ROD DOBAR, KVALITET LOŠ: Proizvođači višnje iz Topole nemaju kome da prodaju svoj proizvod

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Voćari u selima oko Topole polako završavaju berbu višanja, međutim, nazadovoljni su kvalitetom plodova. Višnja je, kažu, rodila dobro, ali kupci traže samo prvu klasu.

Vremenski uslovi uticali su na kvalitet višnje u Topoli, ali osim što je dobro rodila, ovogodišnja višnja nije odgovarajućeg kvaliteta da bi se prodala kao prva klasa, a kupci samo takvu traže. Voćari su zbog ove situacije nezadovoljni i kažu da je kvalitet roda smanjen za 40 odsto, a da je cena najmanja u poslednjih šest godina.

Takođe, proizvođači napominju da su ulaganja velika da bi se plodovi plasirali kao prva klasa kako se i traži od strane kupaca. U tom slučaju, proizvodnja višnje postaje neisplativa. Dodatni problem je što, iako ne mogu da plasiraju svoje proizvode, uzgajivači moraju višnju i da oberu, pa je to dodatni trošak.

Niska otkupna cena definitivno je destimulisala proizvođače koji ove godine od ukupnog roda mogu svega 40 odsto da plasiraju kao prvu klasu. Ostatak bi jedino mogao da se preradi, ali napominju da se i tako plasiran proizvod teško može unovčiti.

Još jedna situacija u kojoj se jasno vidi u kolikom su problemu proizvođači je i ova gde cene nisu unapred određene ili zagarantovane da bi znali čemu da se nadaju. Osim toga, nepovoljni vremenski uslovi su dodatni otežavajući faktor koji pravi problem.

Agroinfo.rs

 

ROD DOBAR, KVALITET LOŠ: Proizvođači višnje iz Topole nemaju kome da prodaju svoj proizvod

Komentari

buying cialis online safely I m nervous, excited, a little skeptical due to my past situation, but trying to be hopeful and praying for a bfp that sticks this time

2018 Sep 15; 122 195 204 buy propecia 5mg usa

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Prema podacima Državne revizorske institucije, u Srbiji se najčešće falsifikuju med, kafa, sok, čokolada, rakija, crni hleb i sir, a s obzirom na to da su to osnovne životne namirnice koje se svakodnevno koriste, ova institucija je predložila usvajanje termina "prevare sa hranom" i usklađivanje sa postojećim zakonskim okvirom o zaštiti potrošača.

Pri kraju je berba grožđa u kolubarskom kraju, jednom od najstarijih na vinskoj mapi Srbije, a procene poljoprivrednih stručnjaka govore da će prinos biti upola manji nego lane.

Vađenje crnog luka na vojvođanskim poljima posejanog jesenas je na izmaku.

Snažan pad cena prirodnog gasa u Evropi omogućava najvećim proizvođačima đubriva da nastave proizvodnju uz znatno niže troškove.

Cene reprodukcionog materijala, sredstava rada i usluga u poljoprivredi u III kvartalu 2022. godine, u odnosu na isti kvartal 2021. godine, povećane su za 28,7%, objavio je Republički zavod za statistiku.

Vlasnik plantaže višanja u opštini Merošina Hranislav Stojanović izjavio je da je 99 odsto roda tog voća prodato otkupljivačima po ceni od 40 dinara, što je za 10-15 dinara jeftinije nego prošle godine iako je mineralno đubrivo bilo dva-tri puta skuplje, a značajno su poskupeli i gorivo i zaštitna sredstva.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета