Зелена салата – лиснато поврће које се гаји целе године

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Зелена салата, латински назив (Лацтуца сатива), фамилија главочика, је једногодишња биљка која се гаји за исхрану, и иако има више варијетета, све су јако укусне, богате минералима и витаминима.

Најпознатији варијетети су лисната салата, салата за резање, римска, шпаргласта и главичаста салата.
Свежа зелена салата садржи највише угљене хидрате , затим протеин, уље, целулозу и минерале, највише калијума. Лишће салате је садржи и витамине и хлорофил.
Зелена салата погодна је за гајење током целе године ( на отвореном и у пластенику) а пошто има кратку вегетацију од 35 до 90 дана, гаји се као главни и као међуусев. У Србији је најзаступљенија производња главичасте салате – путерице.

Услови за успешан узгој
Најважније је изабрати адекватну сорту за одређени период гајења. Од тога зависе зарада и исплативост узгоја салате. Ако се на пример гаји пролећна сорта зими, салата неће да завије главицу, док, у случају да зимску сорту гајите на лето или пролеће, салата јако брзо образује цветно стабло.

Још један важан услов су температурни услови. Одговарајућа температура за завијање главице је 16 Ц. Салата може да поднесе и мразеве и ниске температуре али ће тада квалитет плода бити мањи.

Сетва
Један грам садржи између 800 до 1200 семена салате. Клијавост траје 4 до 5 година а ниче за свега 5 до 7 дана. Салати одговарају кисела или неутрална землишта полурастресита и са малом количином соли.

Рана пролећна производња креће сетвом од 15 – 30. октобра у негрејаним пластеницима, или 1-15 децембра у грејаним. Салата ће стићи за бербу крајем фебруара, почетком марта. Немојте недостатак светлости надокнађивати повећањем температуре.

Касно пролећна производња почиње сетвом крајем децембра и почетком јануара, а за бербу пристиже крајем марта и почетком априла. Производња може да прође и без грејања, али са обавезним прекривањем агрилом.

Летња производња салате се одвија на отвореном. Сетва је од маја до јула, када салата стиже од јула до половине септембра. За ову производњу бирајте салату која не иде у цветно стабло.

Јесења производња је могућа у заштићеном и на отвореном простору. У заштићеном простору сетва је од половине августа до половине септембра, а производња на отвореном подразмева сетву од половине јула до половине августа.

Зимске производња подразумева сетву од половине септембра до половине октобра а салата пристиже крајем децембра до половине јануара.

Садња
Расад се прави у лејама, тресетним коцкама, јиффy плочицама или у контејнерима а примењује се натурално или пилирано семе. Салата тражи земљу која мора бити плодна, хумусна и незаражена.

Сетву у редове, обавља се са 1 до 3 гр семена по квадратном метру. Правилнији распоред при сетви је могућ мешањем семена са песком. За месец дана од ницања, младе бијке су спремне за расађивање.

Одржавање расада
Производња расада салате траје од 4 до 6 недеља у зависности од временских услова и врсте расада.

У периоду расађивања, биљке траже ђубриво са већим процентом фосфора. У случају зимске салате, расад се мора проветравати уз спуштање температуре, док је при летњој производњи расада обавезно сенчење.

Расађивање
У односу на начин производње расада, разликује се техника расађивања. Ако је расад у коцкама, коцке се улажу до 1/3 у земљу. У случају да је расад у чашама, тада се улаже у земљу до 2 цм дубине. Пре расађивања треба залити и коцке и земљу, а након расађивања земљиште са 4 до 5 мм воде у којој смо растопили фосфорно ђубриво.

Робусније сорте салате са већом главицом имају веће листове розете, и расађују се на размак 25×25 или 25×30 цм. Ситније сорте расађујемо на 20×25 цм што је 20 биљака по метру квадратном. Расађивање се може обавити ручно и машински. На већим површинама садња се може обављати у вишередне траке а малч фолије дају одличне резултате.

Болести зелене салате

Понекад је могуће да се лисне дршке салате осуше на крајевима и добијају мрку боју. Ово се дешава када нагло наступи сунчано време након облачног, у условима веће влажности. Ова појава се превенира учесталијим заливањима али са мањом количином воде.

Када рубови унутрашњих листова постану црне боје и слузави то значи да биљци недостаје светлост.

Проблем решава проветравење а некада грејање пластеника.

 Izvor: seoskiposlovi

Зелена салата – лиснато поврће које се гаји целе године

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Novi praktičan i prilično jeftin uređaj za detektovanje nekih bolesti, bez biopsije i sličnih bockanja, uključuje najdragocenijeg insekta za svetu, pčelu. Neverovatna dosetljivot portugalske dizajnerke olakšaće dijagnostifikovanje i ranih faza mnogih oboljenja.

Jedna žena, pod imenom Lama je na Tik Toku, pokazala kako pomoću jednostavnog trika da uvek imate odličnu salatu i svežu salatu koja može trajati i do mesec dana.

Meksička salata je veoma zdrava, a njene nutritivne i vitaminske vrednosti zavise od njenog sastava.

Verovatno vam se desilo da slučajno ostavite povrće poput krompira u kesi u nekoj posudi u špajzu. Posle izvesnog vremena, jedino sto možete videti jeste da je on zarastao u klice.

Iz Prognozno izveštajne službe javljaju da se proizvodni zasadi kajsija, bresaka i nektarina nalaze u različitim fazama cvetanja, a u narednim danima se očekuje početak cvetanja i kod ostalog ranostasnog koštičavog voća.

Baba Vanga je poznata po tome da je mnoge stvari predvidela iako je bila slepa. Osim toga, ona je smatrala da u prirodi postoji lek za sve bolesti i bolna stanja.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета