Pročitajte par neverovatnih zanimljivosti o čaju

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Prema kineskoj legendi, prvi čaj je nastao sasvim slučajno...Mnogi od nas ne znaju ništa o ovom napitku osim da ima par vrsta i osnovnog načina pripreme.

Oko 5,000 godina, dok je putovao po zemlji, kineski car je ožedneo, a kako je voda bila loša i neprikladna za piće, naredio je slugama da je prokuvaju. 

U jednom trenutku, vetar je oduvao listiće biljke čaja u lonac ključale vode. Zaintrigiran ukusom, car je pustio da listići odstoje, a zatim popio napitak, ne znajući da je time probao prvi čaj na svetu.

Iako se nekada posluživao u servisima od srebra i najfinijeg porculana, a pritom, bio i privilegija ljudi viših krugova, danas je čaj jedan od najpopularnijih napitaka na svetu,  a sad da pročitate top 13 zanimljivosti o ovom čarobnom proizvodu koje možda niste znali.

1. Sve vrste čajeva potiču od iste biljke čaj (iz roda kamelija)

2. Na svetu postoji oko 1,500 vrsta čajeva

3. Kinezi crni čaj nazivaju crveni čaj

4. Čaj nikada nema isti ukus. Ukus uglavnom zavisi od temperature, vode, kao i vremena potrebnog da se čaj skuva 

5. Posle vode, ovaj napitak se najviše konzumira na svetu

6. Natopljene listiće čaja možete koristiti kao prirodno sredstvo za zaštitu od insekata

7. U Velikoj Britaniji se popije 165 miliona šoljica čaja dnevno, odnosno 69 milijardi godišnje

8. Mongolija je jedina zemlja na svetu u kojoj sole čaj

9. Najpopularnija vrsta čaja je crni čaj koji čini 75% ukupne konzumacije čaja na svetu

10. Čaj i biljni čajevi nisu ista stvar. Čaj se pravi od jedne biljke “čaj”, dok su biljni čajevi mešavina različitih biljaka

11. U Kini se pre ispijanja čaja, ženama preporučuje da obrišu karmin sa usana kako ne bi pokvarile ukus pića

12. Na svetu se godišnje proizvede tri miliona tona čaja

13. U osnovi postoji šest vrsta čaja: zeleni, crni, beli, žuti, ulun (Oolong) i pujar (Pu-erh)

Agroinfo.rs/topliste.rs

Pročitajte par neverovatnih zanimljivosti o čaju

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Začini osim što oplemenjuju jelo, oni su zapravo i jako zdravi. Međutim, da li ste se nekada pitali kada im ističe rok trajanja? Evo odgovora...

Iako je čaj važan i lekovit napitak, te ga treba piti redovno, a ne samo kada imamo zdravstvenih tegoba, ipak postoje preporučene doze koje ne treba prelaziti.

Često čajeve pijemo tek kada se prehladimo ili razbolimo, iako bi trebalo svakodnevno da ih konzumiramo. Svi znamo koliko su zdravi, a u nastavku pročitajte koji čajevi su najbolji za eliminisanje stresa i napetosti.

Kada se preliju vrelom vodom, iz mnogih biljaka se oslobađaju ljekovite materije

Vrtlari su dobro upoznati sa ovom predivnom biljka, iako pod drugim imenima. On je nadaleko poznat kao kamenika.

Osnovno pravilo jeste da se biljke suše raspoređene u tankom sloju, na čistom platnu ili hartiji i na promaji, daleko od raznih isparenja i sunčeve svetlosti.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета