Veštačko oprašivanje kao alternativa pčelama: Kako se pokazalo na delu?

YouTube printscreen

YouTube printscreen

Zbog nedostatka prirodnih oprašivača izraelski startup Edete je osmislio tehnologiju za veštačko oprašivanje. Ta tehnologija se već koristi u uzgoju badema.

Gotovo 75 posto svetskih useva se oslanja na oprašivanje insektima, a posljednjih godina smo, na žalost, svedoci sve manjem broju oprašivača. Njihov nestanak izaziva strah u poljoprivrednom sektoru, ali i šire. Teško je prehraniti globalno rastuće stanovništvo dok se broj pčela, ali i drugih korisnih insekata smanjuje.

Kako bi stali na kraj tom problemu, izraelski startup Edete je osmislio tehnologiju za veštačko oprašivanje nasada. Kako piše Future Farming, trenutno se koristi za bademe, a istraživači kažu da će tehnologija biti uskoro dostupna i za pistacije, jabuke, trešnje, kruške i šljive.

Kako izgleda veštačko oprašivanje?

Ova kompanija je napravila veštački stroj koji za cilj ima da nadomesti nedostatak insekata. On sakuplja cvetove, odvaja pelud od prašnika i ostalih delova cveća, što rezultira dobijanjem čistog cvetnog praha. Metoda ove kompanije omogućuje njegovo čuvanje više od jedne godine, a ono se kasnije primjenjuje ciljano na drveće pomoću robotskog stroja. Koristi kombinaciju tehnologija za širenje optimalne doze peludi na ciljano cveće kako bi oprašivanje bilo što učinkovitije. Može se koristiti danonoćno, neovisno o temperaturama.

Uz već uspešno testiranje u Izraelu na sadnicama badema, nastavlja se u Australiji. Cilj je početi terenska ispitivanja u komercijalnim uslovima. Pokus će obuhvatiti desetak hektara pod ovim sve popularnijem koštunjavim voćem, a plan je da se započne u proleće kada stabla počnu cvetati.

"Australija je drugi najveći svetski proizvođač badema i konstantno nastavlja povećavati površine pod nasadima", kazala je Keren Mimran, suosnivačica i potpredsednica za poslovni razvoj i marketing u Edeteu.

Rezultat - veći prinosi?

Do sada su uspešno završila terenska ispitivanja u Izraelu, gdje su koristili mehanički stroj za sakupljanje peludi i robotski stroj oprašivanja što je, kako tvrde iz ove fabrike, rezultiralo povećanim prinosima. Svoju tehnologiju planiraju primieniti i u Kaliforniji, kako bi pružili prirodnu alternativu u nasadima 7.400 tamošnjih proizvođača badema.

Inače, globalno tržište ovog koštunjavog voća procjenjuje se na više od 7 milijardi dolara godišnje, a njegovi uzgajivači samo na usluge oprašivanja pčelama potroše stotine miliona dolara.

"Bez alternativnog rešenja sigurnost hrane bi mogla biti ugrožena u narednim godinama. Cene će verojatno naglo porasti, a određene namirnice bi mogle postati retke", poručuju iz tvrtke Edete.

Veštačko oprašivanje kao alternativa pčelama: Kako se pokazalo na delu?

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Aco Vujović iz sela Prilike kod Ivanjice počeo je da se bavi pčelarstvom pre skoro četiri decenije, najpre iz hobija, a od 1996. godine i profesionalno. U poslu mu pomažu supruga Milena i dvojica sinova Željko i Nenad.

Novi praktičan i prilično jeftin uređaj za detektovanje nekih bolesti, bez biopsije i sličnih bockanja, uključuje najdragocenijeg insekta za svetu, pčelu. Neverovatna dosetljivot portugalske dizajnerke olakšaće dijagnostifikovanje i ranih faza mnogih oboljenja.

Tradicionalna manifestacija, "18. Dani cveća i meda" u Velikom Gradištu i Kusiću, okupiće 15. i 16. maja sve ljubitelje cveća i pčelarskih proizvoda. Manifestacija je izložbeno-prodajnog karaktera.

Privremeni organ opštine Kula usvojio je Pravilnik o dodeli sredstava za sufinansiranje investicija u pčelarstvu na teritoriji opštine. Minimalan iznos bespovratnih sredstava je 5.000, a maksimalan 150.000 dinara.

Prema istraživanju naučnika sa Londonskog univerzitetskog koledža, broj insekata u pojedinim delovima sveta je u poslednje dve decenije opao za skoro 50 odsto zbog intezivne poljoprivrede i rasta prosečne temperature.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета