Foto: pixabay

Foto: pixabay

Novi praktičan i prilično jeftin uređaj za detektovanje nekih bolesti, bez biopsije i sličnih bockanja, uključuje najdragocenijeg insekta za svetu, pčelu. Neverovatna dosetljivot portugalske dizajnerke olakšaće dijagnostifikovanje i ranih faza mnogih oboljenja.

Na ovogodišnjoj holandskoj sednici dizajna u Eindhovenu (2013), portugalska dizajnerka Susana Soares je predstavila svoj uređaj, tačnije niz staklenih skulptura pomoću kojih pčele mogu detektovati kancer i druge bolesti u ljudskom dahu.

Poznate po svom izvanrednom mirisu, pčele mogu gotovo savršeno detektovati i razlikovati rezne molekule u vazduhu, a takođe mogu biti i istrenirane da prepoznaju određene mirise povezane sa bolestima kao što su rak pluća, kože i gušterače a i tuberkuloza.

„Pčele mogu biti obučene u roku od deset minuta“, objašnjava Soares. „trening se jednostavno sastoji od izlaganja pčela određenom mirisu, a zatim se nahrane otopinom vode i šećera , na taj način one povežu miris sa dobijanjem hrane.“

Uređaj se sastoji od dve komore. U manju komoru ljudi pljunu, a prethodno obučene pčele, koje se nalaze u većoj komori, pojure prema manjoj ako osete miris za koji su obučene da prepoznaju. Kada osoba pljune u uređaj, dah postaje vidljiv zbog kondenzacije.

Susana tvrdi da se pčele mogu istrenirati za detektovanje bolesti za samo 10 minuta, i to uz pomoć  bezuslovnog Pavlovog refleksa koji povezuje određene mirise sa nagradom, to jest, sa hranom, Susaninu teoriju su potvrdili i naučnici koji su utvrdili da neke pčele, kao što su medarnice (Apis mellifera), mogu tačno dijagnostifikovati rane faze određenih bolestijer je njihovo čulo mirisaposebno osetljivo na fermone iz apokrinih žljezdakoje sadrže podatke o zdravlju neke osobe.

Iako je tek predstavljen, uređaj je već pobudio intrese nekoliko dobrotvornih organizacija kako je jeftino sredstvo za otkrivanje ranih znakova bolesti u zemljama u razvoju.

Pčele koje otkrivaju bolesti

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ose, za razliku od pčela, nisu ni približno cenjene, međutim naučnici tvrde da su ovi nepravedno zapostavljeni insekti važan deo našeg ekosistema, bez kog bi svet izgledao skroz drugačije.

Tradicionalna manifestacija, "18. Dani cveća i meda" u Velikom Gradištu i Kusiću, okupiće 15. i 16. maja sve ljubitelje cveća i pčelarskih proizvoda. Manifestacija je izložbeno-prodajnog karaktera.

Privremeni organ opštine Kula usvojio je Pravilnik o dodeli sredstava za sufinansiranje investicija u pčelarstvu na teritoriji opštine. Minimalan iznos bespovratnih sredstava je 5.000, a maksimalan 150.000 dinara.

Prema istraživanju naučnika sa Londonskog univerzitetskog koledža, broj insekata u pojedinim delovima sveta je u poslednje dve decenije opao za skoro 50 odsto zbog intezivne poljoprivrede i rasta prosečne temperature.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета