U Vojvodini uručeni ugovori o bespovratnim sredstvima u iznosu od 101 milion dinara za plasteničku proizvodnju

Foto: vojvodina.gov.rs

Foto: vojvodina.gov.rs

Poljoprivrednicima iz Vojvodine uručeno je 134 ugovora o bespovratnim sredstvima za sufinansiranje nabavke konstrukcija i opreme za biljnu proizvodnju u zaštićenom prostoru.

Sekretar Božić je istakao da je ukupna vrednost ove investicije 160,5 miliona dinara, od čega je iz pokrajinskog budžeta obezbeđeno blizu 101 milion dinara. Realizacijom tih investicija u Vojvodini će za ovu godinu biti podignuto još 18 hektara plastenika.

– Rad u plastenicima je jedan od najtežih poslova u poljoprivredi. Resorni sekretarijat je zato tu da vam olakša proizvodnju. Zbog značajno većeg broja učesnika na ovom konkursu, opredelili smo i više sredstava. Sekretarijat je za razvoj plasteničke proizvodnje ovoga puta izdvojio sumu veću za 20 miliona dinara, a reč je o preostalom novcu od prethodnog konkursa – istakao je Božić.

Resorni sekretar je podsetio da je u periodu od 2016. do 2020. godine subvencionisano podizanje gotovo 900.000 kvadratnih metara plastenika u našoj pokrajini, što predstavlja izuzetan podatak.

Božić je pozvao poljoprivrednike da aktivno prate sve konkursne linije i iskoriste ponuđene mere Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, kako bi unapredili svoju proizvodnju.

Foto: Pixabay free

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu sufinansirao je podizanje plastenika Darku  Škrbiću iz Crvenke koji se bavi uzgojem pilića. Dugo je u tom poslu, ali kako pilićarstvo nije rentabilno zbog skupe hrane i niske cene žive vage pilića odlučio je da konkuriše za podsticaje.

– Trudim se da opstanem i zato sam i konkurisao. Sada je trend da se pilići drže u plastenicima jer je to daleko jeftinija investicija od izgradnje objekta, pa sam podigao plastenik gde ćemo ih gajiti, a deo troškova pokrićemo novcem koji smo danas dobili od Pokrajine – kazao je Škrbić.

Aranka Sečenji iz Srpskog Miletića kod Sombora je domaćica i već 20 godina se bavi povratarstvom. Sada je rešila da se oproba i u plasteničkoj proizvodnji.

– Zima je duga, a treba živeti. Rešila sam da podignem plastenik i krenem da gajim paralelno povrće i cveće – istakla je ova poljoprivrednica iz Bačke i dodala da su joj ova sredstva veoma značajna.

Agroinfo.rs/agrotv.net

U Vojvodini uručeni ugovori o bespovratnim sredstvima u iznosu od 101 milion dinara za plasteničku proizvodnju

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Poljoprivrednike u Srbiji najviše muče višak mleka i mlečnih proizvoda na zalihama, kao i pad cene pšenice koji je došao iz Evrope, izjavila je ministarka poljoprivrede napominjući da su dogovorene mere usmerene na prevazilaženje tih problema

Poljoprivrednici u Srbiji će sledeće nedelje izaći na protest upozorenja, blokadom puteva na više mesta, ako država ne ponudi rešenja za probleme sa viškovima mleka i žitarica, izjavio je danas predsednik Udruženja odgajivača goveda u centralnoj Srbiji Milija Palamarević.

Snažan pad cena prirodnog gasa u Evropi omogućava najvećim proizvođačima đubriva da nastave proizvodnju uz znatno niže troškove.

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković sastala se sa ambasadorkom NR Kine u Republici Srbiji Čen Bo sa kojom je razgovarala o mogućnostima za dalje unapređenje saradnje u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, posebno u trgovini poljoprivredno-prehrambenim proizvodima.

Nestašice mleka u radnjama više nema, problem je rešen uvozom. Međutim, problem u mlečnom govedarstvu i dalje postoji, a poljoprivrednici polako gase svoje farme.

Opština Arilje raspisala je Konkurs za dodelu podsticajnih sredstava za nabavku nove poljoprivredne opreme, mehanizacije i stočnog fonda u 2022. godini.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета