Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

S obzirom na to da kupus ima veliku lisnu masu, a relativno slabo razvijen korenov sistem, kupus ima velike zahteve za vodom.

Rane sorte kupusa imaju manji  prečnik rozete i glavice nego kasne sorte. U ishrani čoveka se koristi u svežem stanju, sušen, zamrznut i kiseli. Ova kultura daje visoke prinose,veoma je otporna i moguće ju je proizvoditi tokom cele godine. Zemljište se đubri stajnjakom ili kompostom (50-140kg đubriva na 10m²). Uglavnom se proizvodi na otvorenom,ali se rasad iproizvodnja zimi u zaštićenim plastenicima i tunelima. U jesenjem i zimskom periodu kupus se gaji u tunelima bez grejanja. Razvijene biljke mogu opstati i na temperaturi do -8°C. U svakom slučaju bolji prinosi se postižu u plastenicima sa grejanjem. 

Za uzgoj ranih sorti najbolje uslove ostvaruju zaštićeni objekti koji ostvaruju optimalnu temperaturu za nicanje kupusa.Više temperature usporavaju formiranje glavica,a niske dovode do smrzavanja glavica. Proizvodnja ranog kupusa se vrši u tunelima koji imaju grejanje. Proizvodnja srednje ranog i kasnog kupusa se vrši u objektima bez grejanja ili na njivama. Sadnja se vrši na rastojanju 50-60 cm, razmak između redova je35-40cm. Nakon sadnje vrši se obilato zalivanje. U toku razvoja se zaliva svakih 7-10 dana. U objektima sa grejanjem potrebno je održavati optimalnu temperaturu od 18-20°C po danu, au toku noći 14-16°C. Prinos kupusa zavisi od sorte i vremena proizvodnje i kreće se od 10-40 kg/10m².
U uslovima hladne kontinetnalne klime kupus je osnovni usev. U uslovima umereno-kontinentalne klime je postrni usev posle krompira, luka, graška i drugih koji se ubiru u julu mesecu. Izuzetno je rasprostranjena rana proizvodnja kupusa.

Izvor:pogodak.rs/

 

Proizvodnja kupusa u plastenicima

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Opadanje cvetova paradajza je učestali problem koji prati mnoge sadnice ove biljne vrste. Uzročnika je više, a najčešći su previsoke ili niske temperature.

Zakomplikovan izvoz na rusko tržište, ali i veliki uvoz, tvrde leskovački povrtari, oborili su cenu kupusa.

Kupus je veoma zdrav i pun vitamina, ali da bi uspeo u bašti nije samo potrebno brinuti o njegovom uzgoju, već je vrlo važan njegov položaj u odnosu na ostale zasejane kulture, odnosno, važno je koje ga biljke okružuju.

Poljoprivrednicima iz Vojvodine uručeno je 134 ugovora o bespovratnim sredstvima za sufinansiranje nabavke konstrukcija i opreme za biljnu proizvodnju u zaštićenom prostoru.

Leblebija se koristi za pripremu variva, a od sušene leblebije se pravi brašno, koje se može koristiti za zapršku u jelima ili za izradu namaza.

Ove godine poljoprivrednicima je brojne probleme napravila nabavka dovoljnih količina đubriva, a mnogi od njih se pitaju da li je ove sezone neophodno osnovno đubrenje zasada, između ostalog i zbog visoke cene.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета