HRISTOS VASKRSE, VAISTINU VASKRSE! Danas je najradosniji hrišćanski praznik - Vaskrs

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Pravoslavni vernici danas slave najradosniji hrišćanski praznik, Vaskrs, kada je Gospod Isus Hristos ustao iz mrtvih i "smrću smrt pobedio".

Na današnji dan vernici se pozdravljaju pozdravom "Hristos vaskrse - Vaistinu vaskrse!" U domovima su već spremna jaja koja su prema običajima obojena na Veliki petak. Kao simbol života i radosti, jaja se najviše farbaju u crvenu boju.

Ovaj dan se u pravoslavnoj crkvi slavi kao dan radosti večne, dan kada je Hristos pobedio smrt.

Vaskrs je uz Božić najveći i najradosniji praznik u godini, a zvonjavom crkvenih zvona počinje Vaskršnje jutrenje, i Litija oko crkve. 

Biblijski izvori govore o istinitosti Vaskrsenja i svedoče da je Vaskrsli Hristos „ pokazao sebe živa mnogim istinitim dokazima, javljajući im se četrdeset dana i govoreći o Carstvu Božijem“. Vaskrsenje je uništenje smrti, obnova čovečanske prirode, duhovni preporod ljudskog roda i doživljaj eshatološke stvarnosti.

Foto: Unsplash

Vaskrs se kod pravoslavnih hrišćana slavi tri dana. Ovi dani su ispunjeni radošću, smehom, porodice se okupljaju oko trpeze i kucaju jajima.

Na današnji dan se u svim pravoslavnim hramovima peva vaskršnji tropar - "Hristos vaskrse iz mrtvih, smrću smrt uništi i onima u grobu život darova".

Redakcija Agroinfo portala vam želi srećan Vaskrs!

Hristos vaskrse! Vaistinu vaskrse!

Agroinfo.rs

 

HRISTOS VASKRSE, VAISTINU VASKRSE! Danas je najradosniji hrišćanski praznik - Vaskrs

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Farbanje i ukrašavanje vaskršnjih jaja jedan je od najstarijih hrišćanskih običaja. Simbolično značenje ovog običaja je predstava vaskrsenja. Kao što je Hristos razvalio vrata smrti i vaskrsao, tako i pile razbija ljusku jajeta i izlazi u novi život. A zašto se farbaju jaja kazuje nam legenda o Mariji Magdalini koja je došla u Rim da propoveda Jevanđelje Hristovo i stigla do cara Tiberija.

Da li ste znali da uz pomoć kurkume možete dobiti predivnu intenzivnu nijansju žute? Ove godine, umesto da kupujete boje za jaja, okrenite se prirodnim varijantama - mnogo je zdravije.

Bliži nam se Božić, najradosniji hrišćanski praznik na koji se po tradicionalnim običajima priprema česnica koja je jedan od glavnih simbola ovog praznika. Naša redakcija vam je pripremila jedan stari recept za česnicu.

Praznici se bliže, pa tako i interesovanje za nabavku jelki. Ima onih koji daju prednost prirodnim u odnosu na plastične jelke, a savet je da nabave onu sa busenom koju će nakon praznika moći da posade.

Pored Vaskršnjeg prazničnog ručka, treba pojesti i sva ona polupana jaja, jer se zna da ne valja da ona stoje danima. Međutim, postavlja se pitanje koliko jaja bi smelo da se pojede.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета