Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Ajsberg je zeleno povrće, koje pripada porodici zelenih salata,tek poslednjih nekoliko godina postaje sve popularnija i u našoj zemlji.

Ajsberg salata mnogo je izdržljivija od obične zelene salate,karakteristična po svom punom ukusu, malo kalorija i puno vitamina. Gaji se na peskovito- glinenom zemljištu visokog stepena vlažnosti.Postoji prolećna i jesenja vrsta ove salate, jer letnje temperature i nisu baš pogodne za gajenje ove vrste. Kada se ova salata sadi, zemlja gde će se posejati treba da je izorana 20 cm.

Ajsberg salata se sadi na ravnoj površini, a rupe se kopaju na 30 cm udaljenosti jedna od druge. Salata se ne prska pesticidima protiv korova.

Kada se bere, važno pravilo je da se ajsberg salata seče do same glave, a listovi treba da su suvi. 

Ajsberg salata je voema dobar izvor folne kiseline, ali sadrži veoma male količine vitamina C. Spoljašnji tamniji listovi su bogati beta karotenom. Količina vitamina E i K je mnogo veća u ovm povrću nego o ostalim vrstama povrća. Ajsberg salata je bogara kalcijumom, vitaminima B grupe i vitaminom PP.

Čuvajte je u najlonskoj kesi u frižideru.

Najpopularnija primena Ajsberg salate je u svetski poznatoj salati Cezar. Gde god da se nađete u svetu, ova salata se služi na svakakav moguć način.

Ajsberg salata sadrži oko 90% vode, što znači i da je niskokalorična.

Ajsberg salata je na prvom mestu po svom sadržaju kalcijuma, što je čini moćnim saveznikom u borbi protiv osteoporozom.

Redovna konzumacija Ajsberg salate smanjuje rizik od oboljenja raka posebno kancera želuca, smanjuje rizik od razvoja anemije i kardiovaskularnih oboljenja. Preporučuje se i kao deo ishrane kod trudnica.

Izvor: bonapeti.rs

Ajsberg salate

Komentari

Order Propecia Finasteride ivomec

stromectol italia Chapter Fluids In the previous chapters we have examined the behavior of solids under the action of forces.

Do you have a penis cialis generic an erection s rigidity

buy cialis online us The group thanks all who have given yarn or cash donations for supplies

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Nagli skok šećera posle jela problem je sa kojim se nekada suočavaju i zdrave osobe. Brzi tempo života, gutanje a ne žvakanje hrane, velike količine belog šećera, masnoća i procesuirana hrana najčešći su krivci za oscilacije šećera. Stručnjaci navode da su tegobe moguće i kod osoba koje su vitke sa malo mišićne mase i više masti.

Slatki krompir je dobar za jačanje vašeg imunološkog sistema i ceo organizam. Štiti srce i krvne sudove i pomaže u održavanju dobrog funkcionisanja mozga.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета