OPADANJE CVETOVA PARADAJZA: Zašto se javlja i može li se rešiti problem?

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Opadanje cvetova paradajza je učestali problem koji prati mnoge sadnice ove biljne vrste. Uzročnika je više, a najčešći su previsoke ili niske temperature.

Većinu problema koji se tiču opadanja cvetova je teško kontrolisati, budući da su vezani za temperaturu vazduha i za stres koji biljka pretrpi a neki od njih su:

- temperature koje su previsoke ili preniske,
- izostanak oprašivanja,
- previše ili premalo azota u zemljištu,
- vlažnost vazduha koja je previsoka ili preniska,
- nedostatak vode,
- stres izazavan napadom insekata ili bolešću,
- preterani potencijal plodnosti.

Ipak, najčešći uzrok za opadanje cvetova paradajza jeste temperatura. Biljka paradajza zasigurno će pretrpeti stres ukoliko su maksimalne dnevne temperature iznad 29 stepeni da se noćne temperature ne spuštaju ispod 21 stepen, kao i u uslovima gde su minimalne noćne temperature ispod 12 stepeni.

S tim u vezi, idealan temperaturni opseg za pravilan rast i razvoj paradajza je raspon između 21 i 29 stepeni tokom dana. Iako biljka može podneti ekstremne temperature tokom kraćeg vremenskog perioda, veći broj dana sa temperaturama izvan idealnog opsega nateraće biljku da odbaci predviđene plodove i da se koncentriše na preživljavanje.

Nažalost, nijedna intervencija uzgajivača ne može garantovati da će broj plodova koji je pojedinačna bijka predodredila za rast, zaista i roditi. U slučaju uzgoja na otvorenom preostaje jedino da se bude strpljiv i da se sačeka da se vremeske prilike same koriguju. Sa druge strane, ukoliko su vremenski uslovi povoljni i drugi uzgajivači u okolini nemaju problema sa opadanjem cvetova, uzrok treba tražiti na drugoj strani. Ipak, povrtar može da napravi preduslove za dobar rast paradajza.

Uzgoj sorti koje su prilagođene određenim klimatskim uslovima

Uzgajivači u hladnijim podnebljima ne bi trebalo da žure sa rasađivanjem paradajza u proleće. Potrebno je sačekati da prosek noćnih temperatura poćne da premašuje 12 stepeni više dana zaredom ili kao opcija ostaje noćno prekrivanje biljaka folijom. Odabir ranih sorti koje dobro podnose hladnije vremenske uslove poboljšaće šanse za uspešan uzgoj kao i odabir sorti otpornih na visoke temperature u uslovima gajenja paradajza u toplijem podneblju. Treba imati na umu da su visoke noćne temperature čak pogubnije za biljku od visokih dnevnih temperatura, jer u takvim uslovima biljka ni noću ne može da predahne.

Osigurati oprašivanje

Iako se ove biljke same oprašuju, u tom procesu ipak im je potrebna izvesna asistencija. Bilo da su to insekti, vetar ili ruke samog baštovana, neka sila je potrebna kako bi se polen preneo od prašnika do tučka biljke. Tokom ekstremnih vremenskih prilika, najčešće na otvorenom uopšte nema insekata, te i proces oprašivanja zbog toga trpi. Način da se osigura stalno prisustvo pčela i drugih oprašivača u povrtnjaku je da se u njemu posadi cveće bogato nektarom.

Umereno đubrenje

Paradajz nije potrebno prečesto prihranjivati. Ako je zemljište zdravo sa dovoljno organske materije u sebi, đubrenje je potrebno samo prilikom sadnje i kasnije u fazi formiranja plodova. Preterane količine azota u zemljištu navode biljku na razvoj lisne mase nauštrp plodova.

Briga oko odgovarajuće vlažnosti

Idealan opseg vlažnosti vazduha je između 40% i 70%. Ako je vlažnost ili preniska ili previsoka, to direktno utiče na otpuštanje polena, kao i na sposobnost polena da se zalepi za tučak biljke. U tom slučaju oprašivanje izostaje. Ako je vlažnost preniska, preporučljivo je nakvasiti lišće vodom tokom dana kako bi se biljka rashladila a vlažnost povećala. Međutim, ako nemate merač vlage vazduha, nemojte ovo raditi, jer možete izazvati gljivična obolenja. Takođe, ova mera ne važi u slučaju da već postoje primetna gljivična oboljenja lisne mase.

Obilno zalivanje jednom nedeljno tokom sušnih perioda

Paradajz je biljka sa izrazito dubokim korenom koji seže i do 1,5 metra ispod zemlje. Nedovoljno zalivanje može izazvati stres i oslabiti biljku.

Održavati biljku zdravom

Najbolji savet je da se poštuju dobre prakse nege primerene određenoj sorti paradajza, kao i da se eventualne bolesti tretiraju odmah čim se pojave. Takođe, možete da primenite udruženu sadnju i saditi uz paradajz biljke koje će mu pomoći da da bolje raste i bude snažniji.

Problem visokog potencijala biljke

Ovo je važno znati, jer će vas osloboditi stresa. U slučaju kada je biljka izbacila veliki broj cvetova, svi oni međusobno se bore i takmiče za ograničene izvore hrane koje im biljka isporučuje, u nastojanju da oforme plod. U toj borbi samo najjači među njima uspevaju da prežive, dok ostali otpadnu tako što ih biljka odbaci, slično kao što to čine voćke prilikom fenomena poznatog kao „junsko opadanje plodova“. Ipak, nakon što prvi plodovi budu ubrani, problem sa prirodnom kompeticijom će se polako stišati.

Agroinfo.rs/agrosmart.net

OPADANJE CVETOVA PARADAJZA: Zašto se javlja i može li se rešiti problem?

Komentari

[url=http://buycialikonline.com]cialis 40 mg[/url] Amoxicillin Antibiotics For Bowel

Amoxicillin Dosage Adult stromectol ivermectin

There are two forms scleredema of Buschke which tends to occur after upper respiratory infection, especially streptococcal and the diabetes mellitus associated form ivermectin paste

priligy cost New York Drinking alcohol can put you at increased risk of breast cancer by enhancing the levels of a cancer causing gene, new research has found

Multiple studies corroborate this claim where to buy clomiphene citrate

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Kada kupujete povrće i voće na pijaci, većina prodavaca će vas ubeđivati da su njihovi proizvodi 100 odsto organski, da su gajeni bez dodavanja hemikalija, pesticida i raznih štetnih sredstava.

Ova salata je osvežavajuća i potpuno drugačijeg ukusa od onoga na šta smo navikli. Priprema se za 15 minuta, a njome možete poslužiti 4 osobe.

Verovatno vam se desilo da slučajno ostavite povrće poput krompira u kesi u nekoj posudi u špajzu. Posle izvesnog vremena, jedino sto možete videti jeste da je on zarastao u klice.

Postoje biljne vrste koje treba saditi uz paradajz, koje pored njega dobro uspevaju i koje samom paradajzu pomažu da bude jači i ima bolje i ukusnije plodove. Takođe, postoje i one kulture koje nikako ne treba gajiti uz paradajz.

Stručnjaci smatraju da ovogodišnji rodni potencijal maline nažalost nije obećavajući, a usled toga i poskupljenja inputa, cena "crvenog zlata" može dodatno porasti.

Poznat kao vitamin lepote jer kosu i kožu čini lepom, zdravom a odgovoran je i za pretvaranje hrane u energiju.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета