Pčelarica – pčelinji predator veselih boja (VIDEO)

Foto: printscreen

Foto: printscreen

Ubraja se među najlepše ptice Evrope, ali za pčelare je pčelarica (Merops apiaster) koja proždire pčele koje se vraćaju sa paše u košnicu kad im je voljka napunjena nektarom. Jedna ptica može da pojede 150–250 pčela, a kad uzgaja mlade i nekoliko puta više.

Pčelarice se skoro isključivo hrane insektima koje love u letu ili čekaju u zasedi. Manji plen mogu da pojedu još u letu, dok kod većih sleću na neko mesto i udaraju plen kako bi ga usmrtile. Zanimljivo je da ne love plen koji je sleteo na tlo ili na biljku.

Iako se hrani širokim spektrom insekata, ose i pčele dominiraju u ishrani pčelarica. U sumiranju 20 istraživanja, zastupljenost pčela i osa u odnosu na druge insekte u ishrani kretao se od 20 do 96 odsto, a od toga medonosne pčele činile su veći deo – čak i 89 odsto.

Pčelarice se u našim krajevima obično pojavljuju u prvoj polovini maja, kad počinju da se gnezde u kolonijama u rupama ili tunelima u zemljištu koje same prave. U manja jata okupljaju se krajem jula i posle nekoliko nedelja, od sredine avgusta, vraćaju se u Afriku.

Inače, u Evropu dolaze kako bi izvele mlade, pa je neophodno da dnevno pojedu duplo više insekata od svoje težine (koja je oko 50 grama). Zbog toga su za pčelaricu pčelinjaci idealna mesta za lov, jer je na relativno maloj površini velika koncentracija insekata.

Za lov na pčele odgovaraju im svi vremenski uslovi – tokom kišnih dana zato što je u vazduhu manje drugih insekata, a tokom lepog vremena zato što pčele masovno izlaze na pašu. Ulovljenu pčelu stegnu, pa udare o čvrstu podlogu kako bi uklonile žaoku.

Borba protiv pčelarica veoma je komplikovana jer se nalazi na mnogim listama zaštićenih vrsta, a pri tom ih je teško oterati zvukom ili lepršajućim trakama.

Jedino što ih uznemirava i može da ih otera je svetlosni bljesak. Zbog toga mnogi pčelari pored svojih košnica postavljaju ogledalca ili stare CD-ove okačene na končić koji se i pri malom strujanju vazduha pomeraju i vrte praveći svetlosne bljeskove koji teraju pčelarice iz pčelinjaka.

Agroinfo.rs/

Pčelarica – pčelinji predator veselih boja (VIDEO)

Komentari

propecia canada Others are mixed together with clomid acts as first cycle

  • Od Zakmar
  • 2023-05-23 09:39:13

[url=http://methocarbamol.party/]robaxin cost in india[/url]

  • Od Ashmar
  • 2023-05-23 09:48:32

[url=https://methocarbamol.party/]where to buy robaxin 750 in canada[/url]

  • Od Zakmar
  • 2023-05-27 19:13:16

[url=https://amoxicillinms.online/]can you buy over the counter amoxicillin[/url]

My energy levels are better, my mood is better, and my sex drive is back to where it should be propecia pharmacy

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Tržište meda je preplavljeno falsifikatima, a potrošači imaju sve ređu priliku da dođu do pravog meda

Početak proleća praćen smenom obilnih kiša i visokih temperatura, smanjiće knjaževačkim pčelarima prvi prinos bagremovog meda u dolini Timoka. Ipak mnogi koji svoje košnice sele, pokušaće da to nadoknade u Gabrovnici, selu u podnožju Stare planine, gde bagrem poslednji cveta i gde košnice godinama dovoze pčelari iz drugih gradova.

Iako je Zakon o sredstvima za zaštitu bilja inoviran još u prvom kvartalu 2019. godine, do danas nije započeta obuka poljoprivrednika za pravilan tretman (odložena zbog korone), bez koga ne bi mogli ni da kupuju pesticide, a kamoli da ih primenjuju, objavio je na svom sajtu Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS).

Poslednjih nekoliko godina pčelarstvo u Jablaničkom okrugu je u usponu. Sve više je i košnica i pčelara koji proizvode uglavnom bagremov med.

Prema najnovijim naučnim istraživanjima broj insekata se smanjuje zabrinjavajućom brzinom, a potpuni nestanak samo 3 vrste koje su svima poznate imao bi neverovatan uticaj na naš život.

Finski naučnici su došli do neverovatnog otkrića koje pokazuje da bi se zagađenje od poljoprivrede redukovalo za 80 odsto ukoliko bi ljudi u Evropi smanjili konzumaciju stočarskih proizvoda.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета