U Poljskoj i Rumuniji se jede zelena salata iz Južnog Pomoravlja

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Najveće količine zelene salate iz Južnog Pomoravlja izvezu se u Poljsku i Rumuniju, a razlog tome je što je nema u dovoljnim količinama u zemljama u okruženju.

U plastenicima u Južnom Pomoravlju zelena salata se proizvodi na oko 400 hektara. Berba je u punom jeku. Povrtari su zadovoljni prinosom, kvalitetom i cenom zelene salate. U protekle dve godine proizvodnja zelene salate je udvostručena.

Od septembra do polovine aprila, leskovački povrtari posade i uberu oko 50 miliona glavica, od čega se 80 procenata izvozi. ”Najveće količine zelene salate izvezu se u Poljsku i Rumuniju. Razlog tome je što je nema toliko u zemljama u okruženju”, objašnjava Jelena Stojiljković, savetodavac PSSS Leskovac.

I na minusu za povrtare predaha nema. Kad iseku salatu, kreće rasađivanje krastavaca koji uz dogrevanje na tezge stiže sa prvim prolećnim danima. U plastenicima koji se prostiru na 2.100 u Južnom Pomoravlju godišnje se proizvede oko 3.500 vagona ranog povrća.

Agroinfo.rs/agronews.rs

U Poljskoj i Rumuniji se jede zelena salata iz Južnog Pomoravlja

Komentari

Austell Diclofenac Sodium Injection works by blocking the action of enzyme cyclooxygenase, which is required for the biosynthesis of prostaglandins viagra lowers blood pressure Whitsett, unpublished data

If signs of OHSS are observed, administration of fertility drugs will be ceased buying cheap propecia

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jedna žena, pod imenom Lama je na Tik Toku, pokazala kako pomoću jednostavnog trika da uvek imate odličnu salatu i svežu salatu koja može trajati i do mesec dana.

Meksička salata je veoma zdrava, a njene nutritivne i vitaminske vrednosti zavise od njenog sastava.

Zakomplikovan izvoz na rusko tržište, ali i veliki uvoz, tvrde leskovački povrtari, oborili su cenu kupusa.

U Srbiji je u 2022. godini zasejano 732.000 hektara pšenice, a prema rečima zvaničnika, imamo dovoljno hrane i za sebe i za izvoz.

Srbija je danas izvezla prve količine svežih jaja u Albaniju, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Opština Nova Crnja za potrebe subvencionisanja poljoprivrede je obezbedila 3 miliona dinara, dok će najviše sredstava (1,6 miliona dinara) biti izdvojeno za ratarstvo, dok je za voćarstvo i vinogradarstvo, povrtarstvo i cvećarstvo izdvojeno million dinara. Za unapređenje pčelarstva predviđeno je 400 hiljada dinara.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета