Sačuvate povrće iz vaše bašte svežim i do 10 meseci!

Uspešno skladištenje povrća zavisi prvo od načina berbe i rukovanja, a zatim i načina kako se čuva. Ukoliko se budete držali ovih saveta, voće i povrće može jako dugo da vam izdrži u svežem stanju.

Kada je reč o berbi imajte na umu sledeće: ostavite povrće i voće da se preko noći ohlade od dnevne vrućine, a pre nego što ih spremite za čuvanje. Takođe, plodove berite tokom suvog vremena i pustite da se površina proizvoda osuši pre skladištenja.

Pažljivo rukujte povrćem kako biste smanjili fizička oštećenja. Za skladištenje najbolje je koristiti drvene gajbe ili kartonske kutije.

Efikasnost čuvanja voća i povrća zavisi od odgovarajuće temperature, vlažnosti i ventilacije. Najbolje je da se posavetujete sa stručnim poljoprivrednim savetnikom tamo gde živite. Neke kulture mogu da izdrže vrlo katak vremenski period napolju.

Korenski usevi poput šargarepe ili repe mogu da ostanu u zemlji čak i deo zime. Ukoliko se zemlja dobro malčira slamom ili senom nakon što zemlja počne da smrzava ovo povrće je na sigurnom. Međutim, ukoliko se temperatura tla spusti ispod -3 stepena, ona može da našteti šargarepi. Cvekla, kupus, kelj i luk su povrtarske kulture koje mogu da prežive i lagane mrazove kada su pod slojem malča.

Ukoliko nemate podrum za čuvanje svežeg voća i povrća, to ne treba da vam zadaje glavobolje.

Bilo koja čista, metalna posuda može da bude efikasna za skladištenje kada se zakopa pod određenim uslovima. Na dnu posude izbušite rupe za odvod, a gornji rub držite 5 centimetara iznad zemlje, kako bi zaustavili kišnicu. Zatim, stavite sloj slame na povrće u kofi. Stavite poklopac i prekrijte ga debelim slojem malča.

Takođe, mnoge prostorije koje imate u kući mogu da posluže za skladištenje, bez troškova dodatne izolacije, ventilacije i kontrole vlažnosti koji su potrebni da bi se voće i povrće dugoročno skladištilo. Ukoliko povrće i voće prekrijete slamom možete da ga smestite u bilo koju prostoriju sve dok je u njoj temperatura između 0-15 stepeni.

U tu svrhu možete da koristite prostorije koje se ne greju ili nedovršene podrume koji ostaju hladni i vlažni za skladištenje krompira, jabuka ili krušaka.

Podrumi koji se greju i imaju temperature 12-15 stepeni i suvi su nude odlične uslove za sazrevanje paradajza i kratkotrajno skladištenje luka.

Ukoliko zatvorite povrće u perforirane polietilenske vreće sprečićete gubitak vlage i kondezaciju.Potrebno je samo da imaju više manjih otvora.

Koliko dugo mogu da se čuvaju u svežem stanju neke od najčešće uzgajanih povrtnih kultura, ukoliko imaju prave uslove?

Cvekla: 4 do 6 meseci
Kasni kupus: 5 do 6 meseci
Šargarepa: 7 do 9 meseci
Luk: 1 do 8 meseci
Krompir: 5 do 10 meseci
Zimski tikvice: 1 do 6 meseci
Zeleni paradajz, dok sazreva: 1 do 2 meseca

Izvor: Farmers Almanac

Sačuvate povrće iz vaše bašte svežim i do 10 meseci!

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Verovatno vam se desilo da slučajno ostavite povrće poput krompira u kesi u nekoj posudi u špajzu. Posle izvesnog vremena, jedino sto možete videti jeste da je on zarastao u klice.

Na području naše zemlje trenutno je u toku proizvodnja rasada paradajza, krastavaca, kupusnjača, paprike i drugog povrća.

Saznaće te ali i naučiti nešto novo i zanimljivo o biljkama koje verovatno niste znali...

Pašteta od povrća, posebno ako je sami pravite, sjajan je izbor za zdrav početak dana i prvi jutarnji obrok.

Deficit folne kiseline je obično posledica nedovoljnih količina u ishrani, posebno u trudnoći i kod hroničnih bolesti. Dnevne potrebe kod žena iznose do 400 mikorgrama, dok su u trudnoći su 2-3 puta veće.

Važan vitamin C krije se i u nekim drugima namirnicama i to u mnogo većim količinama nego što biste očekivali, a u tome prednjače dve.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета