BADEMOVO BRAŠNO ne sadrži gluten, što ga čini znatno zdravijom varijantom

Foto:pixabay.free

Foto:pixabay.free

Upotreba badema u ishrani i alternativnoj medicini je započeta još pre više od 5 milenijuma u Kini. Spada u nutritivno najbogatiji orašasti plod na svetu.

Sirovi bademi su dobar izvor vitamina E, kalcijuma, fosfora, gvožđa i magnezijuma. Sadrži i cink, selen, bakar i nijacin. Postoje dve vrste badema: slatki (Prunus amvgdalis dulcis) i gorki badem. Što se upotrebe u kulinarstvu tiče, rasprostranjen je slatki badem koji se može jesti bez ikakvih dodataka, sirov ili pečen, a od njega se prave i mleko, puter, ulje i brašno.

Postoje dva načina pripreme brašna

Jedan podrazumeva mlevenje celog ploda badema sa sve kožicom, dok se u drugom slučaju kožica skida i unutrašnjost praktično blanšira. Razlika je u tome što bademovo brašno pripremljeno blanširanjem ima znatno mekšu teksturu, što vam daje više izbora kada se radi o pripremi raznih dezerta. 

U svega 30 grama badema ima:

Kalorija: 138;
Masti: 11 grama (7 grama mononezasićenih, zdravih za srce, i manje od 1 gram zasićenih masti);
Proteina: 5 grama;
Ugljenih hidrata: 6 grama;
Vlakna: 3 grama;
Holesterol: 0.

Zbog svog sastava je savršeno rešenje za saniranje i prevenciju velikog broja zdravstvenih problema poput povećanog holesterola, gojaznosti, bolesti srca, bolesti i slabljenje kostiju.

Bademovo brašno se može upotrebljavati u svakom slučaju kao zdravija supstitucija običnog, pšeničnog brašna. I ne samo da je zdravija, nego i bolja varijanta i od pšeničnog i integralnog brašna jer svu hranu čini još ukusnijom, a teksturu čvršćom i prijatnijom za nepce.

Bademovo brašno, za razliku od pšeničnog, najpre nema glutena, što ga čini znatno zdravijom varijantom. Sa druge strane, mnogi se u ovim slučajevima okreću integralnom brašnu, ali, pri spremanju raznih poslastica i kora za torte, integralno brašno uglavnom kvari teksturu, zbog čega se bademovo brašno smatra savršenim rešenjem. Ono o čemu morate voditi računa je da se bilo koja vrsta bademovog brašna mora isključivo čuvati u frižideru do sledeće upotrebe.

Bademovo brašno sa opnom

Priprema ove vrste bademovog brašna je veoma jednostavna. Sve što je potrebno da uradite jeste da jednostavno sameljete očišćen badem i brašno je spremno za upotrebu. Bademovo brašno koje se priprema sa korom je svetlo braonkaste boje i ima grubu teksturu. Čuva se u kesi ili tegli u frižideru.

Bademovo brašno bez opne

Ova vrsta bademovog brašna je takođe laka, ali zahteva malo više vremena. Staviti šerpu sa vodom i zagrejati do ključanja. Dodati sirov badem i ostaviti da sve zajedno ključa još 2 minuta. Presipati bademe u cediljku, isprati hladnom vodom i ostaviti da se dobro iscede.

Nakon što se bademi iscede od viška vode, punu šaku badema prebaciti u kuhinjsku krpu i preko krpe ih trljati dok im se opna ne oljušti. Proces ponavljati dok svi bademi ne budu bili oljušteni. Oljuštene bademe rasporediti na pleh i sušiti u rerni na niskoj temperaturi. Nakon sušenja, bademe samlesti u multipraktiku vodeći pri tom računa da ne preterate sa mlevenjem kako se brašno ne bi pretvorilo u puter. Mleveni badem prosejati kroz fino sito, a sve što ostane u situ vratiti u multipraktik i ponoviti proces. Bademovo brašno pravljeno od badema bez opne ima veoma mekanu teksturu i beličastu boju, a najbolje rešenje je čuvati ga u hermetički zatvorenoj tegli u frižideru.

 

BADEMOVO BRAŠNO ne sadrži gluten, što ga čini znatno zdravijom varijantom

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Bademovo brašno, za razliku od pšeničnog, najpre nema glutena, što ga čini znatno zdravijom varijantom.

Prva stvar vezana za mandarine koja u samom startu privlači je osvežavajuće dejstvo i niska kaloričnost, obezbeđuje 80 odsto potrebnog dnevnog unosa vitamina C.

Po nekim verovanjima jabuka predstavlja zabranjeno voće, pominjana je u mnogim bajkama, u modernoj istoriji je simbol zdravlja i vitalnosti.

Badem je stablo koje daje orašasti plod istog naziva. Slatki bademi su vrsta koju jedemo, a gorki bademi se obrađuju kako bi se bademovo ulje koristilo kao aroma za hranu, kao i u kozmetičke svrhe.

Ima mnogo razloga za redovnu upotrebu ovog povrća. Raznolikost minerala i vitamina kojima obiluje, daje mu veoma veliku hranljivu vrednost.

Bogаtstvo vitаminа i minerаlа koje se nalaze u kelju, su prаvi izbor za vas. Blitva je odlično povrće koje bi trebalo da bude prisutno u ishrani osoba sa dijabetesom.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета