Imaju li začini rok trajanja i kad ih treba baciti

Foto: unplash.com

Foto: unplash.com

Začini osim što oplemenjuju jelo, oni su zapravo i jako zdravi. Međutim, da li ste se nekada pitali kada im ističe rok trajanja? Evo odgovora...

U kulinarskom svetu začini su napravljeni od osušenih korena, kore ili stabljike biljke, a  začinsko bilje su osušeni ili sveži listovi biljke.

Prilikom određivanja roka trajanja sušenog bilja i začina mora se uzeti u obzir njihov tip, prerada i skladištenje.

Na primer, sušeni začini imaju tendenciju da traju duže od sušenog bilja, a što je začin puniji ili manje obrađen, to je duži rok trajanja.

Sušeno bilje obično traje 1-3 godine. 

To su: bosiljak, origano, timijan, ruzmarin, lovorov list, kopar, peršun, nana, žalfija.

Mleveni ili praškasti začini obično imaju rok trajanja od 2-3 godine. 

To su: mleveni đumbir, beli luk u prahu, mleveni cimet, mleveni čili, mlevena kurkuma, biber mleveni kardamom, mlevena paprika, zdrobljene pahuljice crvene paprike, mešavine začina.

Celi ili ne-mleveni začini imaju najduži rok trajanja, jer je manja površina izložena vazduhu, svetlosti i vlazi. To im omogućava da zadrže svoja aromatična ulja i jedinjenja ukusa duže od ostalih začina.

Ako se pravilno čuvaju, celi začini mogu trajati do 4 godine. 

To su: cela zrna bibera, korijander, seme senfa, seme komorača, seme kima, jednodelni muškatni oraščić ,orah karanfilić, štapići cimeta, cela sušena čili paprika, limunska trava.

So je izuzetak, jer se može koristiti beskonačno, bez obzira na veličinu i oblik, bez kvarenja ili gubitka ukusa. Međutim, ako koristite začinjenu so, svi dodatni začini mogu vremenom izgubiti svoju efikasnost.

Kako znati da li su vam začini pokvareni

Sušeno bilje i začini zapravo ne ističu i ne kvare se u tradicionalnom smislu.

Kada se kaže da se začin pokvario, to jednostavno znači da je izgubio većinu svog ukusa i boju. 

Ukoliko konzumirate pokvareni začin verovatno vam neće pozliti.

Mnogi začini kupljeni u prodavnici navode datume tokom kojih zadržavaju najizraženiji ukus i kvalitet.

Ako niste sigurni koliko dugo imate začine, možete utvrditi da li su spremni za jelo ispitivanjem njihovog mirisa i ukusa. 

Zgnječite malu količinu na dlanu, a ako su vam aroma i uskus slabi,  vreme da ih zamenite.

Imaju li začini rok trajanja i kad ih treba baciti

Komentari

A recent work by J viagra cialis online

  • Od GkUHwg
  • 2023-08-03 18:33:32

cialis 40 mg lotrisone effexor xr pfizer Police say Nathan Campbell hit the accelerator of a Dodge Avenger and plowed into a group of pedestrians on the Venice Beach boardwalk at around 6 p

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

U cilju smanjenja prekomernog bacanja hrane, u EU će doći do promene kod datuma i naznaka u roku trajanja pojedinih prehrambenih proizvoda.

Prema kineskoj legendi, prvi čaj je nastao sasvim slučajno...Mnogi od nas ne znaju ništa o ovom napitku osim da ima par vrsta i osnovnog načina pripreme.

Mravi u plasteniku su noćna mora za proizvođače. Mogu da unište i do 70 odsto roda u zaštićenom prostoru, a najviše su zastupljeni oni crni jer ih privlači obilje hrane i odlični uslovi za život. U nastavku teksta saznajte kako da ih se rešite na prirodan način!

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета