NESTAJANJE NAJVAŽNIJIH INSEKATA: U obavezi smo da sačuvamo i zaštitimo pčele

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Pčele su izuzetno važni i vredni insekti od čijeg opstanka zavisimo. Mnoge organizacije su udružene sa ciljem da ih spasu od nestajanja koji je sve izvesniji.

Neke procene deluju prilično sumorno, te se mnoge organizacije bave spasavanjem pčela. Nedavno je obeležena Evropska nedelja oprašivača, koja je deo inicijative EU o divljim oprašivačima.

Zaštita pčela i drugih oprašivača ključna je pri odlučivanju o odobrenju pesticida u EU. Više od 615 hiljada pčelara radi širom Evropske unije, a EU i države članice sufinansiraju nacionalne programe pčelarstva kako bi im ponudili obuku, istraživanje i pomoć u borbi protiv štetočina.

Od 2012. godine u Evropskom parlamentu u Briselu svake godine se održavana Evropska nedelja pčela i oprašivanja, koja se nezvanično zove “Nedelja pčela“. Ove godine, događaj je preimenovan u “Nedelju oprašivača EU” u nastojanju da se postigne inkluzivniji okvir saradnje koji se fokusira na sve vrste evropskih oprašivača.

U okviru “Nedelje oprašivača” stručnjaci su raspravljali o zdravlju oprašivača, o najnovijim naučnm i političkim akcijama u vezi sa postojećim izazovima i potencijalnim rešenjima za zaštitu evropskih oprašivača. Takođe, učesnici su govorili o oprašivačima u poljoprivredi, o proizvodnji meda i drugim temama, a više o tome možete saznati na linku OVDE.

Jedna od tema bila je i zahtev za visokom političkom podrškom za ambiciozni “Novi dogovor za oprašivače“, koji će zaustaviti smanjenje broja oprašivača do 2030.

– Naš kvalitet života i naša budućnost zavisi od mnogih usluga koje priroda pruža besplatno. Oprašivanje je jedna od ovih nevidljivih, ali neprocenjivih usluga, pa je vrlo zabrinjavajuće saznanje da su neki od naših vrhunskih oprašivača u velikom riziku. Ako se ne pozabavimo razlozima opadanja divljih oprašivača i hitno ga zaustavimo, mi i naše buduće generacije zaista ćemo platiti veliku cenu – smatra Virginijus Sinkevičius, komesar EU za životnu sredinu, okeane i ribarstvo.

Agroinfo.rs/agrotv.net

NESTAJANJE NAJVAŽNIJIH INSEKATA: U obavezi smo da sačuvamo i zaštitimo pčele

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Revoluciju u pčelarstvu sa košnicama cilindričnog oblika donose dva mlada nemačka preduzetnika, Filip Pothast i Fabian Visšman koji su 2021. godine osnovali start-up Hiive u Berlinu.

Novi praktičan i prilično jeftin uređaj za detektovanje nekih bolesti, bez biopsije i sličnih bockanja, uključuje najdragocenijeg insekta za svetu, pčelu. Neverovatna dosetljivot portugalske dizajnerke olakšaće dijagnostifikovanje i ranih faza mnogih oboljenja.

Ose, za razliku od pčela, nisu ni približno cenjene, međutim naučnici tvrde da su ovi nepravedno zapostavljeni insekti važan deo našeg ekosistema, bez kog bi svet izgledao skroz drugačije.

Privremeni organ opštine Kula usvojio je Pravilnik o dodeli sredstava za sufinansiranje investicija u pčelarstvu na teritoriji opštine. Minimalan iznos bespovratnih sredstava je 5.000, a maksimalan 150.000 dinara.

Prema istraživanju naučnika sa Londonskog univerzitetskog koledža, broj insekata u pojedinim delovima sveta je u poslednje dve decenije opao za skoro 50 odsto zbog intezivne poljoprivrede i rasta prosečne temperature.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета