Зашто треба да гајите тикве, кукуруз и пасуљ заједно

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Већина пољопривредника различите културе сади одвојено. Јасно одвајање врста можда је продукт тежње човека ка реду и контроли. Природа се према биљкама односи другачијим принципима, па неке биљке могу заједно да се развијају.

Пре него што су Европљани населили Северну Америку, домороци су узгајали три њима најзначајније биљке заједно. А то су кукуруз, пасуљ и тиква. Ове три културе одлично се уклапају заједно, а у Америци овакву садњу називају баштом три сестре.

Како ова садња функционише?
Стабљике кукуруза служе као мрежа за раст пасуља. Пасуљ као и друге легуминозе имају способност да азот из ваздуха убацују у земљиште, које је веома корисно за биљке. Овај процес се назива азотофиксација, који је веома користан за гајење кукуруза, којем је потребна велика количина храњивих материја. Вреж тикве расте ниско и због великих листова делује као природни малч, који блокира раст корова и доприноси испаравању воде.

Творци ове технике садње придавали су велики културолошки и духовни значај биљним врстама. Савремени нутриционисти пронашли су овој комбинацији још једну позитивну ствар: када се конзумирају заједно, кукуруз и пасуљ, имају велику количину аминокиселина комплетног протеина, и зато ова комбинација спада у одличне вегетеријанске оброке. Тиква додаје додатну количину минерала и витамина.

Одабир сорти
Кукуруз: Одабир сорте зависи од намене, у оригиналном рецепту бирали су сорту која је одлична за прављење брашна или тортиља. Овај систем функционише и са кукурузом шећерцем. Треба избећи модерне сорте кукуруза кратке стабљике, јер ће пасуљ надвладати ниске стабљике. Савет је да стабљике буду веома високе.


Пасуљ: Традицонално, гајен је онај пасуљ који је добар за сушење и касније чување, али можете посадити и оне који се конзумирају свежи. Овде треба одабрати неку од сорти која пузи, а не оне које расту у грму.

Тиква: Код тикви је веома важно да изаберете сорту која стиже у јесен и чији се вреж шири по земљи.
Како посадити
Кључ успеха лежи у правилном размаку између редова и правом времену садње. За ову технику препоручује се кружна садња, а за то треба припремити круг пречника 1,5 метра, који треба бити издигнут 20 цм. Према својој башти, биљке можете садити и у редовима. На средини припремљеног земљишта направите мањи круг од 90 цм, и ту посадите кукуруз у размаку од 20 цм између биљака. Када стабљике порасту од 15 до 20 цм, у кругу од кукуруза, посадите пасуљ 7 цм од сваке стабљике. Семе тикве сади се ван круга кукуруза ка ивици припремљеног земљишта. Тикву посадити 25 цм од кукуруза и пола метра једну од друге.

Чим пасуљ крене са растом усмерите га ка најближој стабљици кукуруза. Можете направити колико год желите оваквих башти само оставите довољно простора између, јер тиква може да се прошири до 3 метра у пречнику. Заливајте редовно, уколико се појави коров оплевите и водите рачуна при берби, да не оштетите друге биљке.

Izvor: agromedija.rs

Зашто треба да гајите тикве, кукуруз и пасуљ заједно

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Republička direkcija za robne rezerve oglasila je prikupljanje pismenih ponuda za razmenu belog i šarenog pasulja kao i belog glaziranog pirinča za odgovarajuću količinu pasulja i pirinča iz poslednjeg mogućeg roda, radi obnavljanja postojećih zaliha.

Pre okopavanja kukuruza i pasulja moralo se obaviti neke predradnje kako bi alatke za takve radnje nilo u potpunosti spremno.

Ministar trgovine Srbije Tomislav Momirović izjavio je danas da građani po pitanju prehrambene bezbednosti mogu da budu spokojni, jer je Vlada Srbije kroz robne rezerve obezbedila dovoljno osnovnih životnih namirnica, precizirajući da se u skladištima nalazi na stotine hiljada tona pšenice i kukuruza, više od 11.000 tona šećera, 11.000 tona soli i 11.000 litara ulja.

Dve nedelje pred kraj kalendarske godine na robno berzanskom tržištu beleži se povećan obim prometa. Svi primarni poljoprivredni proizvodi nastavili su negativan cenovni trend iz prethodne nedelje.

Mnogi stanovnici Londona su, kako bi lakše podneli visoke temperature koje su ove godine prešle rekordne vrednosti, spremni da probaju i sladoled pomalo neobičnog ukusa – kečapa i majoneza.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета