OTKRIVAMO: Kako da na jednostavan način prepoznate da li je MED PRAVI ILI FALSIFIKAT

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Šef katedre za biologiju nam je otkrio nekoliko genijalnih trikova pomoću kojih možete da procenite da li je med kvalitetan.

Kako možete da procenite da li je med pravi ili ne, ako ga ne kupujete kod proverenog proizvođača? 

Šef katedre za biologiju na Fakultetu veterinarske medicine u Beogradu prof. Zoran Stanimirović otkrio je na šta bi trebalo da obratite pažnju kad kupujete med. 

Pre svega, pogledajte cenu, savetuje profesor Stanimirović.

- Kad date 500 dinara za teglu meda, trebalo bi da znate da to nije med. Realna cena meda danas bi trebalo da bude oko 1.000 ili 1.200 dinara - kaže on.

Ali, ima i prodavaca koji podignu cenu "lažnog meda" samo da bi ubedili kupce da je reč o pravom pčelinjem proizvodu.

Šta treba da znamo kada kupujemo med

Pre nego što se odlučite za kupovinu meda, možete da ga testirate.

- Bagremov med se razlikuje od drugih jer je svetliji, sa 20 odsto vode u sebi i sa 20 odsto polena. Zelenkastožućkaste je boje kada gledate u odnosu na svetlo. Kada okrenete teglu, lagano proveravajte gustinu. Bagremov med je tečniji od lipovog meda - objašnjava prof. Stanimirović.

Trebalo bi, takođe, pratiti i kako "ide" mehur. Kod lipovog meda mehur "ide" sporije, dok se kod pravog bagremovog meda formira srebrnkast krug.

- Kada otvorimo teglu, "nit" meda koji curi ne sme da se prekida. Ako se prekida, to već ukazuje na problem - kaže on.

Test koji može da otkrije da li je med pravi ili ne vrlo je jednostavan: zahvatite med kašikom, pa je spustite u čašu vode. Pravi med se teško skida sa kašike i taloži se na dnu čaše. Za razliku od njega, falsifikat će se brzo i lako rastvoriti.

Plamen sveće i kašičica meda

Postoji još jedan način da otkrijete da li je med koji ste kupili pravi ili lažni.

- Ako lagano naspemo med u kašičicu i zagrevamo je na plamenu sveće med će proključati, ali neće se karamelizovati, niti će mirisati na šerbet. Ukoliko se to desi, znači da je dodat šećer - objašnjava prof. Stanimirović.

Prema njegovim rečima, bitna karakteristika meda je kristalizacija. Ali, i tu bi trebalo da budemo oprezni; pravi med će se kristalizovati u celoj tegli, a lažni samo po dnu.

Izvor: Telegraf.rs

OTKRIVAMO: Kako da na jednostavan način prepoznate da li je MED PRAVI ILI FALSIFIKAT

Komentari

lowest price propecia hair RLS has been described in patients who were iron deficient as a result of malignancy, partial gastrectomy, or blood donation

The sole known biologic function of these glands is the production, or secretion, of milk cialis generic name

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Od 25 uzoraka meda na našem tržištu koji su testirani po novoj Kada je reč o novoj metodi za utvrđivanje falsifikata EIM-IRMS, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) Rodoljub Živadinović rekao je za Biznis.rs da je to inovativna i nepogrešiva laboratorijska metoda za utvrđivanje falsifikata hrane i pići za utvrđivanje falsifikata hrane i pića, 22 nisu prošla testove autentičnosti.

Aco Vujović iz sela Prilike kod Ivanjice počeo je da se bavi pčelarstvom pre skoro četiri decenije, najpre iz hobija, a od 1996. godine i profesionalno. U poslu mu pomažu supruga Milena i dvojica sinova Željko i Nenad.

Kristalizacija ili granulacija meda je prirodni fenomen kojim med prelazi iz tečnog stanja u polučvrsto stanje. Pčelari to nazivaju kristalisanim medom.

Napitak eliminiše višak masnoće i vode iz organizma, poboljšava funkciju mozga, poboljšava pamćenje, poboljšava sluh i vid

Na tržištu se često prodaje med koji po svojim karakteristikama i načinu proizvodnje ne bi smeo da nosi ovaj naziv.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета