Šta je bulgur pšenica i kako da je spremite? (RECEPT)

pixabay.com

pixabay.com

Bulgur potiče od ispucalih zrna celog zrna pšenice koja se skuvaju i osuše pre pakovanja. Kao rezultat toga, oni se kuvaju mnogo brže od drugih sorti integralne pšenice. Bulgur je je najjeftiniji od svih vrsta žitarica.

Zahvaljujući tome što je delimično kuvan, bulgur se priprema lako i brzo. Ima blag, orašast ukus sličan ukusu kinoe. Standardni je sastojak mediteranske ishrane, odlično se kombinuje sa raznim jelima sa povrćem, ali se najčešće koristi za orijentalno jelo po imenu tabule(h).

Bulgur ima najvišu proteinsku vrednost od svih vrsta žitarica. Bogat je vitaminom B, cinkom i gvožđem. Pun je dijetetskih vlakana i preporučuje se u svim dijetama, jer pomaže da lakše smršate. S obzirom da je bulgur integralna žitarica, on pomaže varenje, doprinosi održavanju normalnog nivoa šećera u krvi i prija zdravlju srca.U poređenju sa pirinčem, koji se u kulinarstvu koristi na sličan način, bulgur sadrži više hranljivih materija, više proteina i biljnih vlakana. Takođe, bogatiji je esencijalnim vitaminima i mineralima. Bulgur može da se koristi samostalno, kao dodatak uz glavni obrok; može da se dodaje u salate, testenine i supe.

Kako skuvati bulgur?

Većina vrsta bulgur pšenice potpuno se skuva za manje od 15 minuta, ali različite vrste zahtevaju različito vreme kuvanja, pa je najbolje uvek proveriti uputstva na pakovanju. Uopšteno, sjedinite 2 šolje tečnosti i 1 šolju suvog bulgura u loncu, prokuvajte, smanjite vatru i držite poklopljeno dok bulgur ne omekša, oko 12 minuta. Pre serviranja iscedite višak tečnosti i zrna ispasirajte viljuškom.

Recept za tabuleh, orijentalno jelo sa bulgurom

Za 4 osobe, potrebno je: 1 šolja vode, 1/2 šolje bulgura, 1/4 šolje soka od limuna, 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja, 1/2 kašičice belog luka u prahu, 1/4 kašičice soli, mleveni crni biber po želji, 2 šolje iseckanog svežeg peršuna (oko 2 vezice), 1/4 šolje iseckanih svežih listića nane, 2 paradajza isečena na kockice (ili šolja gustog soka od paradajza), 1 manji krastavac isečen na kockice, 2 manje glavice crnog luka, sitno iseckane.

Priprema

Sipajte bulgur u vodu i ostavite da provri, pa sklonite sa vatre, pokrijte i ostavite da odstoji dok bulgur ne upije svu vodu i ne omekša, oko 25 minuta. Ako preostane vode, procedite bulgur. Prebacite u veliku činiju i ostavite da se prohladi 15 minuta. U manjoj činiji pomešajte sok od limuna, beli luk u prahu, so i biber. Sipajte peršun, nanu, paradajz, krastavac i crni luk u bulgur. Prelijte pripremljenim prelivom i promešajte. Servirajte na sobnoj temperaturi ili ostavite da se ohladi najmanje 1 sat pre serviranja.

Šta je bulgur pšenica i kako da je spremite? (RECEPT)

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ova drevna žitarica naziva se još i rumenika, šćir ili štir, a po izgledu dosta podseća na proso.

Proso je žitarica veoma bogata vitaminima i mineralima. Veoma je pristupačna, hranljiva i zdrava, a osim toga može rešiti probleme uzrokovane peskom i kamenom u bubregu. U nastavku saznajte kako da prirpemite napitak koji će vam biti od velike pomoći.

Žitarica iz porodice prosa, koja stiče široku popularnost zbog svoje hranljivosti, bogatog sadržaja vitamina a da pri svemu tome sprečava nastanak GOJAZNOSTI.

Stara sorta žitarica, hranljivija i slađa od pšenice, biološki potpuno čista i sa nedirnutim genetskim kodom od kako postoji. Odgovara osobama osetljivim na gluten

Proso je žitarica bogata mineralima, pre svega fosoforom i magnezijumom, ali i kompleksom vitamina B. Do nas je došao iz Afrike i Azije i nekada se koristio kao deo beskvasnih hlebova, pre nego što je postao hrana za ptice i stoku.

Spelta je jedna od najstarijih uzgajanih kultura u istoriji čoveka, a veruje se da je prvi put korišćena pre oko 8000 godina. Sorta je žitarica usko povezana sa pšenicom.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета