Na Tašmajdanu otvoren Međunarodni sajam pčelarstva koji će trajati do 3. oktobra

Foto: beograd.rs

Foto: beograd.rs

U Tašmajdanskom parku je otvoren 47. Međunarodni sajam pčelarstva "Tašmajdan 2021" koji će trajati do 3 oktobra.

Događaj je otvorio pomoćnik gradonačelnika Beograda, Andreja Mladenović, a svečanosti je prisustvovao i gradski sekretar za privredu Milinko Veličković.

Mladenović je rekao da je jedna od asocijacija na Tašmajdanski park sajam meda, te da upravo on daje posebnu draž izložbi na otvorenom.

– Društvo pčelara Beograda je jedno od najstarijih esnafskih udruženja. Ponosni smo što ono i dalje postoji u našem gradu i tu tradiciju moramo da poštujemo. Malobrojni su gradovi u Evropi i svetu koja imaju tako stara udruženja, što pokazuje da je tradicija pčelarstva, ali i udruživanja zanatlija bila izražena u prošlom periodu – istakao je Mladenović.

Prema njegovim rečima, od 2015. godine do danas saradnja Grada Beograda i Društva pčelara je znatno uznapredovala.

– Mi smo partneri, konsultujemo se, savetujemo i zajedno donosimo određene programe i planove. Rezultat toga je veliki broj novih pčelara i košnica – naveo je Mladenović.

On je poručio da med i pčelinji proizvodi moraju da budu zaštićeni i dostupni građanima, a da oni koji te proizvode falsifikuju budu sankcionisani i da odgovaraju za prekršaj.

– To mora i da bude poruka ljudi koji proizvode med i koji su na taj način najviše ugroženi, kao i potrošači. Svi koji mogu da utiču na to, a država je prepoznala ovaj problem, ne treba da dozvole da se takvi proizvodi plasiraju potrošačima. Druga poruka je da moramo da zaštitimo pčele. Dobili smo različite inicijative od Društva pčelara Beograda kako pčele možemo i moramo da zaštitimo – ukazao je Mladenović.

Sekretar za privredu Milinko Veličković je rekao da je obaveza i dužnost saslušati struku kako bi se na osnovu toga odredile subvencije. On je podsetio da su subvencije za pčelarstvo 2015. godine iznosile dva miliona dinara, a ove godine 30 miliona dinara.

– Sve više imamo registrovanih pčelara u Beogradu i trenutno ih je 2.000 sa 70.000 košnica. Pčelarstvo je nekada bio hobi, a danas je to ozbiljan posao. Ove godine smo za ukupne subvencije za poljoprivredne proizvođače izdvojili 180 miliona dinara, a sledeće godine za tu namenu će biti opredeljeno 240 miliona dinara. Subvencije za pčelare, koje su ove godine iznosile 30 miliona dinara, sledeće godine će biti 40 miliona dinara – poručio je Veličković.

Direktor sajma i predsednik Društva pčelara Beograd Slobodan Čumić je rekao da je sajam organizovalo Društvo pčelara Beograda u saradnji sa Savezom pčelarske organizacije Srbije, pod pokroviteljstvom Grada Beograda.

– Na ovom sajmu ima 145 izlagača pčelinjih proizvoda i 90 izlagača pčelarske opreme. Za vreme sajma biće održano i više značajnih manifestacija, kao što je predavanje za pčelare na temu uticaja klimatskih promena na zdravlje, dužinu života i brojnost pčela u košnici, kao i predavanje za učenike nižih razreda osnovne škole o pčelarstvu – pojasnio je Čumić.

Agroinfo.rs/agrotv.net

Na Tašmajdanu otvoren Međunarodni sajam pčelarstva koji će trajati do 3. oktobra

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Aco Vujović iz sela Prilike kod Ivanjice počeo je da se bavi pčelarstvom pre skoro četiri decenije, najpre iz hobija, a od 1996. godine i profesionalno. U poslu mu pomažu supruga Milena i dvojica sinova Željko i Nenad.

Novi praktičan i prilično jeftin uređaj za detektovanje nekih bolesti, bez biopsije i sličnih bockanja, uključuje najdragocenijeg insekta za svetu, pčelu. Neverovatna dosetljivot portugalske dizajnerke olakšaće dijagnostifikovanje i ranih faza mnogih oboljenja.

Tradicionalna manifestacija, "18. Dani cveća i meda" u Velikom Gradištu i Kusiću, okupiće 15. i 16. maja sve ljubitelje cveća i pčelarskih proizvoda. Manifestacija je izložbeno-prodajnog karaktera.

Privremeni organ opštine Kula usvojio je Pravilnik o dodeli sredstava za sufinansiranje investicija u pčelarstvu na teritoriji opštine. Minimalan iznos bespovratnih sredstava je 5.000, a maksimalan 150.000 dinara.

Prema istraživanju naučnika sa Londonskog univerzitetskog koledža, broj insekata u pojedinim delovima sveta je u poslednje dve decenije opao za skoro 50 odsto zbog intezivne poljoprivrede i rasta prosečne temperature.

Na tržištu se često prodaje med koji po svojim karakteristikama i načinu proizvodnje ne bi smeo da nosi ovaj naziv.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета