POLJOPRIVREDNICI OČAJNI: Krompir im pliva u vodi, prinos će biti loš

Foto:unsplash.com

Foto:unsplash.com

Biće parcela na kojima uopšte neće biti prinosa. Od dana setve do današnjeg dana krompir pliva u vodi.

- Napadi biljnih bolesti se više ne mogu sprečiti. Kao jedan od proizvođača krompira do sada sam radio osam ili devet zaštita ove godine, a inače se radi od četiri do pet, što pokazuje koliko bolesti napadaju. Pojedine sorte možemo samo potanjirati. Zdravstveno stanje je katastrofalno. Ne samo da će biti smanjen prinos krompira, on će biti desetkovan - naglasio je Ilić i dodao da jedino povoljne vremenske prilike mogu pomoći da se spasi nešto krompira.

Naime, zbog obilnih padavina koje su prethodnih mesec i po dana pogodile BiH, njive su pod vodom, a krompir su poharale bolesti, zbog čega se očekuje značajno manji prinos nego prošle godine.

Na pitanje novinara da li će biti dovoljno krompira za domaće tržište, kao i da li će problemi uticati na višu cenu proizvoda, Ilić ističe da je trenutno to teško proceniti.

- Za nas proizvođače je cena krompira 1,20 (oko 70 dinara) ili 1,30 KM (oko 77 dinara), a u maloprodaji je od 2,5 (oko 150 dinara)  do 2,9 KM (oko 170 dinara). Pitanje visokih cena se uvek upućuje poljoprivrednicima, koji nisu ni inspektori ni drugi kontrolni organi, a trgovci dižu marže više od 100 odsto.

Branko Mastalo povrtar iz Kosjerova kod Laktaša navodi da ne pamti ništa slično, a bavi se uzgojem od 1988. godine.

- Mnogo je padavina bilo koje su poplavile njive i uzrokovale pojavu plemenjače, koja je napala krompir. Malo je proizvođača krompira koji nemaju problema sa bolestima. Biće parcela na kojima uopšte neće biti prinosa, ali ima i gde će biti, ali će mnogo umanjiti rod.

Predsednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo veruje da će prinos biti smanjen i do 60 odsto.

- Ono što je izniklo napadaju bolesti. Problem je veliki višak vlage u zemlji, te dolazi do truljenja. Identično je stanje kao i u Republici Srpskoj. Kad bi sada stala kiša, što nije izvesno po najavama, moglo bi se nešto i spasiti, možda nešto i presejati, ali nije izgledno da će se vreme popraviti, pa možemo očekivati veoma kritičnu i neizvesnu godinu - zaključuje Bićo.

Ceo region bori se sa nepogadama, a krompir je ugrožen i u Hrvatskoj.

Slična situacija je i u našoj zemlji pričinilo je ogromnu štetu na poljoprivrednim usevima u mestu Uzveće u opštini Bogatić.

Agroinfo.rs/telegraf.rs

POLJOPRIVREDNICI OČAJNI: Krompir im pliva u vodi, prinos će biti loš

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ove godine je definitivno da kvalitet neće biti izvanredan, objašnjavaju stručnjaci

Uskoro se očekuje početak setve krompira namenjenog za jesenju proizvodnju usled čega je potrebno sprovesti preventivne mere kako bi proizvodnja bila uspešna.

Krompir kada se priprema u ljusci je daleko ukusniji od onog bez ljuske. Za ovaj recept će vam biti potrebna i jedna čaša.

Smanjenje siromaštva na selu u Republici Srpskoj kroz IFAD- projekat - opšti cilj projekta je smanjenje siromaštva na selu putem povećanja prihoda ciljne grupe i razvoja profitabilnih poljoprivrednih i nepoljoprivrednih proizvodnih delatnosti u ruralnim područijima.

Poslužite ovako spremljen krompir uz bilo koje jelo sa mesom a možete i kao zasebni obrok.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета