CILINDRIČNE KOŠNICE PODSEĆAJU NA STABLA: Revolucija u svetu pčelarstva

Foto:Printscreen/youtube

Foto:Printscreen/youtube

Revoluciju u pčelarstvu sa košnicama cilindričnog oblika donose dva mlada nemačka preduzetnika, Filip Pothast i Fabian Visšman koji su 2021. godine osnovali start-up Hiive u Berlinu.

Jedinstvene košnice svojim dizajnom podsećaju na šuplje deblo i simuliraju sličnu mikroklimu. Razvoj konačnog proizvoda je trajao tri godine. Poseban platneni vodootporni prekrivač i izolaciona obloga na bazi gline i drveta daju i do 3,4 puta efikasniju zaštitu.
 
Pčelinja zajednica je zaštićena od delovanja vetra, kiše, snega i sunčevih zraka, prenosi portal Ekapija.

Nadzor nad svakom košnicom možete imati 24 h. Dakle, u unutrašnjosti se nalaze senzori koji omogućuju da putem mobilnog telefona pratite stanje. Pregled i zamena se lako obavljaju zahvaljujući modularnom dizajnu i pokretnim delovima. Odvojeni su plodište i medište. Popravka je izuzetno laka.
 
Celokupni sistem ima za cilj da pčelama pruži što prirodnije uslove uz što manje ljudske intervencije. Za izradu se koristi samo dva odsto drveta u odnosu na klasičan oblik. Cena košnice je 490 EUR.

 

CILINDRIČNE KOŠNICE PODSEĆAJU NA STABLA: Revolucija u svetu pčelarstva

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Novi praktičan i prilično jeftin uređaj za detektovanje nekih bolesti, bez biopsije i sličnih bockanja, uključuje najdragocenijeg insekta za svetu, pčelu. Neverovatna dosetljivot portugalske dizajnerke olakšaće dijagnostifikovanje i ranih faza mnogih oboljenja.

Ose, za razliku od pčela, nisu ni približno cenjene, međutim naučnici tvrde da su ovi nepravedno zapostavljeni insekti važan deo našeg ekosistema, bez kog bi svet izgledao skroz drugačije.

Privremeni organ opštine Kula usvojio je Pravilnik o dodeli sredstava za sufinansiranje investicija u pčelarstvu na teritoriji opštine. Minimalan iznos bespovratnih sredstava je 5.000, a maksimalan 150.000 dinara.

Prema istraživanju naučnika sa Londonskog univerzitetskog koledža, broj insekata u pojedinim delovima sveta je u poslednje dve decenije opao za skoro 50 odsto zbog intezivne poljoprivrede i rasta prosečne temperature.

Pčelare je posebno obradovala vest da je otkupna cena bagremovog meda dostigla istorijski maksimum, a nadaju se i dobroj paši.

Mart mesec rezervisan je za prve radove kod pčelara koji uveliko obilaze svoje košnice i pčele radilice pripremaju za prvu prolećnu ispašu. Nakon nekoliko lošijih godina, konačno se nadaju boljoj sezoni.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета