Шта све утиче на ОПАДАЊЕ ВЛАГЕ у зрну кукуруза?

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Зрно кукуруза је један жив организам, а да би се повећала његова вредност на тржишту, па и да би било безбедно за исхрану стоке, зна се, проценат влаге мора да буде низак.

Од момента формирања зрна, до његове физиолошке зрелости, садржај влаге опадне са 85 на 30 одсто. Појава црног слоја, означава завршетак акумулације суве материје у зрну, па се и преостали садржај влаге ослобађа из зрна физичким процесом испаравања, објашњавају стручњаци са Института за ратарство и повртарство. У промени услова кукурузног зрна велику улогу игра вода, својим обликом везивања и укупним садржајем у зрну, ваздух, топлота и микроорганизми. Последњи, микроорганизми могу бити главни узрок нарушавања здравствене исправности кукуруза, па исправним сушењем и складиштењем ово се спречава.

Треба напоменути и да многи ратари истичу да је врло скупо сушење зрна и доста треба одвојити од саме вредности производа. Цена сушења се најчешће наплаћује у роби односно производу и што је он јефтинији, то је ова опција скупља за саме ратаре.

На основу већег броја истраживања установљено је да се дневни губици влаге крећу од 0,5 одсто када је дневна температура седам степени, па до 0,75 одсто, при дневној температури од 12 степени.

Што се тиче физиолошке зрелости, правило је да ранији хибриди достижу физиолошку зрелост раније јер су дневне температуре више, па самим ти и отпуштање влаге је брже. Зато, многи стручњаци поред избора хибрида, препоручују ранију сетву.

Значајну улогу у степену отпуштања влаге играју и морфолошке карактеристике. На пример, мањи број и тањи овојни листови клипа доприносе бржем отпуштању влаге, такође и што пре овојни листови одумру и изгубе своју функцију, брже ће се влага отпустити. У овом случају једно постоји опасност од напада штеточина и болести. Клипови који су оријентисани ка доле спречавају додатно акумулацију воде, међутим, могу услед тежине и да се откину и падну на земљу.

Зато стручњаци подсећају да је важно избалансирати начин којим ће бити задовољини сви критеријуми за добијање хибрида високог потенцијала родности, као и толеранстност према спољним факторима стреса.

Izvor:bolja zemlja.rs/

Шта све утиче на ОПАДАЊЕ ВЛАГЕ у зрну кукуруза?

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Pre okopavanja kukuruza i pasulja moralo se obaviti neke predradnje kako bi alatke za takve radnje nilo u potpunosti spremno.

Ministar trgovine Srbije Tomislav Momirović izjavio je danas da građani po pitanju prehrambene bezbednosti mogu da budu spokojni, jer je Vlada Srbije kroz robne rezerve obezbedila dovoljno osnovnih životnih namirnica, precizirajući da se u skladištima nalazi na stotine hiljada tona pšenice i kukuruza, više od 11.000 tona šećera, 11.000 tona soli i 11.000 litara ulja.

Dve nedelje pred kraj kalendarske godine na robno berzanskom tržištu beleži se povećan obim prometa. Svi primarni poljoprivredni proizvodi nastavili su negativan cenovni trend iz prethodne nedelje.

Meksička salata je veoma zdrava, a njene nutritivne i vitaminske vrednosti zavise od njenog sastava.

U Srbiji je u 2022. godini zasejano 732.000 hektara pšenice, a prema rečima zvaničnika, imamo dovoljno hrane i za sebe i za izvoz.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета