Da li ste ikada videli a kamoli probali sladoled sa ukusom grožđa?

Foto: Pixabay free

Foto: Pixabay free

S obzirom da se radi o jednoj od najrasprostranjenijih voćaka na svetu, da li ste se ikad zapitali zašto ne postoji sladoled sa ukusom grožđa?

Pravi sladoled od grožđa slobodno možemo reći, nećete naći gotovo nikako… Internetom kruži urbana legenda kako je prvi sladoled od grožđa pokušao napraviti slavni sladoledžija Robert Green još 1876. godine, ali nije uspeo zbog prisustva antocijanina, molekula u samom plodu koji sprečava smrzavanje.

Nakon veka neuspeha isto je pokušao i Ben iz slavnog lanca poslastičarnica Ben and Jerry’s, koji se na ovu nemoguću misiju odlučio kako bi osvojio Becky, sestru svog poslovnog partnera. Ne znajući tačno šta radi, Ben je počeo dodavati u sladolednu smesu i opnu (kožicu) grožđa, što je povećalo nivo antocijanina i uzrokovalo stvaranje hladne kreme bolje čak i od klasičnog sladoleda. 

Svoje je otkriće odmah odneo Becky na degustaciju koja se, naravno, totalno oduševila, a dva-tri liza je dala i svom psu. Na njen i Benov šok, pas se nakon nekoliko trenutaka srušio i uginuo, a dvojac je tek kasnije saznao kako je grožđe za njih veoma toksično.

Ben je te informacije prosledio farmaceutskoj industriji i vlastima koje 1982. godine zabranjuju proizvodnju bilo kakvih hladnih poslastica od grožđa, a zabrana važi sve do 2028. godine.

Istina, grožđe i suvo grožđe jesu toksični za pse, ali ne toliko da životinja umre istog trena i niti u kojem slučaju dovoljno da se zbog toga zabrani proizvodnja jednog prehrambenog proizvoda, jer bi se na isti način morala zabraniti i čokolada, avokado ili suvo grožđe. Pravi razlog zašto nećete tako često naleteti na sladoled od grožđa leži u činjenici da on jednostavno nema prirodnog ukusa. 

Istina, sveže je grožđe slatko i prepoznatljivog ukusa kada se jede u komadu, ali njega mu uglavnom daje kožica koja se pak vrlo teško prerađuje i ozbiljno narušava samu teksturu poslastice. Neki proizvođači zato koriste veštačke arome, ali ni to nije najsretnija opcija pa su oni, kao i potrošači, jednostavno odustali ili furaju ovaj ukus na minimumu.

Agroinfo.rs

Da li ste ikada videli a kamoli probali sladoled sa ukusom grožđa?

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ako imate dobro zemljište, malo prostora i niste lenji, uzgajanje grožđa nije težak poduhvat!

Pri kraju je berba grožđa u kolubarskom kraju, jednom od najstarijih na vinskoj mapi Srbije, a procene poljoprivrednih stručnjaka govore da će prinos biti upola manji nego lane.

Svi zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogu podneti prijave za podsticaje na portalu ePodsticaji

Mnogi stanovnici Londona su, kako bi lakše podneli visoke temperature koje su ove godine prešle rekordne vrednosti, spremni da probaju i sladoled pomalo neobičnog ukusa – kečapa i majoneza.

Nećete pogrešiti koju god vrstu grožđa da izaberete, jer svako obiluje vitaminima i folnom kiselinom.

Vlasnik recepture sladoleda “Respiro di Diavolo” “Dah Đavola” tvrdi da je baršunasti crveni sladoled čak 500 puta pikantniji od najljućeg Tabasko umaka.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета