Jeftiniji med nije uvek pokazatelj nižeg kvaliteta proizvoda

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Prošla sezona je za pčelare bila vrlo teška. Ponuda kvalitetnog meda na tržištu je bila mala, a pojavili su se i mnogi falsifikati ovog proizvoda po nižim cenama.

Cena nije uvek pouzdan kriterijum, pa se može desiti da je skuplji med čak lošijeg kvaliteta od nekog jeftinijeg. Važno je napomenuti da validnu kontrolu kvaliteta meda rade samo relevantne institucije.

Priča koju donosi Agrosmart.net dolazi iz Kikinde gde je zbog nešto snižene cene kvalitetnog meda, jedan pčelar ostao bez kupaca.
Duže od pet decenija, Kikinđanin Stevan Komluški bavi se pčelarstvom.

Hobi, dodatni posao, ljubav prema pčelama, kako sam kaže, i danas ga drži. Uvek je insistirao na kvalitetu suncokretovog, odnosno banatskog letnjeg meda. Iz privatnih razloga, želeći da proizvedeni med proda, odlučio se za nešto nižu cenu od aktuelne tržišne. Međutim, od kako se u nekim medijima moglo čuti da med koji košta 500 dinara nije pravi med, prodaja je, kaže naš sagovornik, gotovo potpuno stala.

- Cena meda i kvalitet meda su dve potpuno različite stvari. Reč je o tome koliko su ljudi ozbiljni i koliko su spremni da to što nude na tržištu bude ispravno. Ja za pedeset i neku godinu jedan gram meda nisam krivoitvorio, nit' bih to uradio za ne znam koju cenu.

Troškovi proizvodnje određuju cenu meda, a otkupna cena suncokretovog meda trenutno je oko 420 dinara. Iapk, pojedini pčelari odlučili su se za prodaju meda po ceni od 500 dinara, ali kvalitet meda nije upitan.

- Ja mogu za određene ljude, pa i gospodina Komluškog da kažem da je njihov med potpuno ispravan. Nema tu nikavih dodataka koji snižavaju vrednost, snižavaju cenu. Nego jednostavno, to je njihova odluka, njihova volja, odluka šta oni zapravo hoće s tim, oni tako i rade. Ne znam šta da kažem, konkretno, što se gospodina Komluškog tiče, siguran sam da je isključivo med u pitanju- izjavio je Saša Čolak, predsednik Udruženja pčelara Kikinda.

Da li se gospodin Komluški pokajao što je, u želji da proda med, spustio cenu kvalitetnog suncokretovog meda?

- Baš nisam siguran šta je tu najpametnije. Tim pre što ima mišljenja da, ako podignem cenu, da ću bolje i prodavati, a ne ako je cena meda niska. Možda je i tako.

Cena meda svakako nije uvek pouzdan kriterijum za kavlitet, a da li je med pravi – znaćemo tek kada ga probamo kod kuće. Zato je najvažniji savet – kupovina kod provrerenih proizvođača. Tada je niža cena meda prednost , a ne mana.

Agroinfo.rs/agrosmart.net

Jeftiniji med nije uvek pokazatelj nižeg kvaliteta proizvoda

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Tradicionalna manifestacija, "18. Dani cveća i meda" u Velikom Gradištu i Kusiću, okupiće 15. i 16. maja sve ljubitelje cveća i pčelarskih proizvoda. Manifestacija je izložbeno-prodajnog karaktera.

Privremeni organ opštine Kula usvojio je Pravilnik o dodeli sredstava za sufinansiranje investicija u pčelarstvu na teritoriji opštine. Minimalan iznos bespovratnih sredstava je 5.000, a maksimalan 150.000 dinara.

Napitak eliminiše višak masnoće i vode iz organizma, poboljšava funkciju mozga, poboljšava pamćenje, poboljšava sluh i vid

Prema istraživanju naučnika sa Londonskog univerzitetskog koledža, broj insekata u pojedinim delovima sveta je u poslednje dve decenije opao za skoro 50 odsto zbog intezivne poljoprivrede i rasta prosečne temperature.

Na tržištu se često prodaje med koji po svojim karakteristikama i načinu proizvodnje ne bi smeo da nosi ovaj naziv.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета