoj ishrani ovaca.

Ovcama je za osnovu njihovog funkcionisanja potrebno dva jedinjenja to su natrijum i hlorid koji zajedno čine jedinjenje nama poznatije kao SO, pored soli za njihov normalan razvoj neophodan je i selen.

Ovce se uglavom hrane stočnom hranom koja nemaja dovoljnu količinu soli koja je njima potrebna. Nekad i same pokazuju da je u pitanju nedostatak soli tako što lizu sopstveni urin, jedu zemlju,stene,drvo ili metal kako bi zadovoljile potrebu za ovim vaznim faktorom u ishrani.

Dodatne elemente kao sto je selen u ovom slučaju,mešamo sa solju za ovce iz najprostijeg mogućeg razloga. Jer ovce vole da jedu.

So nam služi kao neki vid arome jer daje lepši ukus mineralima,a sakriva njihov prvobitan opori miris kakav je slučaj sa selenom.

Takođe ima i funkciju da reguliše unos selena da ga ovca ne bi odjednom unela i na taj način prekoračila dnevnu dozu koja joj je potrebna.

Jer premala,a i prevelika doza moze napraviti podjednako ozbiljne probleme kada je uzgoj ovaca u pitanju. Prevelika doza selena koja se koristi duži vremenski period može dovesti do trovanja istim.

Simptomi tog oboljenja koje se još naziva i alkalna bolest su : opadanje vune, dolazi do odlepljivanja ili ljuštenja kopita,što dovodi kasnije do šepavosti ovaca.

Prednosti lizalica napravljenih od soli koje su obogaćene mineralima prvenstveno selenom se ogledaju u tome,što kada ovca oseti potrebu za lizanjem ona će dozirano uzimati koliko je njoj potrebno,ne moramo da razmišlljamo za svaku ovcu pojedinačno koliku količinu ćemo dati nego će se one u skladu sa svojim potrebama za selenom služiti. Neka će pojesti celu lizalicu sama,dok neke neće čak ni prilaziti ili će slabo prilaziti da se hrane.

Još jedan benefit mineralnih lizalica obogaćenih selenom ogleda se u pozitivnom uticaju na reproduktivnost samih ovaca.

Izvor: farmnet.rs

IZNENADNA SMRT KOD OVACA: Upoznajte se sa ovom pojavom

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Australija ima previše ovaca, a prezasićenost ovčetinom u Australiji je dovela do pada cena, a neki farmeri ubijaju ili daju svoje ovce da bi uštedeli na troškovima uzgajaja ovih životinja na farmi.

Ministarstvo poljoprivrede podržalo je projekat Udruženja odgajivača ovaca Srbije o podizanju klanice i prihvatilo da obezbedi 50 odsto novčanih sredstava od vrednosti investicije.

Opština Vlasotince raspisala je četiri javna poziva za subvencionisanje registrovanih poljoprivrednih gazdinstava. Prvi poziv otvoren je za nabavku novih pčelinjih društava i nabavku opreme za pčelarstvo. Podsticaj će iznositi 80 odsto od vrednosti investicije.

Ovčarstvo u Šumadiji je jedna od razvojnih šansi ovog kraja Srbije, pa je podržana ideja o izgradnji nacionalne klanice za ovce.

Ako ekonomski sagledamo, ishrana ovaca je segment koji pravi i najveće troškove, te mu se mora posvetiti dosta pažnje.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета