Cena sprskog meda na istorijskom maksimumu, evo koliko pčelari mogu očekivati za kilogram

Mart mesec rezervisan je za prve radove kod pčelara koji uveliko obilaze svoje košnice i pčele radilice pripremaju za prvu prolećnu ispašu. Nakon nekoliko lošijih godina, konačno se nadaju boljoj sezoni.

U ovom periodu se daje i neophodna prihrana pčelara, a Sveta Stamenković, jedan od najpoznatijih pčelera Zapadne Srbije objašnjava koje su aktivnosti trenutno aktuelne.

- Pripremamo naše vredne radnike na prvu ispašu, na dren, zatim na kajisiju, dženariku i šljivu. Do sada su one dobro podnele ove vremenske uslove koji su išli u prilog. Mraz u martu na svu sreću nije desetkovao plodove i neće biti ogromnih gubitaka ako vremenske prilike budu u plusu kako se sada najavljjuje. Već se košnice otvaraju da se vidi u kakvom je "pogača" stanju.

Nakon nekoliko loših godina, pčelari se nadaju dobroj sezoni, a pominje se i cena koja će dostići istorijski maksimum po kilogramu.

- Prinosi su bili desetkovani, što zbog mraza koji je prošlih sezona uništio voće, što zbog nesavesnog korišćenja i primene agroteničkih mera u voćnjcima, pa su na taj način pojedini voćari uništavali i čitave matice. Trenutna cena je više od sedam evra za jedan kilogram našeg topljenog zlata, što je odlična cena - kaže Stamenković, a prenosi telegraf.rs.

Prošle godine je osnovan Savez pčelara Srbije u sklopu kog je počeo da radi i otkupni centar koji omogućava i pakovanje proizvoda.

- Pomoću toga se med direktno može uzeti od proizvođača, plasirati ga na tržište, a novac direktor uplatiti pčelarima. Sam Savez pčelara broji oko 8.000 članova i to udruživanje pokazalo se kao pun pogodak - zaključio je Stamenković.

Agroinfo.rs

Cena sprskog meda na istorijskom maksimumu, evo koliko pčelari mogu očekivati za kilogram

Komentari

05 Salicylic Acid 3 Ointment 39 Betamethasone Dipropionate 0 buy cialis online from india

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Revoluciju u pčelarstvu sa košnicama cilindričnog oblika donose dva mlada nemačka preduzetnika, Filip Pothast i Fabian Visšman koji su 2021. godine osnovali start-up Hiive u Berlinu.

Aco Vujović iz sela Prilike kod Ivanjice počeo je da se bavi pčelarstvom pre skoro četiri decenije, najpre iz hobija, a od 1996. godine i profesionalno. U poslu mu pomažu supruga Milena i dvojica sinova Željko i Nenad.

Novi praktičan i prilično jeftin uređaj za detektovanje nekih bolesti, bez biopsije i sličnih bockanja, uključuje najdragocenijeg insekta za svetu, pčelu. Neverovatna dosetljivot portugalske dizajnerke olakšaće dijagnostifikovanje i ranih faza mnogih oboljenja.

Ose, za razliku od pčela, nisu ni približno cenjene, međutim naučnici tvrde da su ovi nepravedno zapostavljeni insekti važan deo našeg ekosistema, bez kog bi svet izgledao skroz drugačije.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета