10 stvari koje NIKADA ne bi trebalo da stavljate u mikrotalasnu

Foto: unsplash.com

Foto: unsplash.com

Mikrotalasna pećnica skraćuje vreme kuvanja, ubrzava vreme pripreme i na taj način olakšava posao kuvaru.

Ali ne bi sve u vašem frižideru ili ostavi trebalo da ide u mikrotalasnu. Neke namirnice, pića i pakovanja mogu osloboditi toksine, izgoreti, rastopiti se ili čak eksplodirati ako su pogođeni "nuklearnim oružjem" manje od jednog minuta. Neki mogu čak postati toksični. 

Nekoliko od ovih namirnica je prilično uobičajeno - možda ste jutros čak zagrejali jednu u mikrotalasnoj pećnici. Međutim, samo zato što se nešto loše nije dogodilo ne znači da se neće, zato zaštitite sebe i druge u svojoj kuhinji tako što ćete ovu hranu držati dalje od vruće kutije.

Čili papričice
LJute, narandžaste ili zelene paprike sadrže jedinjenje zvano kapsaicin koje im daje snagu. Kada se paprike zagreju, posebno ultra ljute sorte, kapsaicin u njima isparava u zatvoreni vazduh mikrotalasne pećnice. Otvaranje vrata mikrotalasne pećnice izlaže vas isparenjima koja mogu iritirati i spaliti vaša pluća, grlo, oči i nos.

Tvrdo kuvana jaja
Umorni ste od hladnih jaja za međudnevnu užinu, pa jedno stavite u mikrotalasnu na 15 sekundi. Sve izgleda dobro dok ne zarežete jaje i ono eksplodira – po celoj vašoj kancelariji, vašem računaru i vama.

Kako se jaja u ljusci i ona koja su oljuštena zagrevaju u mikrotalasnoj pećnici, oslobađaju paru. Para ne može da pobegne iz belanca, tako da raste pritisak. Kada sečete' ili još gore, zagrizete' u jaje, para se odmah oslobađa. Eksplozija koja nastaje može da vas opeče.

Posude sa ručkama
One sadrže metal, a metal u mikrotalasnoj pećnici je ne-ne. Kada se zagreje, metal bi mogao da zaiskri i izazove požar. Kao pravilo, dvaput proverite da li na bilo kojoj plastičnoj posudi piše „Bezbedno u mikrotalasnoj pećnici“ pre nego što je otvorite.

Šolja vode
Mnogo je brže zagrejati vodu za čaj u mikrotalasnoj nego čekati da čajnik proključa, ali ušteda vremena bi vas mogla skupo koštati. Voda koja se sama zagreva u mikrotalasnoj može se brzo pregrejati. To znači, iako ne vidite mehuriće koji se kotrljaju, voda je izuzetno topla. Dodajte kesicu čaja, kašiku ili čak samo pomerite vodu i mogla bi odmah da počne da ključa. Možda čak i eksplodira.

Grožđe
Nemojte biti u iskušenju da svoje ovsene pahuljice popunite šakom grožđa i zagrejete ih pre nego što uronite u jutarnji obrok. Grožđe se pregreva u mikrotalasnoj pećnici, a slatka pulpa se brzo pretvara u rastopljenu plazmu. Mogli bi da eksplodiraju u mikrotalasnoj pećnici , dok mešate, ili čak i kada zagrizete, šaljući ultravruće voće ka vama.

Ostaci krompira
U krompiru se često nalazi bakterija botulizma. Kada se krompir kuva i ne odlaže odmah u frižider, spore bakterija se mogu razmnožavati. Pečenje krompira u mikrotalasnoj pećnici takođe neće ubiti bakterije, tako da vaš krompir drugog dana može izazvati uznemireni stomak.

Prerađeno meso
Slaninu, viršle, meso za ručak i kobasice treba kuvati na šporetu ili u rerni, a ne u mikrotalasnoj. To je zato što zagrevanje ovih prerađenih mesnih proizvoda dovodi do stvaranja proizvoda oksidacije holesterola. Oni su povezani sa koronarnom bolešću srca. Istraživanja sugerišu da  ovo može biti povezano i sa upalom, nakupljanjem plaka u arterijama i drugim zdravstvenim stanjima.

Paradajz sos
Zagrevanje sosova od paradajza u mikrotalasnoj pećnici često se završava prskanjem. Toplota i para koju proizvodi sos kada se zagreju teško izlaze kroz gusti sos ili oko komada sastojaka. Para se nagomilava dok ne postane dovoljno snažna da probije - i na zidove mikrotalasne pećnice. U nekim slučajevima, sos može čak i eksplodirati kada ga promešate, što može dovesti do opekotina i sigurno umrljane odeće.

Nikada nemojte uključivati praznu mikrotalasnu pećnicu. Bez hrane ili posude za apsorpciju mikrotalasa, snopovi se odbijaju nazad do magnetrona. Ovo može oštetiti mašinu i čak izazvati požar. Dvaput proverite da li ste stavili hranu u mikrotalasnu pre nego što pritisnete start.

Agroinfo.rs/magazin.novosti.rs

10 stvari koje NIKADA ne bi trebalo da stavljate u mikrotalasnu

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета