Лук у пластенику током зимског периода

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Јестиви лукови који су код нас најзаступљенији у производњи – црни, бели лук и празилук образују под земљом праву или лажну луковицу, односно задебљале ризоме са резервним хранљивим материјама, која се користити за исхрану али и за производњу младог лука методом поспешивања.

Млади црни лук се за јесењу производњу гаји поспешивањем из крупнијег арпаџика пречника преко 22 мм или ситне луковице пречника 30 мм.

При повољним условима из луковице се брзо развија корен и листови и образује млади лук (бело лажно стабло са зеленим листовима). Брзина раста и број младих биљака зависи од крупноће луковице и броја тзв. гнезда са клицама, што је већи број гнезда више младих биљака. Оптимална температура за раст младог лука је 18°Ц, биљка подноси и ниске температуре. Раст младог лука одвија се на рачун резервних материја луковица, зато се оне могу приликом коришћења за производњу ређати густо једна до друге, плитко по површини земљишта или на самој површини у тунелима и пластеницима. Производња младог лука поспешивањем у заштићеном простору, обавља се као чист усев или се гаји између краставца, парадајза и најчешће салате.

Ради бржег ницања примењује се неколико начина за обраду луковица.

Луковице покривене сламом или другим материјалом могу да се држе у топлој просторији 5–7 дана и заливају топлом водом (40–45°Ц).

Луковице могу да се потапају у воду температуре 35–40°Ц у току 12–15 часова. Осим квашења, луковице могу 5–7 дана да се држе на температури до 30°Ц и релативној влажности ваздуха 80–90%. Ефикасан начин обраде луковица, за садњу у октобру и новембру, јесте одсецање од врата до плеа луковица, што омогућује брзо ницање. Сви начини за обраду луковица имају за циљ брже прорастање листова и корена.

При поспешивању највећи приноси остварују се густом, плитком садњом, луковица до луковице – без размака редова, у лејама ширине 120 цм. Оне и не морају да се покривају слојем земље, него се само благо утисну у земљу.

У зависности од величине луковица, потребно је 8–10 кг садног материјала на м2. После садње луковице се залију са 10 л/ м2 топле воде (30–35°Ц) што убрзава прорастање клица и раст младог лука. У производњи се примењују редовне мере неге.

За бржи раст младог лука у пластенику треба одржавати температуру од 15-18°Ц током сунчаних дана, односно око 14°Ц током облачних. Лук је квалитетан и из производње при температури од 10°Ц, мада може да расте и при ниским температурама од 2-5°Ц.

За сигурнију производњу у току зиме у објектима без грејања треба користити допунске тунеле од ПЕ фолија или непосредно покрити лук агротекстилом – агрилом. У таквом објекту лук успешно расте и при ниским спољним температурама и до -10°Ц.

Млади лук брже расте уколико се у фази 2-3 листа фолијарно прихрани раствором течног ђубрива типа фертикаре, сал, вуксал или 0,2 % раствором азота. За квалитет младог лука битно је да садни материјал буде здрав, тако да пре садње главице треба потопити 10-20 минута у раствор фунгицида бенлејта или дитана, према прописаној концентрацији за сваки раствор, што спречава развој гљивичних обољења.

Тржишну зрелост млади лук пристиже у зависности од сорте и температурних услова гајења, за 20-45 дана од садње.

Средњи принос односно број везица са 10 биљака /м2; у заштићеном простору са грејањем када је чист усев младог лука број везица је 22–25, уколико се у таквом објекту гаји са салатом број везица је од 5–6, у објекту без грејања у чистом усеву је број везица 18–20.

agroeko.net

Лук у пластенику током зимског периода

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Vađenje crnog luka na vojvođanskim poljima posejanog jesenas je na izmaku.

Veoma brzo, ovaj prirodni antibiotik, sanira posekotine i sprečava infekciju.

Stanovnici Srbije ove jeseni ponovo imaju mnogo problema sa smrdibubama koje koriste svaki otvor na prozoru ili vratima da uđu u kuću.

U slučaju uboda, krpelja treba izvaditi iz kože što je pre moguće, kako bi se smanjila verovatnoća prenosa infekcije.

Đumbir i beli luk kao najjači antioksidanti u jačanju imuniteta idealni su za hladne dane kada se treba odbraniti od svih virusa i bakterija.

Detoksikacija je vrlo bitan proces koji treba sprovesti s vremena na vreme. Recept koji predstavljamo je odličan u ove svrhe, ali budite pažljivi i pripremljeni napitak koristite samo dva puta godišnje!

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета