Raspisan IPARD poziv za investicije u ruralnom turizmu vredan 15 miliona evra

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

U okviru Sajma poljoprivrede u Novom Sadu, predstavnici Ministarstva poljoprivrede su saopštili da je raspisan drugi javni poziv iz IPARD mere 7, za investicije u ruralnom turizmu.

U okviru ovog poziva pod nazivom "IPARD III program- šta tu ima za mene“, poljoprivrednicima, malim preduzećima i preduzetnicima koji se bave seoskim turizmom na raspolaganju će biti 15 miliona evra. Javni poziv će trajati od 22. septembra do 17. decembra 2021. godine.

Na ovom javnom pozivu mogu da učestvuju fizička lica – nosioci registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, preduzetnici, mikro i mala preduzeća koja se već bave turizmom ili nameravaju da se bave tom delatnošću. Podrška koju mogu dobiti iz IPARD fonda je od 20.000 do 300.000 evra. Do sada je najmanji iznos povraćaja bio 5.000 evra, a sada je 20.000. Intezitet podrške je do 65 odsto. 

Kao i za svaki IPARD javni poziv, odnosno projekat, neophodno je valjano i blagovremeno planiranje, pogotovo ako se zna da je ovde reč uglavnom o izgradnji ili rekonstrukciji objekata za smeštaj turista što iziskuje dozvole za gradnju, odnosno rekonstrukciju.

Zahtev za odobravanje projekta čine obrazac zahteva i prateća dokumentacija: poslovni plan, popis pokretne i nepokretne imovine, ponuda za svaku pojedinačnu investiciju (ako vrednost robe, radova ili usluga prelazi 10.000 evra, potrebne su tri uporedive ponude), uverenje o izmirenim obavezama po osnovu javnih prihoda, izvod iz APR-a (za preduzetnike i privredna društva), građevinska dozvola, projekat za izvođenje radova…

Uverenja i potvrde koji se dostavljaju ne mogu biti stariji od 30 dana od dana podnošenja zahteva za odobravanje projekta. Sva dokumenta koja se dostavljaju uz zahtev moraju da glase na podnosioca zahteva, prilažu se u originalu ili overenoj kopiji, a dokumenta na stranom jeziku moraju biti prevedena na srpski jezik od strane ovlašćenog sudskog prevodioca.

Uprava za agrarna plaćanja (UAP) bez razmatranja odbacuje svaki zahtev za odobravanje projekta koji je podnelo lice koje ne može da se kvalifikuje kao korisnik IPARD podsticaja u okviru Mere 7, kao i svaki preuranjeni ili neblagovremeni zahtev, kao i svaki naredni zahtev istog podnosioca po istom pozivu. UAP po službenoj dužnosti od nadležnih organa pribavlja podatke o činjenicama o kojima se vodi službena evidencija, u skladu sa zakonom kojim se uređuje opšti upravni postupak. U cilju izbegavanja nepredviđenih situacija, npr. izmirenja svih poreskih dugovanja, pa i minimalnih, preporuka je da određenu dokumentaciju podnosilac zahteva pribavi samostalno.

Agroinfo.rs/agrosmart.net

 

Raspisan IPARD poziv za investicije u ruralnom turizmu vredan 15 miliona evra

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

U okviru Mere 7 IPARD programa - Diverzifikacija poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja, Uprava za agrarna plaćanja je objavila rang listu zahteva za odobrenje projekata za seoski turizam u drugom IPARD javnom pozivu.

U okviru Projekta za konkurentnu poljoprivredu Srbije u 2022. godini raspisan je Drugi javni poziv za podnošenje prijava za utvrđivanje prava na korišćenje bespovratnih sredstva u oblasti stočarstva.

U okviru IPARD programa za nabavku novih traktora snage do 100 kW Uprava za agrarna plaćanja će raspisati javni poziv za dodelu ovih sredstava od 7. februara do 31. marta.

Lokalne samouprave od 11. januara do 1. februara 2022. godine mogu Upravi za agrarna plaćanja predati zahteve za podsticaje za investicije za unapređenje i razvoj javne infrastrukture.

U toku su dva javna poziva za ostvarivanje prava na novčane podsticaje u agraru, tačnije u stočarstvu i biljnoj proizvodnji.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета