SMRTONOSNO OTROVNA, A PRAVI DELIKATES: Da li biste smeli da probate ovu ribu koju Japanci obožavaju? (VIDEO)

Foto: Youtube/Printscreen

Foto: Youtube/Printscreen

Jedna od najčudnijih stvari koje ste možda čuli kada je kulinarstvo u pitanju je priprema veoma otrovne ribe koju Japanci vole da konzumiraju. U pitanju je riba fugu koja luči otrov 1.250 puta jači od cijanida.

Riba fugu luči tetrodotoksin, otrov koji je 1.250 puta jači od cijanida. Ipak, ova riba je pravi delikates u Japanu, a njena priprema predstavlja pravu misteriju. Ipak, kada se pripremi na adekvatan način, potpuno je bezbedna za jelo.

Ova riba ima specifičan ukus, veoma je skupa i mnogi je nisu probali, ali žele da priušte ovo iskustvo sebi makar jednom u životu. 

Ova otrovna riba se pre nekoliko godina našla i u Jadranskom moru. Ulovljena je u tribunjskoj luci, nedaleko od Šibenika, a biolozi i ribari su začuđeni i nemaju odgovor na pitanje kako je fugu završila u Jadranu, s obzirom na to da je stanište ove vrste u dalekim morima Japana i Kine.

Fugu riba jedna je od najskupljih zimskih poslastica u Japanu, iako je izrazito opasna i teška za pripremu. Smatra se svojevrsnim gastronomskim ruskim ruletom zato što joj jetra, koža, i još poneki unutrašnji organi sadrže opasni otrov. Ukoliko se ne pripremi na pravi način i ako dođe do trovanja, dolazi do vrtoglavice, povraćanja, oduzetosti tela, mišićne paralize, kome, a u najekstremnijim slučajevima i smrti. Jedna fugu riba može usmrtiti 30 ljudi, a konkretan protivotrov nije poznat. 

Agroinfo.rs

SMRTONOSNO OTROVNA, A PRAVI DELIKATES: Da li biste smeli da probate ovu ribu koju Japanci obožavaju? (VIDEO)

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Riba je vrlo zdrava, ali je vreme njenog čuvanja dosta kraće od mesa toplokrvnih životinja. Ovome u značajnoj meri doprinosi velika količina vode u ribi, a u tom mislu je vrlo značajno razlikovati svežu od ribe koja nije pogodna za ishranu.

Cene proizvoda poljoprivrede i ribarstva povećane su u oktobru ove godine za 38,1 odsto u odnosu na isti period lane.

Ne čudi činjenica da je proizvodnja ribe u ovoj godini smanjena u odnosu na prošlu za oko 30 odsto, s obzirom na to da su površine pod ribnjacima sa 12.000-15.000 hektara smanjene na nešto ispod 5.000 hektara.

Mnogi ljudi u svetu vole dobar komad sira, a svaka regija ima svoj način proizvodnje. Sir je mlečni proizvod koji je i univerzalan i svestran.

Pod simboličnim nazivom „Milion jedinki riblje mlađi u 2021.godini vratimo Dunavu i Savi“, realizovana je prva uspešna akcija spasavanja ribe i riblje mlađi, kao i njena translokacija u glavne rečne tokove Dunava i Save.

Proizvođačke cene u poljoprivredi i ribarstvu su u junu povećane ukupno za 30,2% u odnosu na isti mesec prošle godine, navodi se u izveštaju ”Indeksi cena proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva” koji je objavio Republički zavod za statistiku

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета