Amarant žitarica i sve njene blagodeti

Foto:pixabay.free

Foto:pixabay.free

Ova drevna žitarica naziva se još i rumenika, šćir ili štir, a po izgledu dosta podseća na proso.

Amarant (lat. Amaranthus retroflexus) je žitarica koja se već oko 8000 godina uzgaja širom Amerike i Azije. Smatra se jednom od najstarijih žitarica na svetu, a postoji čak oko 60 vrsta amaranta. Ova žitarica je od davnina poznata po svojim lekovitim svojstvima, a u poslednje vreme postaje sve popularnija i kod nas. U našim krajevima se najčešće koristi crveni amarant.

Lekovita svojstva
Amarant može da pomogne u lečenju raznih zdravstvenih problema, a samo ime amarant znači ,,besmrtan”. Amarant je bogat izvor proteina, vlakana i minerala kao što su kalcijum, gvožđe, kalijum, bakar, magnezijum itd. Takođe, u amarantu se nalaze aminokiseline, od kojih je najznačajnija lizin, koja je najefikasnija u borbi protiv herpesa. Velika prednost amaranta je to što ne sadrži gluten, pa se ova žitarica dosta preporučuje osobama koje su osetljive na gluten.

Takođe, dokazano je da se redovnom konzumacijom amaranta smanjuje nivo lošeg holesterola i visok krvni pritisak. Amarant čuva zdravlje srca i krvnih sudova i deluje blagotvorno na kardiovaskularno zdravlje. Zahvaljujući velikim količinama kalcijuma i gvožđa koje sadrži, amarant jača kosti i dobar je za lečenje malokrvnosti. Amarant se naročito preporučuje ženama koje planiraju trudnoću, jer sadrži velike količine folne kiseline i smanjuje rizik od pobačaja. Dokazano je i da ova žitarica ima povoljan uticaj na mozak i na moždane funkcije, a mogu ga konzumirati i deca. Amarant ima antioksidativno dejstvo, pa pomaže u jačanju imunog sistema i čini ga otpornim na viruse i infekcije. Amarant ima veliku nutritivnu vrednost, a malo kalorija, pa se dosta preporučuje i osobama koje žele da izgube višak kilograma. Zahvaljujući vlaknima, amarant blagotvorno deluje na crevnu floru i poboljšava probavu. Ako uvedete ovu žitaricu na svoj jelovnik, nećete više imati problema sa zatvorom, gasovima i nadimanjem.

Zrna amaranta možete ispeći na vrućoj ringli kao kokice, a možete ga dodati i u musli, salate, supu i dezerte. Pržena i kuvna zrna amaranta mogu služiti za pripremu raznih kako slanih tako i slatkih jela. Brašno amaranta možete koristiti u kombinaciji sa pšeničnim brašnom za pravljenje hleba, kolača, testenina ili palačinki.

Agroinfo.rs

Amarant žitarica i sve njene blagodeti

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Bulgur potiče od ispucalih zrna celog zrna pšenice koja se skuvaju i osuše pre pakovanja. Kao rezultat toga, oni se kuvaju mnogo brže od drugih sorti integralne pšenice. Bulgur je je najjeftiniji od svih vrsta žitarica.

Pšenicu i druge useve ugrožava trenutni nedostatak vlage što usporava rast biljaka, ali iz Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije kažu da stanje još uvek nije alarmantno.

Opština Nova Crnja za potrebe subvencionisanja poljoprivrede je obezbedila 3 miliona dinara, dok će najviše sredstava (1,6 miliona dinara) biti izdvojeno za ratarstvo, dok je za voćarstvo i vinogradarstvo, povrtarstvo i cvećarstvo izdvojeno million dinara. Za unapređenje pčelarstva predviđeno je 400 hiljada dinara.

Površine pod suncokretom u Braničevskom okrugu se stalno povećavaju, a dobra zarada je razlog zbog kog poljoprivrednici idu u ovom smeru.

S obzirom na to da bi zbgo ratnog stanja površine pod suncokretom u Ukrajini mogle da padnu na najniži nivo u poslednjih 13 godina, postavlja se pitanje da li ratari kod nas mogu da povećaju površine pod ovom uljaricom i iskoriste dobru cenu.

Ne računajući setvu šećerne repe koja je već počela, setva ostalih primarnih poljoprivrednih kultura bi trebalo da počne u aprilu. Sve oči su uprte u poljoprivrednike od kojih se očekuje da posao obave valjano, kako bi u žetvi imali što bolje prinose i tako obezbedili dovoljno hrane za domaće potrebe i za izvoz.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета