INTENZIVNO CRVENU I ŽUTU BOJU JAJA: Dobićete pomoću domaćih namirnica

Foto:pixabay.free

Foto:pixabay.free

Da li ste znali da uz pomoć kurkume možete dobiti predivnu intenzivnu nijansju žute? Ove godine, umesto da kupujete boje za jaja, okrenite se prirodnim varijantama - mnogo je zdravije.

Kurkuma ne samo da pospešuje raspoloženje, već se koristi u medicini za sprečavanje upala, gljivičnih infekcija i ima antimikotičko dejstvo. Zovu je “žuto zlato” zbog brojnih prednosti koje ima.

Kako da uz kurkumu dobijete intenzivno žuta jaja? 

Potrebno je:

3 jaja
Začin kurkume (dve supene kašike)
7,5dl vode
Sirće
Malo soli
 
Da bi boja bila intenzivnija, pre nego što započnete proces farbanja, izbelite jaja.

Priprema:

1. Pomešajte začin, vrelu vodu, kašiku sirćeta, malo soli i potopite jaja.

2. Prethodno skuvana jaja potopite u činiju sa prirodnom bojom i ostavite nekoliko sati da se boja upije.

3. Nakon toga izvadite jaja i utapkajte maramicom.

4. Kada se jaja potpuno osuše, izmažite ih uljem da lepše sijaju.

Što jaja duže stoje u farbi, boja će biti intenzivnija. 

Danas postoji mnogo tehnika za ukrašavanje i farbanje jaja, a većina njih uglavnom zahteva fabričke boje koje su pune hemikalija. 

Intenzivnu crvenu boju možete da dobijete prirodnim putem uz pomoć voća i začina, a evo i na koji način.

Mlevena paprika

Četiri kašike mlevene paprike sipajte u litar vode, uz dodatak malo soli i sirćeta i skuvajte jaja. Vodite računa da ne koristite ljutu papriku, jer ljutina može da prodre kroz ljusku u sama jaja.

Sok od višanja

Ako želite da vaša crvena jaja imaju izrazito intenzivnu crvenu boju, poslužite se sokom od višanja. Postupak je isti kao i kod bojenja sa lukovinom - stavite jaja u šerpu, prelijte sokom od višanja, uz dodatak malo soli i sirćeta. Skuvajte jaja u soku i ostavite da se ohlade.

 

INTENZIVNO CRVENU I ŽUTU BOJU JAJA: Dobićete pomoću domaćih namirnica

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ukiseljena jaja ružičastih nijansi mogla bi da se ispostave kao hit Uskrsa. U pitanju je nemački recept, a boja zavisi od toga koliko dugo kiselite jaja i koliko ste cvekle upotrebili.

Farbanje i ukrašavanje vaskršnjih jaja jedan je od najstarijih hrišćanskih običaja. Simbolično značenje ovog običaja je predstava vaskrsenja. Kao što je Hristos razvalio vrata smrti i vaskrsao, tako i pile razbija ljusku jajeta i izlazi u novi život. A zašto se farbaju jaja kazuje nam legenda o Mariji Magdalini koja je došla u Rim da propoveda Jevanđelje Hristovo i stigla do cara Tiberija.

Pravoslavni vernici danas slave najradosniji hrišćanski praznik, Vaskrs, kada je Gospod Isus Hristos ustao iz mrtvih i "smrću smrt pobedio".

Pravoslavni hiršćani danas obeležavaju Veliki petak - dan kada je Isus Hristos stradao za svoj narod na Golgoti.

Bliži se Vaskrs, najradosniji hrišćanski praznik. Tradicionalni običaj je farbanje jaja, a pored brojnih tehnika, saznajte kako jaja da obojite na potpuno prirodan način i da imate najlepšu trpezu.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета