U Vojvodini uručeni ugovori o bespovratnim sredstvima u iznosu od 101 milion dinara za plasteničku proizvodnju

Foto: vojvodina.gov.rs

Foto: vojvodina.gov.rs

Poljoprivrednicima iz Vojvodine uručeno je 134 ugovora o bespovratnim sredstvima za sufinansiranje nabavke konstrukcija i opreme za biljnu proizvodnju u zaštićenom prostoru.

Sekretar Božić je istakao da je ukupna vrednost ove investicije 160,5 miliona dinara, od čega je iz pokrajinskog budžeta obezbeđeno blizu 101 milion dinara. Realizacijom tih investicija u Vojvodini će za ovu godinu biti podignuto još 18 hektara plastenika.

– Rad u plastenicima je jedan od najtežih poslova u poljoprivredi. Resorni sekretarijat je zato tu da vam olakša proizvodnju. Zbog značajno većeg broja učesnika na ovom konkursu, opredelili smo i više sredstava. Sekretarijat je za razvoj plasteničke proizvodnje ovoga puta izdvojio sumu veću za 20 miliona dinara, a reč je o preostalom novcu od prethodnog konkursa – istakao je Božić.

Resorni sekretar je podsetio da je u periodu od 2016. do 2020. godine subvencionisano podizanje gotovo 900.000 kvadratnih metara plastenika u našoj pokrajini, što predstavlja izuzetan podatak.

Božić je pozvao poljoprivrednike da aktivno prate sve konkursne linije i iskoriste ponuđene mere Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, kako bi unapredili svoju proizvodnju.

Foto: Pixabay free

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu sufinansirao je podizanje plastenika Darku  Škrbiću iz Crvenke koji se bavi uzgojem pilića. Dugo je u tom poslu, ali kako pilićarstvo nije rentabilno zbog skupe hrane i niske cene žive vage pilića odlučio je da konkuriše za podsticaje.

– Trudim se da opstanem i zato sam i konkurisao. Sada je trend da se pilići drže u plastenicima jer je to daleko jeftinija investicija od izgradnje objekta, pa sam podigao plastenik gde ćemo ih gajiti, a deo troškova pokrićemo novcem koji smo danas dobili od Pokrajine – kazao je Škrbić.

Aranka Sečenji iz Srpskog Miletića kod Sombora je domaćica i već 20 godina se bavi povratarstvom. Sada je rešila da se oproba i u plasteničkoj proizvodnji.

– Zima je duga, a treba živeti. Rešila sam da podignem plastenik i krenem da gajim paralelno povrće i cveće – istakla je ova poljoprivrednica iz Bačke i dodala da su joj ova sredstva veoma značajna.

Agroinfo.rs/agrotv.net

U Vojvodini uručeni ugovori o bespovratnim sredstvima u iznosu od 101 milion dinara za plasteničku proizvodnju

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jedna od prvih delatnosti kojom je čovek počeo da se bavi je poljoprivredna proizvodnja.

Vlasnici poljoprivrednih parcela koje se izdaju u zakup, posebno oni koji plaćaju zakup zemljišta, suočiće se s novim pravilima kako bi ostvarili pravo na državne subvencije.

Jesenja setva pšenice u Srbi se bliži kraju, zasejano je manje parcela nego prošle godine, zemljište je nedovoljno nađubreno, seme je korišćeno sa "tavana", a ne deklarisano, pa se dogodine ne može očekivati dobar rod, rekli su danas poljoprivrednici

Sredstva predviđena za poljoprivredu u budžetu za sledeću godinu dovoljna su za sva predviđena direktna davanja u okviru podsticaja u poljoprivredi, izjavila je danas državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Milica Đurđević.

Otopljavanje pogoduje poljoprivrednim štetočinama, jer mogu da ubrzaju razmnožavanje, prežive zimu i migriraju dalje ka severu. Priča o širenju insekata i drugih štetnih vrsta tek će da dobije na značaju, ocenila je naučnica Sandra Krengel-Horni.

Od uvođenja elektronskog sistema i početka primene zakona u januaru 2019. godne, broj legalno angažovanih sezonskih radnika povećan je više od 20 puta

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета