Smanjenje siromaštva u Republici Srpskoj: Realizacija IFAD projekta regije Prijedor

Foto:pixabay

Foto:pixabay

Smanjenje siromaštva na selu u Republici Srpskoj kroz IFAD- projekat - opšti cilj projekta je smanjenje siromaštva na selu putem povećanja prihoda ciljne grupe i razvoja profitabilnih poljoprivrednih i nepoljoprivrednih proizvodnih delatnosti u ruralnim područijima.

U sklopu projekta obuhvaćene su ospštine: Oštra Luka, Novi grad, Kostajnica, Kozarska Dubica, Krupa na Uni. Implementacijicom projekta uticalo se na stočarsku proizvodnju, sa akcentom na proizvodnju i preradu mleka, zatim na proizvodnju i preradu voća i povrća, sakupljanje šumskih plodova i lekovitog bilja, proizvodnju meda. Pristup projekta je usmeren na rad i tesnu saradnju sa malim poljoprivrednim proizvođačima kojima je nephodno pružiti podršku u razumevanju zahteva evropskih tržista i prelaska na komercijalno bavljenje poljoprivredom. Pod tim se podrazumeva da poljoprivredni proizvođači razviju svoj zasad voća.

Projekat je doprineo povećanju produktivnosti i preduzetništva kroz pružanje poslovnih i savetodavnih usluga, olakšavanju pristupa finansijskim uslugama, tržištima i poslovnim mogućnostima za male poljoprivredne proizvodjače na projektnom području putem njihovog organizovanja i povezivanja sa potrošačima poljoprivrednih proizvoda. Poljoprivredni proizvođači su razvili sopstvene zasade maline i jagode, proširili stočarsku proizvodnju, povećalo se interesovanje pčelara za proizvodnjom matične mleči i propolisa, zaposlili mlade i doprineli ekonomskom rastu stanovništva.

Ovaj projekat je doprineo da mladi ostanu na selu, podstiču natalitet i razvoj poljoprivrede. 

Agroinfo.rs

Smanjenje siromaštva u Republici Srpskoj: Realizacija IFAD projekta regije Prijedor

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Za projekat identifikovanja, praćenja i konzervacije retkih, ugroženih i endemičnih drvenastih vrsta na području Kosmaja, grad Beograd je izdvojio blizu 15 miliona dinara.

Radi uvođenja širokopojasnog interneta u rualnim sredinama, Srbija planira da uzme zajam od 100 miliona evra kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

U Pokrajinskoj vladi potpisano je Mandatno pismo o pretfinansiranju projekata unapređivanja energetske efikasnosti javnih objekata u AP Vojvodini.

Pretpristupni fondovi u oblasti poljoprivrede su od izuzetne važnosti za razvoj srpskog agrara. Njihovo povećanje naročito se očekuje sa pristupanjem naše zemlje EU.

Grad Beograd ima veliki poljoprivredni potencijal i namere su da se on u budućnosti što više koristi.

Navodnjavanje u poljoprivredi je jedan od prvih uslova kvalitetne i uspešne proizvodnje. Iako navodnjavanje površina pod kukuruzom na našim prostorima ne predstavlja uobičajenu praksu, ono je moguće i isplativo.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета