AGROINFO SAVET: Kako sušiti steviju?

Foto:pixabay.free

Foto:pixabay.free

Listovi stevije mogu se koristiti sveži ako se list baci u posudu s limunadom ili šoljicu čaja, ali sušenje lišća stevije omogućava vam da svoju berbu sačuvate za kasniju upotrebu.

Stevija je slatki list, odnosno biljka iz porodice suncokreta, koja vodi poreklo iz Severne i Južne amerike. Ovaj slatki list je upravo zamena za šećer i zato se stevija koristi kao prirodni zaslađivač. Zаnimljivo je dа stevijа sаdrži nаjmаnje deset rаzličitih glikozidа, а dvа glаvnа –steviozid i rebаudiosid – mogu se dobiti ekstrаkcijom. Ovа jedinjenjа su 200 do 300 putа slаđа od šećerа, pа je zа postizаnje željene slаtkoće dovoljnа mаlа količinа. Biljkа sаdrži minerаle kаo što su cink, rutenijum, mаgnezijum, gvožđe, vitаmine A i C i dr. 

Metoda sušenja stevije

Izrežite granu stevije makazama za rezidbu, ostavljajući barem 10 cm stabljike. Najbolje vreme za rezanje grana stevije je kasno jutro, nakon što se rosa osušila s lišća.

- Stevija je prirodna biljka koja je 30 do 40 puta slađa od  šećera.

- Iako lišće možete ubrati u bilo koje vreme, kako biste iz svoje biljke dobili najviše slatkoće, preporučujemo berbu kada temperature počnu da padaju i dani postaju kraći, jer  aktivni sastojak stevije, "steviozid", ima tendenciju da dostigne vrhunac.
- Sakupite krajeve grana i povežite ih u snop omotavanjem žice oko posečenih krajeva. Što manje grana imate u snopu, brže će se stevija sušiti. Pokušajte ne povezati više od tri do pet grana odjednom.

- Snop obesite na toplo, suvo i prozračno mesto. Stevia bi trebala biti dovoljno suva da se raspadne u roku od sedam do deset dana.

- Povucite suvo lišće stevije s grana i izmrvite ih u staklenu posudu. Stavite dva ili tri lista u ruku i snažno trljajte dlanove preko otvorene tegle. Zatvorite teglu i stavite je na tamno mesto. 

Osušenu steviju možete čuvati neograničeno.

Agroinfo.rs

AGROINFO SAVET: Kako sušiti steviju?

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Profesor Erik Milston je otkrio neverovatne činjenice o tome ko finansira razne evropske studije

Stevija je u poslednje vreme sve popularnija. Posebno je popularna ukoliko uzmemo u obzir činjenicu da naučnici sve više nalaze dokaze protiv konzumiranja šećera.

Иако је народи Јужне Америке користе већ вековима, стевија је тек недавно постала хит. Садржи природне заслађиваче, такозване стевоил гликозиде, који су и до 300 пута слађи од шећера, а не садрже калорије, тако да би могла имати значајну улогу у дијетама за контролу телесне тежине.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета