Jesenje namirnice koje vam garantuju jak imunitet

Foto: Unsplash.com

Foto: Unsplash.com

Dolaskom jeseni stižu i hladniji dani koji donose i češće prehlade. Zato pripremite svoj organizam na vreme, savetujemo vam nekoliko zdravih jesenjih namirnica koje mogu da pomognu u jačanju imuniteta.

Dijetetičarka Rebeka Ditkof kaže "Da biste bili što zdraviji, raznovrsna ishrana puna voća i povraće je mnogo važnija nego da jedete neku konkretnu nairnicu". Diktof otkriva tri jesenje namirnice koje su najzdravije i koje če vam ojačati imunitet.

Jabuke

Konzumiranje po jedne jabuke dnevno zaista ima veliki uticaj na zdravlje. Ditkof ističe da ovo voće sadrži dosta vlakana, čak četiri grama po porciji, a ishrana bogata vlaknima povezana je sa nižim rizikom od srčanih bolesti i dijabetesa tipa dva.

"I definitivno ne treba da je ljuštite!", ističe dijetetičarka, dodajući da je koža jabuka bogata polifenolima i antioksidantima koji štite od oksidativnog stresa, koji je povezan sa mnogim hroničnim bolestima.

Bundeva

Dijetetičarka ističe da beta-karoten daje bundevi prepoznatljivu boju, a inače je važan antioksidant.

"Konzumiranje beta-karotena je sjajna prevencija za neke vrste raka, štiti i od astme i srčanih bolesti, a smanjuje i rizik od mišićine degeneracije", kaže ona.

Takođe, bundeva sadrži i dosta vlakana, koja su važna za zdravlje creva.

Cimet

Ne samo što je ovaj začin ukusan dodatak raznim poslasticama ili kafi, već je i veoma zdrav.

"Iako su ti rezultati još uvek preliminarni, istraživanja su okazala da insulin može da pomogne u borbi protiv insulinske rezistencije ili dijabetesa tipa", kaže dijetetičarka Ditkof.

Svakako, koristan je i za one koji nemaju te probleme jer pomaže u održavanju normalnog nivoa šećera u krvi.

Agroinfo.rs/kurir.rs

Jesenje namirnice koje vam garantuju jak imunitet

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jesen prazni parkove, jer roditelji brinu da im se deca ne prehlade tokom igre na otvorenom.

Bundevino brašno je neverovatan izvor minerala i vitamina, a čak ima više proteina od pšeničnog brašna. Između ostalog, odlično je i za dijabetičare.

Zbog sukoba u Ukrajini i oteženih mogućnosti za transport jabuka u Rusiju, srpski proizvođači ovog voća su počeli da traže nova tržišta za ogromne zalihe koje još nisu rasprodate.

Rat u Ukrajini negativno će se odraziti na spoljotrgovinsku razmenu Srbije sa Rusijom i izvoz domaće robe. Tržište Rusije veoma je važno za domaće proizvođače voća, koji pretežno izvoze jabuke na rusko tržište, naveo je za Novu ekonomiju Zoran Keserović, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Iako su jabuke nadaleko poznate kao veoma zdravo voće puno vitamina, neadekvatna konzumacija ipak može izazvati brojne probleme, pa je važno biti oprezan.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета