Фосфор и калијум значајни за раст и развој пшенице

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Последица недостатка фосфора су слабе стабљике, ситни класови и ситно, плавозелено лишће са црвенкастим тачкама. Биогени елементи су хемијски елементи који улазе у састав ћелија живих бића.

Деле се на макроелементе и микроелементе, а према количини у којој су присутни у ћелији.
Недостатак биогених елемената може да услови различите негативне промене у биљкама.

Фосфор и калијум су макроелементи значајни за раст и развој биљака.

Како ова два елемента утичу на животни циклус пшенице? Који су захтеви пшенице према фосфору и калијуму?

Захтеви пшенице према фосфору и калијуму
Фосфор

Фосфор је биогени елемент који улази у састав многих органских једињења, он утиче на процесе раста, развића и отпорности на ниске температуре и на квалитет зрна.

Када дође до недостатка фосфора у земљишту као последица се јавља слабији раст усева пшенице.

Биљке пшенице веома интезивно усвајају фосфор у јесен (И и ИИ етапа органогенезе) и у пролеће (ИИИ и ИВ етапа органогенезе) у току влатања.

Постоје поједини периоди у развићу пшенице, када се фосфор акумулира у појединим органима, одакле се касније активира и подмирује потребе биљака до краја вегетације.

Фосфор је покретан елеменат у биљкама, лако се укључује и искључује из појединих органских једињења, због тога се појава недостатка фосфора у биљкама теже запажа.

Фосфор утиче на висину биљке, дужину класа, број класака.

Услед недостатка фосфора биљке имају слабе стабљике, ситне класове и карактеристично ситно, плавозелено лишће са црвенкастим тачкама које се јављају и на стаблу.
Ова карактеристична боја често се може јавити током зиме и услед ниских температура, те се због тога недостатак фосфора у биљкама теже запажа.

При довољној обезбеђености фосфором повећава се маса 1.000 зрна, хектолитарска маса и стаклавост зрна, побољшава се пецивост хлеба и повећава садржај витамина и ензима у хлебу.

Калијум

Калијум није конституциони елемент али има велики утицај на процесе дисања, фотосинтезе, стварање беланчевина, ензима и витамина у биљци.

Калијум повећава отпорност према суши, биљке га усвајају од ницања до почетка класања.

У процесу сазревања садржај калијума се смањује у наџемним деловима и у зрну јер се један део враћа преко корена у земљишни раствор.

Недостатак калијума јако успорава процес фотосинтезе, што нарочито утиче на синтезу беланчевина.

Такође, недостатком калијума смањује се усвајање воде, биљке су осетљивије на климатсаке услове, слабије искоришћавају азот, смањује се квалитет зрна (крупноћа и хектолитарска маса), а стабљике пшенице постају танке и ниске, чланци кратки, секундарна стабла не доносе клас и лишће добија мркозелену боју, а ивице и врхови листова се постепено суше.

Izvor: agromedija.rs

Фосфор и калијум значајни за раст и развој пшенице

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Vlada Srbije dozvolila je izvoz 150.000 tona pšenice, 150.000 tona kukuruza i 20.000 tona brašna mesečno, dok je za rafinisano suncokretovo ulje mesečna kvota 8.000.000 litara. Nadležni napominju da je izvoz pušten jer svega ima dovoljno.

Pre nego što bacite limunovu koru, pošto ste iscedili sok ili ga stavili u salatu, dva puta razmislite jer je kora limuna veoma korisna.

Grčevi u mišićima mogu da se jave u toku aktivnosti, mirovanja, čak i da probude iz sna, te da budu vrlo neprijatni i bolni. Ove prirodne namirnice će vam rešiti problem sa grčevima.

Žir je izuzetno lekovit i sjajno utiče na poboljšanje funkcije rada štitne žlezde, te jača krvnu sliku.

Kalijum (K) nije u sastavu belančevina niti drugih organskih materija, ali kod voćaka obavlja izuzetno važnu životnu ulogu, zbog čega je njegov nedostatak praćen veoma ozbiljnim fiziološkim poremećajima.

Naučnici već godinama upozoravaju da ekstremni klimatski događaji kao što su suše sa čestim toplotnim talasima utiču na proizvodnju osnovnih životnih namirnica i ozbiljno ugrožavaju dostupnost hrane. Iz tog razloga, međunarodni tim stručnjaka na čelu sa Volframom Vekvertom sa Bečkog univerziteta sproveo je fiziološku i molekularnu analizu žitarica koja je uključivala pšenicu i proso.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета