Med od ULJANE REPICE: Ovim medom egzotično svetle boje, OČISTIĆETE SVOJU JETRU

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Med uljane repice je specifičnog ukusa i izuzetno je bogat polenom, mineralima i vitaminima. Veoma lako se vari i ima brojna korisna svojstva na naš organizam.

Ovaj med je odličnog kvaliteta i ima snažna antibakterijska svojstva, blagotvorno deluje na disajne organe, čisti jetru i reguliše nivo masnih kiselina u organizmu. Preporučuje se u borbi protiv čireva, kao i svih vrsta tegoba sa prostatom.

Suprotno drugim vrstama, ima manje kiselog efekta, s toga se može koristi i u slučaju abnormalne želudačne kiseline. Zbog visokog sadržaja gvožđa, preporučuje se i za anemiju. Deluje na jačanje imunološkog sistema, dezinfekciju i antiinflamatorne efekte.

Upotreba

Med od uljane repice  je najbolje koristiti svakog jutra, po jednu kafenu kašičicu pre doručka ili rastvoren u mlakoj vodi, mleku ili čaju. Može se čuvati na sobnoj temperaturi, bez uticaja direktne sunčeve svetlosti.

Med od uljane repice ima fine sitne kristale i zbog toga se najčešće koristi u kozmetici za izradu raznih krema na bazi meda.

Med ima prirodno svojstvo da se kristališe. Takav med prelazi u tečno stanje tako što se tegla sa medom stavi u posudu sa vodom koja se zagreva do temperature ne veće od 50ºC da bi med sačuvao sva svoja lekovita svojstva.

Efikasan u borbi protiv karijesa

Zanimljivo je da je ova vrsta meda efikasna u uništavanju bakterija (Porphyromonas gingivalis) koje se stvaraju u ustima i u tom slučaju ga je potrebno razrediti u vodi. Med uljane repice dokazano ubija bakterije, streptokoke i laktobacile, koje učestvuju u stvaranju karijesa.

Ova vrsta meda je jedna od cenjenijih u svetu. Poznat je po tome da pčele na ovoj paši dožive neverovatan razvoj. Istina je da su u vreme cvetanja uljane repice pčelinja društva u uzlaznoj putanji no to ne umanjuje kvalitet ovog meda.

Agroinfo.rs

Med od ULJANE REPICE: Ovim medom egzotično svetle boje, OČISTIĆETE SVOJU JETRU

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Iz Prognozno-izveštajne službe (PIS) saopšteno je da se usevi uljane repice na terenu RC Senta u zavisnosti od vremena setve nalaze u fenofazi od 6 do 9 i više listova.

Portal Prognozno izveštajne službe objavio je da se na području Srbije u zavisnosti od roka setve i primenjenih agrotehičkih mera, usevi uljane repice nalaze u fazi od pet do devet i više listova, a registrovano je i prisustvo štetočina.

Uz podršku Pokrajinskog sekreterijata za poljoprivredu, Naučni institut za Veterinarstvo "Novi Sad" u decembru će organizovati stručni seminar pod nazivom „Pretnje koje ugrožavaju opstanak medonosne pčele“.

Društvo pčelara Smederevo organizuje 27. novembra 2021. godine XII Savetovanje pčelara podunavskog okruga. Svečano otvaranje planirano je za 10 časova.

Prijava neispravnog meda od sada je moguća i preko Viber aplikacije putem telefona ili računara, odnosno preko veštačke inteligencije Iva četbot, saopšteno je iz SPOS.

Prinosi meda su sve skromniji iz godine u godinu. Pčelarstvo je prvo na udaru kada su u pitanju klimatske promene, a iz tih razloga je na tržištu sve više falsifikata ovog proizvoda.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета