Prijava lažnog meda elektronskim putem dostupna svima

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Prijava lažnog meda je sada dostupna svima i može se obaviti elektronskim putem.

SPOS je do sada pozivao pčelare da prijave svaku sumnju na lažni med na tržištu, ali su uvedene i novine. Više ne morate ni da kupite med, dovoljno je da ga kod nekog probate i uočite da nešto nije u redu sa njim, napišete prijavu i pošaljete elektronskim putem.

Već neko vreme proces prijave sumnji na neispravnost meda je pojednostavljen i svakome je dostupan elektronski, međutim, to nije poznato široj javnosti.

Sve prijave svim inspekcijama mogu se slati preko kontakt centra za inspekcijski nadzor Vlade Republike Srbije. Prijave možete poslati putem linka OVDE. Uz prijavu možete priložiti i dokaze (slike i druge fajlove), odnosno do 4 fajla, svaki veličine do 3 megabajta.

Kontakt podaci podnosioca se ne prosleđuju fizičkim ili pravnim licima koja se prijavljuju, već samo nadležnoj inspekciji kako bi se podnosilac informisao o statusu svoje prijave.

Kako prepoznati lažni med?

Kako navodi SPOS u svom saopštenju, glavni utisak su neodgovarajuća aroma i nedostatak ukusa meda. Nekada i cena meda može da vam pobudi sumnju. Naime, bagremov med se u prodavnicama prodaje ispod 1.000 dinara. Ta cena nije moguća, jer ona ne uključuje sve troškove, kao i zaradu trgovine. Međutim, zvaničnu sumnju u kvalitet meda ne mođete prijaviti na osnovu niske cene. Ovakav med možete kupiti da biste ga probali i ocenili da li je pravi ili lažni.

Kako napisati prijavu za med sumnjivog kvaliteta?

Prijava može izgledati kao u primeru ispod, samo je potrebno popuniti neophodne generalije:

Obaveštavam vas da sam ____________ probao med (navedite vrstu) kupljen u prodavnici / na pijaci / kod pčelara _______ u ulici _______ u selu/gradu ______________, od proizvođača _____________ (navedite firmu ili gazdinstvo koje je spakovalo med, i njene / njegove generalije koje su navedene na etiketi).
Nakon konzumiranja meda, utvrdio/la sam da svojstva meda, po mom mišljenju, ne odgovaraju medu (miris, ukus, aroma, boja…), te više nego opravdano sumnjam da se ne radi o pravom medu, ili da med ne ispunjava odredbe Pravilnika o kvalitetu meda i drugih pčelinjih proizvoda. Zato zahtevam od Vas da zaštitite zdravlje potrošača, tako što ćete hitnom inspekcijskom kontrolom utvrditi stvarno stanje i o tome obavestiti kako mene, tako i širu javnost.

Na kraju navedite svoje ime i prezime, adresu, kontakt telefon i slično.

Ako i pored svega ne želite da prijavite sumnju na neispravan med lično, prosledite prijavu na mejl predsednika spos-a, on će biti jedini koji će znati vaše ime, ali će prijavu proslediti bez vašeg imena. Mejl predsednika SPOS-a je apikult@gmail.com

Agroinfo.rs/agrosaveti.rs

Prijava lažnog meda elektronskim putem dostupna svima

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Aco Vujović iz sela Prilike kod Ivanjice počeo je da se bavi pčelarstvom pre skoro četiri decenije, najpre iz hobija, a od 1996. godine i profesionalno. U poslu mu pomažu supruga Milena i dvojica sinova Željko i Nenad.

Napitak eliminiše višak masnoće i vode iz organizma, poboljšava funkciju mozga, poboljšava pamćenje, poboljšava sluh i vid

Na tržištu se često prodaje med koji po svojim karakteristikama i načinu proizvodnje ne bi smeo da nosi ovaj naziv.

Pčelare je posebno obradovala vest da je otkupna cena bagremovog meda dostigla istorijski maksimum, a nadaju se i dobroj paši.

Znamo da su arheolozi u egipatskim piramidama pronašli posude s medom stare 3000 godina i med je bio savršeno jestiv.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета