Izbor usisivača za čišćenje vaših veštačkih rezervoara

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Ako imate u svom vlasništvu veštački rezervoar kao što je bazen ili ribnjak mora se i održavati higijena jer takva struktura nema prirodne filtere koji bi mogli da obezbede čistu vodu.

Postupak filtracije rezervoara može se znatno pojednostaviti kupovinom posebnog usisivača.

Za ovu jedinicu se koristi čišćenje veštačkog ribnjaka od nagomilanog zagađenja. Istovremeno se ne razlikuje od običnog usisivača. Dizajn pročistača vode uključuje sledeće delove:

- 2 creva (za sakupljanje i ispuštanje vode) i okvir za njega;
- rezervoar za filtraciju;
- motor.
Princip rada usisivača za vodu je sledeći: voda ulazi u odeljak za filtriranje kroz prvo crevo, gde se čisti od kontaminacije. Na drugom crevu se čista voda uliva u ribnjak.
Ovaj dizajn je prilično prilagodljiv, jer takva jedinica može sakupljati lišće ili prljavštinu u bašti.
Ručni usisivači su:
- opremljeni skimerom za sakupljanje i prečišćavanje vode, kao i četkom za čišćenje dna. Takav mlaz može lako ukloniti mulj, očistiti ukrasne elemente bazena. Ali za lišće na površini rezervoara, trebaće vam da bi očistili  mreža za skupljanje.

Prednosti su:
- jeftin model
- lakoća korišćenja
- prilika da nekoliko sati budete na svežem vazduhu.
Glavni minus ručne jedinice je naporan posao koji treba raditi duže od sat vremena.

Poluautomatski
Poluautomatski imaju automatsku četku koja samostalno čisti dno. U datoj jedinici je predviđena mogućnost regulacije toka vodenih masa. Mlaznice koje se koriste za čišćenje ribnjaka malo se razlikuju od detalja ručnih. Ove četke su napravljene od elastičnog materijala, zahvaljujući čemu su usisane do dna i efikasno sakupljaju nakupljenu prljavštinu i mulj. Jedini nedostatak takve opreme je potreba za kontrolom postupka čišćenja.

Prednosti su: - mogućnost upotrebe poluautomatskog rezervoara različite dubine i veličine;
- efikasnost čišćenja dna; dostupnost automatske funkcije (regulacija brzine čišćenja)

Nedostaci: - potreba za kontrolom tokom rada jedinice, visoka cena.

Automatski usisivači
Uređen je tako da posebni programi kontrolišu rad usisivača prema podešenim postavkama. Takve jedinice se nazivaju i roboti. Za razliku od prethodnih analoga, oni su kompaktniji, što ne smanjuje efikasnost njihovog rada. Trenutno se takvim usisivačima može upravljati na 2 načina. U prvom slučaju, jedinica čisti dno prema navedenom programu . U procesu čišćenja, robot pamti „put“, a sledeći put se čišćenje vrši na sličan način. Ova opcija čišćenja ribnjaka je savršena za ribnjak sa ravnomernim dno. Ako ima reljefnu strukturu, potrebno je koristiti sledeći metod: u procesu čišćenja usmerite četku na željena područja pomoću daljinskog upravljača. Treba napomenuti da na dnu jezera ne postoji samo veza već i elektronski deo uređaja. Unutra je rezervoar za filtraciju i odeljak za smeće, tako da je potreba za skimerima eliminisana. Nakon čišćenja dna jezerca, dobro očistite uređaj.

Prednosti:   - svestranost (sposobnost da se koristi za čišćenje dna i bazena i jezera); pogodnost i pouzdanost;  lakoća rada.

Nedostatak:  - visoki troškovi.

Prisustvo veštačkog rezervoara ozbiljan je razlog za nabavku usisivača za vodu koji će vam pomoći da se borite za čistoću i čistoću vode ribnjaka ili bazena. Prisustvo mnogih funkcionalnih modela ove jedinice na tržištu vozila omogućava vrtlarima da odaberu onaj koji im se sviđa i koji mogu sebi priuštiti.

Agroinfo.rs/bs.iradalat.com

Izbor usisivača za čišćenje vaših veštačkih rezervoara

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Zemlja koja je, paradoksalno, jedan od najvećih uvoznika morske ribe u regionu, bi po geografskim i klimatološkim uslovima mogla da ima i preko 150.000 hektara ribnjaka, trenutno uzgaja slatkovodnu ribu na mizernih 9.000 hektara

Сваки алтернативни састојак хране за животиње, па и рибе, мора да осигура хранљиву вредност по конкурентној цени. Конвенционалне копнене културе, посебно житарице и уљарице, фаворизоване су алтернативе због ниских трошкова, а показале су се успешним у примени као замена за рибље брашно. Међутим, такви биљни додаци могу узроковати значајне промене у прехрамбеном квалитету произведене рибе.

Рандман риба економски је фактор чија је вредност значајна код свих технолошких операција везаних за прераду рибе. Исказује се као однос примарно обрађеног трупа у односу на масу трупа живе рибе и значајно је повољнији од рандмана код осталих врста животиња. Од њега директно зависи економичност производње и неоправдано је занемарен као параметар у разним истраживањима.

Да ли је исплативо гајити кои шаране? То још поуздано не зна Раде Стојиљковић, из Крагујевца. Он се у тај посао упустио тек недавно и опрезно. "Опипаће" тржиште и одлучити да ли ће узгој преселити у већи базен који већ има у селу.

У Пчињском крају постоји велики број људи који има мање рибњаке и ту гаје пастрмку са мање или више знања. Међутим, да би се неко упустио у овако озбиљан посао мора најпре да познаје основне кораке за подизање рибњака, да би и само гајење пастрмке могло да буде исплативо. Дипл. инг. Дејан Спасић из ПССС саветује да је пре доношења одлуке о гајењу пастрмке у комерцијалне сврхе потребно обратити паж

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета