Na Tašmajdanu otvoren Međunarodni sajam pčelarstva koji će trajati do 3. oktobra

Foto: beograd.rs

Foto: beograd.rs

U Tašmajdanskom parku je otvoren 47. Međunarodni sajam pčelarstva "Tašmajdan 2021" koji će trajati do 3 oktobra.

Događaj je otvorio pomoćnik gradonačelnika Beograda, Andreja Mladenović, a svečanosti je prisustvovao i gradski sekretar za privredu Milinko Veličković.

Mladenović je rekao da je jedna od asocijacija na Tašmajdanski park sajam meda, te da upravo on daje posebnu draž izložbi na otvorenom.

– Društvo pčelara Beograda je jedno od najstarijih esnafskih udruženja. Ponosni smo što ono i dalje postoji u našem gradu i tu tradiciju moramo da poštujemo. Malobrojni su gradovi u Evropi i svetu koja imaju tako stara udruženja, što pokazuje da je tradicija pčelarstva, ali i udruživanja zanatlija bila izražena u prošlom periodu – istakao je Mladenović.

Prema njegovim rečima, od 2015. godine do danas saradnja Grada Beograda i Društva pčelara je znatno uznapredovala.

– Mi smo partneri, konsultujemo se, savetujemo i zajedno donosimo određene programe i planove. Rezultat toga je veliki broj novih pčelara i košnica – naveo je Mladenović.

On je poručio da med i pčelinji proizvodi moraju da budu zaštićeni i dostupni građanima, a da oni koji te proizvode falsifikuju budu sankcionisani i da odgovaraju za prekršaj.

– To mora i da bude poruka ljudi koji proizvode med i koji su na taj način najviše ugroženi, kao i potrošači. Svi koji mogu da utiču na to, a država je prepoznala ovaj problem, ne treba da dozvole da se takvi proizvodi plasiraju potrošačima. Druga poruka je da moramo da zaštitimo pčele. Dobili smo različite inicijative od Društva pčelara Beograda kako pčele možemo i moramo da zaštitimo – ukazao je Mladenović.

Sekretar za privredu Milinko Veličković je rekao da je obaveza i dužnost saslušati struku kako bi se na osnovu toga odredile subvencije. On je podsetio da su subvencije za pčelarstvo 2015. godine iznosile dva miliona dinara, a ove godine 30 miliona dinara.

– Sve više imamo registrovanih pčelara u Beogradu i trenutno ih je 2.000 sa 70.000 košnica. Pčelarstvo je nekada bio hobi, a danas je to ozbiljan posao. Ove godine smo za ukupne subvencije za poljoprivredne proizvođače izdvojili 180 miliona dinara, a sledeće godine za tu namenu će biti opredeljeno 240 miliona dinara. Subvencije za pčelare, koje su ove godine iznosile 30 miliona dinara, sledeće godine će biti 40 miliona dinara – poručio je Veličković.

Direktor sajma i predsednik Društva pčelara Beograd Slobodan Čumić je rekao da je sajam organizovalo Društvo pčelara Beograda u saradnji sa Savezom pčelarske organizacije Srbije, pod pokroviteljstvom Grada Beograda.

– Na ovom sajmu ima 145 izlagača pčelinjih proizvoda i 90 izlagača pčelarske opreme. Za vreme sajma biće održano i više značajnih manifestacija, kao što je predavanje za pčelare na temu uticaja klimatskih promena na zdravlje, dužinu života i brojnost pčela u košnici, kao i predavanje za učenike nižih razreda osnovne škole o pčelarstvu – pojasnio je Čumić.

Agroinfo.rs/agrotv.net

Na Tašmajdanu otvoren Međunarodni sajam pčelarstva koji će trajati do 3. oktobra

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Prošla sezona je za pčelare bila vrlo teška. Ponuda kvalitetnog meda na tržištu je bila mala, a pojavili su se i mnogi falsifikati ovog proizvoda po nižim cenama.

Uz podršku Pokrajinskog sekreterijata za poljoprivredu, Naučni institut za Veterinarstvo "Novi Sad" u decembru će organizovati stručni seminar pod nazivom „Pretnje koje ugrožavaju opstanak medonosne pčele“.

Društvo pčelara Smederevo organizuje 27. novembra 2021. godine XII Savetovanje pčelara podunavskog okruga. Svečano otvaranje planirano je za 10 časova.

Ova godina je bila vrlo loša za pčelarstvo, a prinosi livadskog, bagremovog i lipovog meda će biti za 70-75 odsto manji od prosečnog. Sve to utiče na formiranje cene ovog proizvoda.

Iako je savremena dimilica deo pčelarskog pribora tek oko jednog veka, dim se od davnina koristio kao umirujuće sredstvo prilikom rada sa pčelama. U nastavku teksta saznajte zašto je korišćenje dima važno u pčelarstvu.

Pčele su izuzetno vredni i važni insekti za naš opstanak i zbog toga je vrlo važno tretirati ih na odgovarajuć način. U nastavku teksta saznajte kada je najbolji period za spajanje pčelinjih društava.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета