Med od ULJANE REPICE: Ovim medom egzotično svetle boje, OČISTIĆETE SVOJU JETRU

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Med uljane repice je specifičnog ukusa i izuzetno je bogat polenom, mineralima i vitaminima. Veoma lako se vari i ima brojna korisna svojstva na naš organizam.

Ovaj med je odličnog kvaliteta i ima snažna antibakterijska svojstva, blagotvorno deluje na disajne organe, čisti jetru i reguliše nivo masnih kiselina u organizmu. Preporučuje se u borbi protiv čireva, kao i svih vrsta tegoba sa prostatom.

Suprotno drugim vrstama, ima manje kiselog efekta, s toga se može koristi i u slučaju abnormalne želudačne kiseline. Zbog visokog sadržaja gvožđa, preporučuje se i za anemiju. Deluje na jačanje imunološkog sistema, dezinfekciju i antiinflamatorne efekte.

Upotreba

Med od uljane repice  je najbolje koristiti svakog jutra, po jednu kafenu kašičicu pre doručka ili rastvoren u mlakoj vodi, mleku ili čaju. Može se čuvati na sobnoj temperaturi, bez uticaja direktne sunčeve svetlosti.

Med od uljane repice ima fine sitne kristale i zbog toga se najčešće koristi u kozmetici za izradu raznih krema na bazi meda.

Med ima prirodno svojstvo da se kristališe. Takav med prelazi u tečno stanje tako što se tegla sa medom stavi u posudu sa vodom koja se zagreva do temperature ne veće od 50ºC da bi med sačuvao sva svoja lekovita svojstva.

Efikasan u borbi protiv karijesa

Zanimljivo je da je ova vrsta meda efikasna u uništavanju bakterija (Porphyromonas gingivalis) koje se stvaraju u ustima i u tom slučaju ga je potrebno razrediti u vodi. Med uljane repice dokazano ubija bakterije, streptokoke i laktobacile, koje učestvuju u stvaranju karijesa.

Ova vrsta meda je jedna od cenjenijih u svetu. Poznat je po tome da pčele na ovoj paši dožive neverovatan razvoj. Istina je da su u vreme cvetanja uljane repice pčelinja društva u uzlaznoj putanji no to ne umanjuje kvalitet ovog meda.

Agroinfo.rs

Med od ULJANE REPICE: Ovim medom egzotično svetle boje, OČISTIĆETE SVOJU JETRU

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Novi praktičan i prilično jeftin uređaj za detektovanje nekih bolesti, bez biopsije i sličnih bockanja, uključuje najdragocenijeg insekta za svetu, pčelu. Neverovatna dosetljivot portugalske dizajnerke olakšaće dijagnostifikovanje i ranih faza mnogih oboljenja.

Tradicionalna manifestacija, "18. Dani cveća i meda" u Velikom Gradištu i Kusiću, okupiće 15. i 16. maja sve ljubitelje cveća i pčelarskih proizvoda. Manifestacija je izložbeno-prodajnog karaktera.

Privremeni organ opštine Kula usvojio je Pravilnik o dodeli sredstava za sufinansiranje investicija u pčelarstvu na teritoriji opštine. Minimalan iznos bespovratnih sredstava je 5.000, a maksimalan 150.000 dinara.

Napitak eliminiše višak masnoće i vode iz organizma, poboljšava funkciju mozga, poboljšava pamćenje, poboljšava sluh i vid

Prema istraživanju naučnika sa Londonskog univerzitetskog koledža, broj insekata u pojedinim delovima sveta je u poslednje dve decenije opao za skoro 50 odsto zbog intezivne poljoprivrede i rasta prosečne temperature.

Na tržištu se često prodaje med koji po svojim karakteristikama i načinu proizvodnje ne bi smeo da nosi ovaj naziv.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета